Ο Πούτιν “βομβάρδισε” με κατηγορίες τη Δύση – Αλυσιδωτές αντιδράσεις μετά το διάγγελμα
Ποια βέλη έβγαλε από τη φαρέτρα του για τη Δύση ο Βλαντίμιρ Πούτιν και τι απέκρυψε τεχνηέντως από τα λεγόμενά του.
- 22 Φεβρουαρίου 2022 07:23
Όσα ακούστηκαν από το στόμα του Βλαντίμιρ Πούτιν στο διάγγελμα της Δευτέρας, δεν ακούστηκαν για πρώτη φορά. Εδώ και χρόνια, πολλά χρόνια, η ρωσική εξωτερική πολιτική ως προς τις σχέσεις με τις δυτικές χώρες είναι αυτή που περιέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος ο οποίος έστρεψε τα πυρά του κατά της δύσης με αφορμή το ουκρανικό και τις εξελίξεις στο Ντονμπάς.
Πρώτα απ’ όλα η Ρωσία θεωρεί την επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς πολύ μεγάλη απειλή για τα ζωτικά συμφέροντά της. Το γιατί είναι αυτονόητο και το περιέγραψε πειστικά ο Πούτιν. “Φέρνεται επιθετικά όπλα απέναντι από τα ρωσικά σύνορα και μέσω του εναέριου χώρου της Ουκρανίας θέλετε να μας κατασκοπεύετε. Αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό”.
Η Ρωσία, έτσι και αλλιώς, έχει διαμηνύσει ότι δεν μπορεί να δεχθεί να γίνει η Ουκρανία μέλος του ΝΑΤΟ αφού πρόκειται για χώρα που βρίσκεται στο μαλακό της υπογάστριο στα σύνορά της με την Ευρώπη. Και καθώς έχουν γίνει ήδη μέλη του ΝΑΤΟ οι χώρες της Βαλτικής καθώς και η Ρουμανία, η ρωσική ομοσπονδία αισθάνεται ότι περικυκλώνεται σχεδόν σε όλο το μήκος των δυτικών της συνόρων.
Ο Πούτιν κατηγόρησε επίσης την Δύση, και ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, για ευθεία ανάμιξη στα εσωτερικά της Ουκρανίας με αποκορύφωμα την πορτοκαλί επανάσταση του 2014 την οποία βάφτισε “πραξικόπημα”. Ούτε αυτό βέβαια αποτελεί είδηση, πρόκειται για συνήθη ρωσική ρητορική. Απλά ο Πούτιν για πρώτη φορά μίλησε τόσο πολύ δημόσια γι’ αυτό ισχυριζόμενος μάλιστα ότι έχει ντοκουμέντα που αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς του.
Τόνισε ακόμα ότι δεν φοβάται τις κυρώσεις από ΗΠΑ και Ευρώπη. “Η χώρα μας έχει μία πολύ ισχυρή οικονομική ανάπτυξη για να έχει τέτοιους φόβους” τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, λέγοντας τουλάχιστον ένα μέρος της αλήθειας. Η Ευρώπη εξαρτάται ενεργειακά από τη Ρωσία και αυτό το γνωρίζουν άπαντες. Ο Πούτιν έχει ισχυρά χαρτιά να παίξει σ’ αυτό το παιχνίδι.
Σε μία ιστορική διάσταση του διαγγέλματος, ο Πούτιν κατηγόρησε ακόμη τη Δύση ότι δεν κράτησε καμία από τις υποσχέσεις που έδωσε στη Ρωσία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης το 1991. Αποκάλυψε, δε, και μία δική του εκδοχή για έναν διάλογο που είχε με τον Μπιλ Κλίντον το 2000, λίγο πριν ο δημοκρατικός πρόεδρος παραδώσει την εξουσία στον Τζορτζ Μπους το νεότερο. “Τον ρώτησα γιατί μας περιορίζετε τόσο πολύ, μου απάντησε ότι δεν θέλουμε να βλέπουμε μία μεγάλη χώρα δίπλα στην Ευρώπη”. Ουδείς βέβαια μπορεί να ελέγξει την ακρίβεια αυτών των ισχυρισμών.
Ως προς τον Ντονμπάς, τέλος, ήταν σαφής. Ισχυρίστηκε ότι καταπατώνται στοιχειώδη δικαιώματα του ρωσόφωνου πληθυσμού και ότι η δύση δεν λέει κουβέντα γι’ αυτά τα γεγονότα. Σε μία προσπάθεια να πείσει για την ορθότητα της επιλογής της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των δύο δημοκρατιών έκανε λόγο επίσης και για σφαγές αμάχων (τις οποίες πάντως οι Ουκρανοί διαψεύδουν).
Τι δεν είπε ο Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος φυσικά γνωρίζει πολύ καλά τι γίνεται στο Ντονμπάς. Ολες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι χρόνια τώρα οι Ρώσοι αυτονομιστές εξοπλίζονται από τη Ρωσία και ότι έχουν ως βοήθεια παραστρατιωτικές ομάδες όπως η Wagner Group. Η Ρωσία, και ο Πούτιν, αρνούνται τα πάντα.
Δεν είπε, επίσης, ότι αναγνωρίζοντας ανεξαρτησία δύο περιοχών που βρίσκονται στην επικράτεια άλλου κράτους παραβιάζει κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και αμφισβητεί δικαίως την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας. Αλλωστε μίλησε ιδιαίτερα υποτιμητικά για τη χώρα (την αποκάλεσε αποικία) περιγράφοντας μία ζοφερή πραγματικότητα στους τομείς της οικονομίας και της ανεργίας και ενισχύοντας έτσι την άποψη ότι δεν επιθυμεί να σταματήσει στο Ντονμπάς (το οποίο, ντε φάκτο, ελέγχει εδώ και αρκετό καιρό).
Σημείωση: Εχουν περάσει μόλις 8 χρόνια από την πλήρη και επίσημη προσάρτηση της Κριμαίας στη ρωσική ομοσπονδία ως απάντηση στην “πορτοκαλί” επανάσταση του Κιέβου. Παρά τις διεθνείς καταδίκες και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, η Κριμαία παραμένει μέρος της Ρωσίας και ουδείς αμφισβητεί πρακτικά, στο πεδίο, το γεγονός αυτό.
ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία διαμηνύουν ότι η απόφαση Πούτιν “δεν θα μείνει αναπάντητη”
Οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας συμφώνησαν πως πρέπει να απαντήσουν στην απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει τις αποσχισθείσες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας ως ανεξάρτητες οντότητες, δήλωσε χθες Δευτέρα ο εκπρόσωπος του γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς.
Απέφυγε να διευκρινίσει τι είδους κυρώσεις σκοπεύει να επιβάλει η Δύση στη Ρωσία. Διευκρίνισε ότι ο κ. Σολτς είχε συνομιλία με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν μετά το διάγγελμα του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
Οι ηγέτες εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να μη χαλαρώσουν τη δέσμευσή τους σε ό,τι αφορά στην εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας, υπογράμμισε.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βλόντιμιρ Ζελένσκι είπε ότι συζήτησε «τα γεγονότα των τελευταίων ωρών» με τον Τζο Μπάιντεν και ξεκινά συνάντηση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της χώρας. Παράλληλα, είπε ότι σχεδιάζει να έχει συνομιλία με τον Μπόρις Τζόνσον.
Οι κυρώσεις που θα ανακοινώσει ο Μπάιντεν
Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε μια δήλωση με την οποία επέπληξε την αναγνώριση της ανεξαρτησίας από τη Ρωσία για τα δύο ανατολικά ουκρανικά εδάφη.
Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκη ανέφερε στη δήλωση ότι ο Τζο Μπάιντεν θα εκδώσει εκτελεστικό διάταγμα που θα απαγορεύει νέες επενδύσεις, εμπόριο και χρηματοδότηση από Αμερικανούς προς ή από το Λουγκάνσκ και το Ντόνετσκ.
Το εκτελεστικό διάταγμα θα επιτρέψει επίσης την επιβολή κυρώσεων κατά «οποιουδήποτε ατόμου που είναι αποφασισμένο να δραστηριοποιηθεί σε αυτές τις περιοχές της Ουκρανίας».
«Θα ανακοινώσουμε επίσης σύντομα πρόσθετα μέτρα που σχετίζονται με τη σημερινή κατάφωρη παραβίαση των διεθνών δεσμεύσεων της Ρωσίας», ανέφερε η Ψάκη στη δήλωση.
«Για να είμαστε ξεκάθαροι: αυτά τα μέτρα είναι ξεχωριστά και θα είναι επιπλέον των γρήγορων και αυστηρών οικονομικών μέτρων που προετοιμάζουμε σε συντονισμό με τους Συμμάχους και τους εταίρους σε περίπτωση που η Ρωσία εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία. Συνεχίζουμε τις στενές διαβουλεύσεις με τους Συμμάχους και τους εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, για τα επόμενα βήματα και για τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση της Ρωσίας κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία».
Μπόρις Τζόνσον: Κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον είπε ότι η απόφαση του Πούτιν να αναγνωρίσει τις δύο ουκρανικές δημοκρατίες ήταν «προφανής παραβίαση του διεθνούς δικαίου». «Είναι κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και της ακεραιότητας της Ουκρανίας» είπε χαρακτηριστικά.
Περιέγραψε επίσης την παραπάνω κίνηση ως «κακό οιωνό» και «σκοτεινό σημάδι» ότι τα πράγματα κινούνταν προς τη λάθος κατεύθυνση.
Στη συνέχεια, είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα «συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί για να σταθεί στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας», συμπεριλαμβανομένης της προετοιμασίας «ισχυρών» κυρώσεων και της συνέχισης της «οχύρωσης» της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ.
«Λίγες χώρες έχουν δώσει στην Ουκρανία τα αμυντικά όπλα που έχει δώσει το Ηνωμένο Βασίλειο» συνέχισε.
Τέλος, πρόσθεσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «θα σκεφτεί τι άλλο μπορεί να κάνει για να στηρίξει την Ουκρανία σ’ αυτή την «πολύ σκοτεινή και δύσκολη στιγμή».
ΕΕ: Κυρώσεις για όσους εμπλακούν στην αναγνώριση
Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση διαμηνύει ότι θα επιβάλει κυρώσεις σε όσους εμπλέκονται στην αναγνώριση των αποσχισμένων περιοχών της Ουκρανίας ως ανεξάρτητες.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου
«Κατάφωρη παραβίαση του δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των συμφωνιών του Μινσκ» αποτελεί η αναγνώριση των αποσχισθεισών περιοχών στην Ουκρανία αναφέρει με τουίτ της η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ειδικότερα, σημειώνει: «Η αναγνώριση των δύο αποσχισθέντων εδαφών στην Ουκρανία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των συμφωνιών του Μινσκ. Η ΕΕ και οι εταίροι της θα αντιδράσουν με ενότητα, σταθερότητα και αποφασιστικότητα σε αλληλεγγύη με την Ουκρανία».
Λίγο πριν το διάγγελμα Πούτιν, η ΕΕ διαμήνυσε ότι είναι έτοιμη να αντιδράσει σθεναρά σε περίπτωση αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των αποσχισθεισών περιοχών από τη Μόσχα, όπως τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Σαρλ Μισέλ: Η ΕΕ και οι εταίροι της θα αντιδράσουν με ενότητα
Η ΕΕ και οι εταίροι της θα αντιδράσουν με ενότητα, σταθερότητα και αποφασιστικότητα με αλληλεγγύη αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Συγκεκριμένα, σημειώνει:
«Η αναγνώριση των δύο αποσχισθέντων εδαφών στην Ουκρανία αποτελεί κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των συμφωνιών του Μινσκ.
Η ΕΕ και οι εταίροι της θα αντιδράσουν με ενότητα, σταθερότητα και αποφασιστικότητα με αλληλεγγύη».
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις