Ο Σαρκοζί προειδοποιεί τον Μακρόν ότι η προκήρυξη εκλογών στη Γαλλία μπορεί “να φέρει χάος”

Διαβάζεται σε 2'
Ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Νικολά Σαρκοζί
Ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Νικολά Σαρκοζί Ludovic Marin/Pool via AP

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί λέει ότι η απόφαση να διεξαχθούν εκλογές μετά το αποτέλεσμα των  Ευρωεκλογών είναι “μεγάλος κίνδυνος” για τη χώρα.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί προειδοποίησε τον Εμανουέλ Μακρόν ότι η απόφασή του να προκηρύξει πρόωρες εκλογές θα μπορούσε να βυθίσει τη Γαλλία στο χάος, καθώς το κεντρώο κόμμα του βρίσκεται στην τρίτη θέση στις δημοσκοπήσεις, πολύ πίσω από το ακροδεξιό National Rally (Εθνικό Συναγερμό).

Ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι η διάλυση της εθνοσυνέλευσης είναι «μεγάλος κίνδυνος» για τη Γαλλία, «διότι θα μπορούσε να τη βυθίσει στο χάος, από το οποίο θα δυσκολευτεί πολύ να βγει».

«”Το να δοθεί ο λόγος στους Γάλους'” για να δικαιολογηθεί η διάλυση της εθνοσυνέλευσης, είναι ένα περίεργο επιχείρημα, αφού αυτό ακριβώς έκαναν στις κάλπες περισσότερα από 25 εκατομμύρια Γάλλοι», δήλωσε ο Σαρκοζί στην εφημερίδα Le Journal du Dimanche (JDD), αναφερόμενος στον τρόπο που αντέδρασε ο Μακρόν στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, όταν το κόμμα Εθνικός Συναγερμός νίκησε συντριπτικά το κόμμα του Γάλλου προέδρου.

«Ο κίνδυνος είναι μεγάλος να επιβεβαιώσουν την οργή τους αντί να την αντιστρέψουν», δήλωσε ο Σαρκοζί, που διετέλεσε πρόεδρος της Γαλλίας από το 2007-12, ο οποίος λέγεται ότι έχει καλές σχέσεις με τον Μακρόν.

Οι Γάλλοι πρόκειται να ψηφίσουν για μια νέα εθνοσυνέλευση σε δύο γύρους, στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου, μετά την κίνηση-σοκ του Μακρόν να προκηρύξει εκλογές τρία χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

Δημοσκόπηση της ίδιας εφημερίδας από την Ifop έδειξε ότι ο Εθνικός Συναγερμός προηγείται κατά πολύ με ποσοστό 35%, η συμμαχία των αριστερών κομμάτων του Νέου Λαϊκού Μετώπου με 26% και η Αναγέννηση του Μακρόν με 19%. Σύμφωνα με την εφημερίδα, μόνο το 61% των ανθρώπων που ψήφισαν τον Μακρόν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2022 σκοπεύουν να υποστηρίξουν το κόμμα του στις 30 Ιουνίου.

Άλλες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν το Σαββατοκύριακο έδιναν μια παρόμοια εικόνα, με την ομάδα του Μακρόν να έχει κολλήσει στην τρίτη θέση, πολύ πίσω από τον Εθνικό Συναγερμό και το δεύτερο στη σειρά Νέο Λαϊκό Μέτωπο, το οποίο ενώνει τους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους, τους Κομμουνιστές και το ακροαριστερό κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία του Jean-Luc Mélenchon. Μια έρευνα της Opinionway για το CNews, το Europe 1 και το JDD τοποθετεί τον Εθνικό Συναγερμό στο 32%, ακολουθούμενο από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο στο 25% και το κόμμα του Μακρόν στο 19%.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα