O Ρούπερτ Μέρντοχ παίρνει το όπλο του υπέρ του Brexit

default image

Η εφημερίδα The Sun, που έχει τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη Βρετανία τάχθηκε στο πλευρό της εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας

Η εφημερίδα The Sun, η πρώτη σε κυκλοφορία στη Βρετανία, τάχθηκε ανοιχτά υπέρ του Brexit και δίνει το “στίγμα” του ιδιοκτήτη της, Ρούπερτ Μέρντοχ.

“Αυτή είναι η τελευταία μας ευκαιρία να αποχωρήσουμε από την αντιδημοκρατική μηχανή των Βρυξελλών και είναι ώρα να την αδράξουμε”, γράφει η Sun στο εξώφυλλο της, λίγες μέρες πριν τη ψηφοφορία της 23ης Ιουνίου.

Ο ευρωσκεπτικισμός που εκφράζει η Sun δεν είναι κάτι το καινούργιο. Από το 1981 και μετά, η εφημερίδα τάσσεται κατά του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και φιλοξενεί άρθρα που μάχονται υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας. Τώρα όμως το κάνει και εντελώς απροκάλυπτα στο εξώφυλλο της.

Την ίδια ώρα την κατηφόρα έχουν πάρει οι αποδόσεις των στοιχηματικών εταιρειών υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Συγκεκριμένα, στο 59% έπεσαν σήμερα οι πιθανότητες της επικράτησης της ψήφου κατά του Brexit, από 78% την περασμένη εβδομάδα.

Οι πιθανότητες μίας ψήφου υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε κατά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου μειώθηκαν εξαιτίας τριών πρόσφατων δημοσκοπήσεων που δίνουν ευρύ προβάδισμα στο στρατόπεδο του Brexit.

Οι Βρετανοί θα ψηφίσουν την 23η Ιουνίου στο δημοψήφισμα το οποίο θα κρίνει εάν η χώρα τους θα παραμείνει ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια απόφαση που θα έχει σημαντικές συνέπειες για την πολιτική, την οικονομία, την άμυνα και τη διπλωματία στη Βρετανία και σε διεθνές επίπεδο.

Το ευρωσκεπτικιστικό παρελθόν του Μέρντοχ

“Ο κύριος Μέρντοχ μού ζήτησε να αλλάξουμε την πολιτική μας απέναντι στην Ευρώπη. Εάν δεν αλλάζαμε στάση, με προειδοποίησε πως οι εφημερίδες του θα έπαυαν να στηρίζουν τη Συντηρητική κυβέρνηση”. Αυτά έλεγε ο Τζον Μέιτζορ ενώπιον της επιτροπής Λίβεσον για τις παράνομες υποκλοπές στα βρετανικά media τον όχι και τόσο μακρινό, Ιούνιο του 2012.

Ο Μέιτζορ των Συντηρητικών, ήταν πρωθυπουργός της Βρετανίας την περίοδο 1990-1997. Στις αρχές του ’90 είχε δώσει μάχη ενάντια στους ευρωσκεπτικιστές του κόμματός του, με στόχο την επικύρωση της Συνθήκης του Μάαστριχτ από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Η Συνθήκη τελικώς επικυρώθηκε, κάτι που δεν άρεσε στον μεγιστάνα Μέρντοχ. Τα αντίποινα του ήταν άμεσα. Επί της ουσίας έκανε πράξη την απειλή του και απέσυρε τη στήριξη των εφημερίδων του (“Τhe Times”, “Τhe Sunday Times”, “Τhe Sun”, “News of the World”) προς το κόμμα των Τόρις.

Στον δρόμο προς τις γενικές εκλογές του 1997, η αυτοκρατορία Μέρντοχ, άρρηκτα συνδεδεμένη με τον θατσερισμό, άλλαξε στρατόπεδο και στήριξε τους Νέους Εργατικούς του Τόνι Μπλερ, οι οποίοι και επικράτησαν στην κάλπη. Σήμερα ο Μέρντοχ υποστηρίζει και πάλι τους ευρωσκεπτικιστές που ενδυναμώνονται μέσω του δημοψηφίσματος.

“Θεωρώ πως το ευρώ είναι ένα τεράστιο λάθος” έλεγε ο Μέρντοχ το 1999 κάτι που ισχυρίζεται ακόμα. Στα πλαίσια αυτά κινούνται και οι συναντήσεις του με τον Φάρατζ τα τελευταία χρόνια. Ο Μέρντοχ είναι ένας επιχειρηματίας που θέλει η αυτοκρατορία του να συνεχίσει να είναι ισχυρή, κάτι που εκτιμά πως δεν θα ισχύει αν ποτέ η Βρετανία μπει στην Ευρωζώνη. Προφανώς και δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, αλλά το Brexit τον “βολεύει” ακόμα περισσότερο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα