Ο πρώην γγ του κομμουνιστικού κόμματος Γαλλίας στηρίζει Μακρόν

Ο πρώην γγ του κομμουνιστικού κόμματος Γαλλίας στηρίζει Μακρόν
French Communist leader Robert Hue, left, and Socialist leader Lionel Jospin gesture as they campaign together for the second round of the legislative elections in Paris suburb Le Blanc Mesnil, Friday May 30, 1997. The left, calling for youth jobs programmes and a shorter working week with no pay cut, led in last Sunday's first round, though nearly all of the National Assembly 577 seats were still in runoffs. (AP PHOTO/Francois Mori) Associated Press

Η ανεξάρτητη υποψηφιότητα του πρώην υπουργού των σοσιαλιστών μοιάζει να συνθέτει πολιτικές προσωπικότητες από το χώρο της κομμουνιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας ως το "καθαρό" κεντρώο χώρο

Οι πολιτικές προσωπικότητες που προστρέχουν πίσω από τον Εμανουέλ Μακρόν πληθαίνουν όσο πλησιάζει η πρώτη Κυριακή των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. Πέραν όμως των μέχρι πρότινος συντρόφων του από το σοσιαλιστικό κόμμα, αίσθηση προκάλεσε η συμπόρευση με τον επικεφαλής του κινήματος “En Marche” του Ρομπέρ Ου. Ο πρώην γενικός γραμματέας του κομμουνιστικού κόμματος, ο οποίος και παρέμεινε στο τιμόνι του ιστορικού κόμματος ως το 2003 εξηγεί με δηλώσεις του στη γαλλική Le Monde τους λόγους που καταλήγει σε αυτή την απόφαση.

“Άνδρας της αριστεράς και πιστός στις αξίες που δεν έπαψα ποτέ να υπηρετώ, με ελευθερία και ανοιχτούς ορίζοντες, αποφάσισα να αναλάβω την ευθύνη που μου αναλογεί και να στηρίξω την υποψηφιότητα του Εμανουέλ Μακρόν” σχολίασε ο πρώην γγ του ΚΚΓ και υποστήριξε πως δεν υπάρχει καμιά ιδεολογική σύγχυση στην απόφασή του.

Ο Ου στήριξε την απόφασή του κατά βάση στο γεγονός πως ο πρώην υπουργός των σοσιαλιστών φαίνεται ικανός αυτή τη στιγμή να ηγηθεί της προεδρικής κούρσας από τον α’ γύρο και να κερδίσει κατά κράτος την εκπρόσωπο της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν. “Αρνούμαι να αγνοήσω την φρικιαστική πραγματιστική υπόθεση μιας “βελούδινης ανόδου” στην εξουσία της ακροδεξιάς στην προεδρία της δημοκρατίας, στο σπίτι μας, σε έναν σεισμό Τραμπ α λα γαλλικά” γράφει, περιγράφοντας τον τρόπο που οι παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις έγιναν συνώνυμο της διαφθοράς και απομακρύνθηκαν από τον γαλλικό λαό.

Η εμβληματική προσωπικότητα της αριστεράς στη Γαλλία σημειώνει πως υπάρχουν διαφωνίες και διαφορές σε ορισμένα σημεία με τον Μακρόν. Ωστόσο, όπως αναφέρει “σήμερα η πρωταρχική μάχη των δημοκρατών πρέπει κατά την άποψή μου να δοθεί στη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση, χρήσιμη και αποτελεσματική, που θα φράξει το δρόμο της ριζοσπαστικής δεξιάς και της ακροδεξιάς της Λεπέν προς την εξουσία”. 

Έχει αξία να τονίσουμε πως ο πρώην γγ και πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος αποφάσισε να διαχωρίσει την προσωπική πολιτική του σταδιοδρομία από το κόμμα το 2008, σχηματίζοντας μια πλατφόρμα πολιτικής. Αρχικά, δήλωνε πως δεν φεύγει από το κόμμα, αλλά παίρνει αποστάσεις από τον τρόπο λειτουργίας τους. Ωστόσο, ο πολιτικός σχηματισμός του οποίου ηγείται στη συνέχεια κατεβαίνει σε βουλευτικές και τοπικές εκλογές στις λίστες των σοσιαλιστών. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως ο Ρομπέρ Ου είχε υποστηρίξει εξ αρχής και την υποψηφιότητα του νυν προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

AP PHOTO/Francois Mori

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα