Ο σημερινός ήλιος είναι ο μεγαλύτερος του 2023
Η σημερινή ημέρα διαφέρει από όσες άλλες θα ζήσουμε φέτος, καθώς η Γη βρίσκεται όσο πιο κοντά θα βρεθεί φέτος στον ήλιο και άρα δέχεται την περισσότερη ακτινοβολία.
- 05 Ιανουαρίου 2023 13:04
Η Γη έφτασε στις 6.17 το πρωί της Πέμπτης 5/1 (στην Ελλάδα) στο πλησιέστερο σημείο της στον ήλιο-συγκριτικά με το πού θα βρίσκεται όλη την υπόλοιπη χρονιά.
Τι σημαίνει αυτό;
Πως ζούμε το ουράνιο ορόσημο που λέγεται περιήλιο. Και χάριν αυτού ο πλανήτης μας δέχεται σήμερα την περισσότερη ακτινοβολία από τον ήλιο -ενώ είναι στην πιο δροσερή του φάση!
Τι είναι περιήλιο;
Περιήλιο είναι το σημείο στην τροχιά ενός πλανήτη, αστεροειδούς ή κομήτη που βρίσκεται πιο κοντά στον ήλιο.
Η Γη δεν περιφέρεται γύρω από τον ήλιο σε έναν τέλειο κύκλο, αλλά σε μια ταλαντευόμενη έλλειψη. Αυτή η ελλειπτική τροχιά σημαίνει ότι η απόστασή της από το αστέρι της (τον ήλιο) ποικίλλει κατά περίπου 3% σε ένα χρόνο.
Κατά το Forbes το φαινόμενο αυτό δεν συμβαίνει πάντα την ίδια ημέρα ή ώρα κάθε χρόνο. Προκύπτει δυο περίπου δυο εβδομάδες, μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο (γνωστό και ως η συντομότερη ημέρα του χρόνου, στο βόρειο ημισφαίριο). Είναι τότε που ο Βόρειος Πόλος έχει τη μεγαλύτερη κλίση του μακριά από τον ήλιο και ο Νότιος Πόλος κλίνει πιο κοντά προς αυτόν.
Για την ιστορία, το ηλιοστάσιο αφορά την κλίση της Γης προς ή μακριά από τον ήλιο.
Το περιήλιο έχει να κάνει με τη φυσική απόσταση του πλανήτη από τον ήλιο.
Σήμερα είμαστε σε τροχιά 91,4 εκατομμύρια μίλια (147 εκατομμύρια χιλιόμετρα) από τον Ήλιο. Σε ακριβώς 6 μήνες θα ζήσουμε το αφήλιο: δηλαδή θα είμαστε στην πιο μακρινή απόσταση από τον ήλιο-στην πιο ζεστή μας φάση.
Όπως αναφέρει το Live Science “Γη φαίνεται ότι αποφάσισε να σηματοδοτήσει την περίσταση του περιηλιου με ένα ξέσπασμα: στις 4 και 5 Ιανουαρίου, μια αργά κινούμενη σφαίρα ηλιακών σωματιδίων που ονομάζεται εκτίναξη μάζας στέμματος (CME) θα προσκρούσει στο μαγνητικό πεδίο της Γης”.
Η σύγκρουση αυτή αναμένεται να πυροδοτήσει μια μικρή γεωμαγνητική καταιγίδα κατηγορίας G1 που θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα -για λίγο- στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, να προκαλέσει διακοπή ρεύματος στο ραδιόφωνο και να ‘σπρώξει’ πολύχρωμα σέλας πολύ πιο νότια από ό,τι συνήθως.
Δεν αναμένεται να έχει μόνιμες επιπτώσεις στον πλανήτη μας.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις