Ο Σαρκοζί σε δίκη για παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής καμπάνιας

Ο Σαρκοζί σε δίκη για παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής καμπάνιας
2012 AFP

Δύσκολες ώρες για την συντηρητική παράταξη στη Γαλλία, αφού το ένα σκάνδαλο "σκάει" μετά το άλλο και δεκάδες εκπρόσωποι του κόμματος μπαίνουν στο στόχαστρο της δικαιοσύνης. Πως ανασύρθηκε και πάλι από το αρχείο η υπόθεση Bygmalion

Μπορεί ο Νικολά Σαρκοζί να αποσύρθηκε από την ενεργό πολιτική, μετά την ταπεινωτική του ήττα στις εσωκομματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων το περασμένο φθινόπωρο, το όνομα του όμως εμφανίζεται και πάλι στην επικαιρότητα. Αφορμή μια παλιά “πληγή” που ενδέχεται να σύρει τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας στα δικαστήρια για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας. Η υπόθεση Bygmalion, αφορά στους οικονομικούς πόρους του Νικολά Σαρκοζί, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του 2012, όταν και επιχείρησε να ανανεώσει τη θητεία του στα Ηλύσια Πεδία.

Αν και από την προκαταρκτική εξέταση, δεν προέκυψαν στοιχεία που να αποδεικνύουν πως ο Νικολά Σαρκοζί θα μπορούσε να γνωρίζει την έκδοση “πλαστών” δικαιολογητικών από πλευράς της εταιρίας επικοινωνίας Bygmalion και των θυγατρικών της με στόχο την χρηματοδότηση της καμπάνιας του δεξιού υποψηφίου.

Το συντηρητικό κόμμα διευθέτησε παράνομες αποδείξεις για ποσά ύψους 18,5 εκατ ευρώ στις θυγατρικές της Bygmalion για εκδηλώσεις “φαντάσματα”, γνωρίζοντας πως το ποσό αυτό θα ξεπερνούσε κατά πολύ το όριο που επιτρέπει ο γαλλικός εκλογικός νόμος σε ό, τι αφορά στα έξοδα των προεκλογικών εκστρατειών.

Πέραν του Σαρκοζί, στην υπόθεση εμπλέκονται οι υπεύθυνοι οικονομικών της εκστρατείας, Πιερ Κοντέ και Μαρκ Λεμπλάν, τέσσερις ακόμη υπεύθυνοι της καμπάνιας του πρώην προέδρου, τρία πρώην στελέχη του UMP (το δεξιό κόμμα που μετεξελίχθηκε σε Les Republicains πέρσι το φθινόπωρο) και τέσσερα πρώην στελέχη της εταιρίας.

Κάπως έτσι, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας κατηγορείται για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας, για την οποία αντιμετωπίζει πρόστιμο 3,750 ευρώ και ένα χρόνο φυλάκισης. Επιπλέον, φαίνεται πως ο εκ νέου υποψήφιος για το χρίσμα των συντηρητικών είχε παραλάβει e-mail που του εφιστούσαν την προσοχή για το χρηματικό ύψος της προεκλογικής του καμπάνιας.

Έφεση κατά της απόφασης

Ο Γάλλος πολιτικός ωστόσο έχει μια “χρυσή ευκαιρία” να διαφύγει της δικαστικής οδού, ασκώντας έφεση επί της απόφασης άσκησης ποινικής δίωξής του. Κι αυτό γιατί από τους δύο εισαγγελείς που διερεύνησαν την υπόθεση, μόνο ο ένας εξέδωσε διαταγή δικαστικής διερεύνησης, ενώ ο δεύτερος απείχε και δεν έβγαλε κανένα πόρισμα.

Όπως διαβάζουμε στη Le Figaro, σύμφωνα με άρθρο του ποινικού κώδικα, σε περιπτώσεις όπως η παραπάνω, ο κατηγορούμενος μπορεί να κινηθεί αναλόγως και να επιδιώξει απαλλαγής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα