Ο Πούτιν σε “απελπισία” – Οι επόμενες κινήσεις του Ρώσου προέδρου μετά την επιβολή στρατιωτικού νόμου

Ο Πούτιν σε “απελπισία” – Οι επόμενες κινήσεις του Ρώσου προέδρου μετά την επιβολή στρατιωτικού νόμου
Βλαντίμιρ Πούτιν Sergei Ilyin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Αβέβαια προβλέπονται τα βήματα του Πούτιν στον πόλεμο, αλλά και οι επόμενες ημέρες, μετά την επιβολή στρατιωτικού νόμου στις 4 προσαρτημένες περιφέρειες της Ουκρανίας. Πόσο κοντά βρίσκεται στο να ξεκινήσει έναν πυρηνικό πόλεμο.

Σαν κεραυνός εν αιθρία “έπεσε” η απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να επιβάλει στρατιωτικό νόμο στις τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα, που προσάρτησε μονομερώς η Μόσχα τον περασμένο μήνα.

Απόφαση η οποία προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Κιέβου και την καταδίκη του, ενώ μερικά μόλις λεπτά πριν γίνει γνωστό, είχε σημάνει συναγερμός για χρήση πυρηνικών από τον Πούτιν, μετά την αιφνίδια επίσκεψη του βρετανού υπουργού Άμυνας στις ΗΠΑ.

Το ερώτημα που προκύπτει από την τελευταία κίνηση του Πούτιν είναι ποια θα ακολουθήσει. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που φαίνεται ούτε ο ίδιος να γνωρίζει, αφού τον τελευταίο μήνα οι συντονισμένες επιθέσεις της Ουκρανίας και οι ανακαταλήψεις που πέτυχαν οι δυνάμεις της, έχουν αλλάξει σημαντικά το σκηνικό του πολέμου.

Τι προβλέπει ο στρατιωτικός νόμος και για τους Ρώσους

Για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ρωσία ανακοινώνει την επιβολή στρατιωτικού νόμου, ωστόσο δεν αφορά μόνο τις περιοχές της Ουκρανίας.

Στο εν λόγω διάταγμα φαίνεται να αφήνει περιθώρια για την εισαγωγή πρόσθετων περιορισμών σε ολόκληρη τη Ρωσία. Η παράγραφος 3 του διατάγματος, σύμφωνα με το CNN, αναφέρει: “Εάν κριθεί απαραίτητο, άλλα μέτρα που προβλέπονται από τον ομοσπονδιακό συνταγματικό νόμο της 30ης Ιανουαρίου 2002 αριθ. 1-FKZ ‘για τον στρατιωτικό νόμο’ μπορούν να εφαρμοστούν στη Ρωσική Ομοσπονδία κατά την περίοδο του στρατιωτικού νόμου”.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει καταστεί σαφές τι μπορεί να σημαίνει η επιβολή στρατιωτικού νόμου και για τους Ρώσους πολίτες. Ωστόσο, αν ο αντίκτυπος είναι αρνητικός και για εκείνους, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ενταθεί σημαντικά η δυσαρέσκεια των Ρώσων στο πρόσωπο του Πούτιν.

Ήδη, δεν είναι λίγοι εκείνοι -ακόμη και Ρώσοι αξιωματικοί- που μιλούν ανοιχτά και στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης για τη δυσμενή θέση της Μόσχας στον πόλεμο, μετά τις αντεπιθέσεις των ουκρανικών δυνάμεων.

Ο Πούτιν “σε απελπισία”

Ο Ρώσος πρόεδρος βρίσκεται σε “απελπισία” κι αυτό είναι κάτι που επιβεβαιώνουν και οι αναλυτές. Ενδεικτικά, ο αναλυτής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας του CNN, David Sanger, σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο επεσήμανε ότι οι εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου, έχουν αλλάξει τα σχέδια του Πούτιν και οι κινήσεις του αρκετές φορές δεν ακολουθούν ορθή “λογική” – όση λογική μπορεί να υπάρχει φυσικά εν μέσω πολέμου.

Ο Sanger επεσήμανε τις αντικρουόμενες κινήσεις του Πούτιν, καθώς από τη μια δίνει εντολή εκκένωσης των πόλεων στην περιοχή της Χερσώνας και από την άλλη, ανακοινώνει την επιβολή στρατιωτικού νόμου.

“Αυτό είναι που ανησυχεί περισσότερο τους στρατιωτικούς αναλυτικές για το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού πολέμου, αφού ο Πούτιν φαίνεται να ξεμένει από ‘συμβατικές επιλογές‘”, δήλωσε στο CNN ο David Sanger.

Οι ενδεχόμενες προειδοποιητικές κινήσεις

Μπρος στην κατάρρευση του κύρους του, αλλά και την αρνητική -για εκείνον- εξέλιξη του πολέμου, ο Πούτιν φαίνεται να είναι διατεθειμένος να το “φτάσει” στα άκρα.

Το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων, όπως τόνισε ο Sanger, δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανο, αν και δεν φαίνεται να έχει κάνει κάποια κίνηση που να αποδεικνύει, ακόμη και να κρύβει, ότι αναμένεται να τα χρησιμοποιήσει.

“Κανείς δεν έχει δει τα πυρηνικά όπλα του Πούτιν σε κίνηση, τουλάχιστον μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα. Και οι ΗΠΑ είναι σε θέση να έβλεπαν μια τέτοια κίνηση”, ανέφερε ο αναλυτής, ενώ πρόσθεσε για τα ενδεχόμενα επόμενα βήματά του: “Θα μπορούσε να κάνει κάποιες προειδοποιητικές κινήσεις με πυρηνικά όπλα, για να στείλει ένα σαφές μήνυμα ‘να μην τον πιέσουν παραπάνω'”.

Η επίδειξη δύναμης στη Μαύρη Θάλασσα παραμένει πάντοτε στην “ατζέντα” του Ρώσου προέδρου, κίνηση η οποία μετά τις τελευταίες εξελίξεις, δεν φαίνεται καθόλου απίθανη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα