Ο Πούτιν “κόβει” το πετρέλαιο στις χώρες που υιοθέτησαν το πλαφόν – Κλονίζεται η ρωσική οικονομία
Για ακόμη μια φορά, ο Ρώσος πρόεδρος κάνει πράξη τις απειλές του και απαγορεύει την εξαγωγή πετρελαίου στις χώρες που υιοθέτησαν το πλαφόν στην τιμή του. Το αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία, όμως, πλέον είναι αισθητό.
- 27 Δεκεμβρίου 2022 22:45
Σαν κεραυνός εν αιθρία “έσκασε” στον Βλαντίμιρ Πούτιν η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της G7, αλλά και της Αυστραλίας, να επιβάλλουν πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου.
Απόφαση η οποία δεν άφησε ευχαριστημένο τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος άσκησε σκληρή κριτική κατά της Δύσης και την κατηγόρησε ότι “έδειξε αδυναμία” επί του ζητήματος.
Η αντίδραση του Ρώσου προέδρου, όπως και η ενόχλησή του, ήταν άμεση, με τον Ρώσο πρόεδρο να προειδοποιεί ότι ενδεχόμενη εφαρμογή του, θα έχει “σοβαρές συνέπειες”.
Ένα μήνα μετά, ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα με το οποίο απαγορεύει τις εξαγωγές πετρελαίου και παραγώγων του σε κράτη που υιοθέτησαν το πλαφόν στην τιμή και θα ισχύει από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι και την 1η Ιουλίου του 2023.
Το διάταγμα, που δημοσιεύθηκε σε κυβερνητικά μέσα και στον ιστότοπο του Κρεμλίνου, παρουσιάστηκε ως άμεση απάντηση σε “ενέργειες που είναι εχθρικές και αντιφατικές με το διεθνές δίκαιο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα ξένα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς που προσχωρούν σε αυτές”.
“Απαγορεύονται οι παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου σε ξένες οντότητες και ιδιώτες, υπό την προϋπόθεση ότι στις συμβάσεις για αυτές τις προμήθειες προβλέπεται η χρήση μηχανισμού ανώτατου καθορισμού τιμών, άμεσα ή έμμεσα”, αναφέρεται στο διάταγμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ανώτατο όριο είναι κοντά στην τρέχουσα τιμή του ρωσικού πετρελαίου, αλλά πολύ κάτω από την απροσδόκητη τιμή που μπόρεσε να πουλήσει η Ρωσία φέτος και αυτό βοήθησε στον αντίκτυπο των οικονομικών κυρώσεων στη Μόσχα.
Ευρύτερο έλλειμμα στη ρωσική οικονομία
Το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, που έχει να εμφανιστεί από τους καιρούς του Ψυχρού Πολέμου, έχει ως στόχο να “ακρωτηριάσει” τα κρατικά ταμεία και τις στρατιωτικές ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία.
Ορισμένοι αναλυτές ανέφεραν ότι το ανώτατο όριο θα έχει μικρό άμεσο αντίκτυπο στα έσοδα από το πετρέλαιο που κερδίζει αυτή τη στιγμή η Μόσχα.
Ωστόσο, υπήρξε παραδοχή για οικονομική πίεση της χώρας, δια στόματος του υπουργού Οικονομικών. Ο Anton Siluanov δήλωσε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ρωσίας θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο από το προγραμματισμένο 2% του ΑΕΠ το 2023, με το ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου να συμπιέζει το εισόδημα από τις εξαγωγές, ένα επιπλέον δημοσιονομικό εμπόδιο για τη Μόσχα καθώς ξοδεύει πολλά στη στρατιωτική της εκστρατεία στο Ουκρανία.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα η Μόσχα ανέφερε πως τα πλαφόν τιμής στο ρωσικό αργό και τα πετρελαϊκά προϊόντα μπορεί να την οδηγήσουν να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 5%-7% στις αρχές της επόμενης χρονιάς. Όμως, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλες θα είναι οι μειώσεις της παραγωγής, ο Σιλουάνοφ είπε πως οι δεσμεύσεις για δαπάνες θα τηρηθούν.
Και η Ουκρανία… χώρα “φάντασμα”
Όλα τα παραπάνω γίνονται στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Τα στρατεύματα του Πούτιν εισέβαλαν στις 24 Φεβρουαρίου, η -σχετικά- ενωμένη Δύση επέβαλε και εξακολουθεί να επιβάλλει κυρώσεις στη χώρα, το μεγαλύτερο αντίκτυπο ωστόσο το πληρώνουν οι Ουκρανοί πολίτες. Και το πληρώνουν με το ακριβότερο τίμημα, αυτό της ζωής.
Δέκα μήνες μετά και κατόπιν μιας σειράς σημαντικών κερδών για το Κίεβο, ο πόλεμος έχει εισέλθει σε μια αργή, αλλά συντριπτική φάση, καθώς ο βαρύς χειμώνας πλήττει σημαντικά τους Ουκρανούς.
Οι σκληρότερες μάχες έγιναν γύρω από την ανατολική πόλη Bakhmut, την οποία η Ρωσία προσπαθεί εδώ και μήνες να καταλάβει με τεράστιο κόστος σε ζωές, και βορειότερα στις πόλεις Svatove και Kreminna, όπου η Ουκρανία προσπαθεί να σπάσει τις ρωσικές αμυντικές γραμμές.
Το Bakhmut, όπου ζούσαν 70.000 άνθρωποι πριν από τον πόλεμο, πλέον έχει μετατραπεί σε μια πόλη “φάντασμα”. Φλεγόμενα κτίρια, σπασμένα παράθυρα, συντρίμμια στους δρόμους και μια ανατριχιαστική ατμόσφαιρα, συνθέτουν το σκηνικό της πόλης.
“Το κτίριό μας έχει καταστραφεί. Υπήρχε ένα κατάστημα, τώρα δεν είναι πια εκεί”, δήλωσε στο Reuters ο 85χρονος Oleksandr, προσθέτοντας ότι ήταν ο μόνος κάτοικος που έμεινε εκεί.
Σε κοντινή απόσταση, η 73χρονη Pilaheia είπε ότι είχε συνηθίσει εδώ και καιρό στις “συνεχείς εκρήξεις”. Και σε αυτή τη δήλωση αποτυπώνεται το σκληρότερο πρόσωπο του πολέμου.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις