Ο στρατός του Λιβάνου ανταπέδωσε για πρώτη φορά πυρά στο Ισραήλ

Διαβάζεται σε 5'
Καπνός υψώνεται μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό στο νότιο Λίβανο
Καπνός υψώνεται μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό στο νότιο Λίβανο (AP Photo/Baz Ratner)

Για πρώτη φορά ο στρατός του Λιβάνου ανταπέδωσε τα πυρά στις ισραηλινές δυνάμεις. Ο Μπάιντεν “συζητά” πιθανές ισραηλινές επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Ο στρατός του Λιβάνου δήλωσε ότι ανταπέδωσε τα πυρά στις ισραηλινές δυνάμεις μετά τον θάνατο ενός στρατιώτη του σε ισραηλινό πλήγμα, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που ο λιβανέζικος στρατός συμμετείχε στις μάχες κατά του Ισραήλ.

Μέχρι τώρα, η Χεζμπολάχ πολεμούσε το Ισραήλ και ο λιβανέζικος στρατός είχε καταστήσει σαφές ότι δεν αποτελεί μέρος της σύγκρουσης. Ο λιβανέζικος στρατός έχει διαψεύσει τους ισχυρισμούς ότι αποσύρθηκε από τα σύνορα ενόψει της χερσαίας εισβολής του Ισραήλ στον Λίβανο το βράδυ της Δευτέρας.

Ο λιβανέζικος στρατός δήλωσε σε ανάρτηση στην πλατφόρμα X ότι «ανταπέδωσε πυρά» μετά την ισραηλινή επίθεση σε στρατιωτική εγκατάσταση στο λιβανέζικο χωριό Μπιντ Τζμπέιλ, κοντά στα σύνορα.

«Ένας στρατιώτης σκοτώθηκε όταν ο ισραηλινός εχθρός έθεσε στο στόχαστρο ένα στρατιωτικό φυλάκιο στην περιοχή Μπιντ Τζμπεϊλ στο νότιο Λίβανο και στρατιωτικοί απάντησαν στα πυρά», ανακοίνωσε ο στρατός.

Δεν θεωρείται ότι αυτή η ανταλλαγή πυρών θα οδηγήσει σε περαιτέρω μάχες μεταξύ του Ισραήλ και του λιβανέζικου στρατού, αναφέρει ο Guardian. Το λιβανέζικο κράτος έχει καλέσει να σταματήσουν οι μάχες μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ και δηλώνει ότι δεν επιθυμεί πόλεμο.

Οι ισραηλινές δυνάμεις σφυροκοπούν ξανά τον Λίβανο

Tο μεσημέρι της Πέμπτης (03/10) σημειώθηκαν νέες επιδρομές του Ισραήλ στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν τοποθεσίες που η Χεζμπολάχ χρησιμοποιούσε ως εγκαταστάσεις μυστικών πληροφοριών και επικοινωνιών στη Βηρυτό. Οι στόχοι περιελάμβαναν εργαζόμενους στο τμήμα μυστικών υπηρεσιών, εξοπλισμό παρακολούθησης, αρχηγεία και άλλες υποδομές.

Μια άλλη αεροπορική επιδρομή φέρεται να έπληξε το Καϊφούν, ένα χωριό νοτιοανατολικά της Βηρυτού στο Όρος του Λιβάνου, μια περιοχή που μέχρι πρότινος θεωρούνταν ότι βρισκόταν εκτός της περιοχής που θα έβαζε στο στόχαστρο το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, στοχοθέτησαν μια ιατρική εγκατάσταση που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ, σκοτώνοντας εννέα τραυματιοφορείς και τραυματίζοντας 14.

Ο Μπάιντεν “συζητά” πιθανές ισραηλινές επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε σήμερα ότι είναι σε εξέλιξη «συζητήσεις» για ενδεχόμενα ισραηλινά πλήγματα σε ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, μετά την επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του ισραηλινού εδάφους, την Τρίτη.

Στην ερώτηση «Συμφωνείτε με πλήγματα του Ισραήλ στις πετρελαϊκές υποδομές του Ιράν;» ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: «Αυτό το θέμα το συζητάμε. Πιστεύω ότι θα ήταν λίγο…» χωρίς να ολοκληρώσει τη φράση του.

Αμέσως μετά τη δήλωση του Μπάιντεν, η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε απότομα. Γύρω στις 17.50 (ώρα Ελλάδας) το αμερικανικό αργό WTI έφτασε τα 73,12 δολάρια το βαρέλι (+4,34%) ενώ το Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας κατέγραφε αύξηση 3,95%, φτάνοντας τα 76,81 δολάρια το βαρέλι.

Νωρίτερα, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι «τίποτα δεν θα συμβεί» σήμερα Πέμπτη (σ.σ. ώρες ΗΠΑ) αναφορικά με μια ισραηλινή απάντηση κατά του Ιράν, μετά την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε την Τρίτη η Ισλαμική Δημοκρατία κατά του Ισραήλ.

«Τίποτα δεν θα συμβεί σήμερα (Πέμπτη)», τόνισε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αμερικανός πρόεδρος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το θέμα, κατά τη διάρκεια σύντομης συνομιλίας του με δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει από τον Λευκό Οίκο για ένα ταξίδι στις νότιες ΗΠΑ.

Μια ιρανική πηγή δήλωσε στο Al Jazeera ότι το Ιράν έστειλε μήνυμα στις ΗΠΑ, μέσω του Κατάρ, αναφέροντας ότι «η φάση της μονομερούς αυτοσυγκράτησης έχει τελειώσει».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ιράν ανέφερε επίσης ότι οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση θα αντιμετωπιστεί με μια «μη συμβατική απάντηση», η οποία περιλαμβάνει στοχοποίηση της ισραηλινής υποδομής.

Το έμμεσο μήνυμα τόνιζε ότι το Ιράν δεν επιθυμεί έναν περιφερειακό πόλεμο, ανέφερε η πηγή στο Al Jazeera. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει επιμείνει στο «δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του», έχει δημόσια επαναλάβει το κάλεσμά του για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ.

Ο Μπάιντεν, τους τελευταίους μήνες της προεδρίας του, δεν έχει καταφέρει να ασκήσει ιδιαίτερη επιρροή των ΗΠΑ – ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων και διπλωματική ασπίδα του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη – πάνω στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, αναφέρει ο Guardian.

“Οι επιθέσεις του Ισραήλ έχουν σκοτώσει 1.974 ανθρώπους στον Λίβανο σε έναν χρόνο”

Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου δήλωσε πως οι επιθέσεις του Ισραήλ έχουν σκοτώσει 1.974 ανθρώπους στον Λίβανο από τον περασμένο Οκτώβριο. Ο ίδιος ανέφερε ότι πάνω από 40 διασώστες και πυροσβέστες έχουν σκοτωθεί από ισραηλινές επιθέσεις τις τελευταίες τρεις ημέρες.

Ο Φιράς Αμπιάντ δήλωσε ότι 97 «διασώστες και πυροσβέστες» έχουν σκοτωθεί και 188 έχουν τραυματιστεί από τις 8 Οκτωβρίου 2023, όταν οι διασυνοριακές συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ κλιμακώθηκαν μετά την επίθεση της Χαμάς στη νότια περιοχή του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Από τον περασμένο Οκτώβριο, 1.974 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων 127 παιδιών, δήλωσε ο Αμπιάντ, προσθέτοντας ότι πάνω από 9.350 έχουν τραυματιστεί.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα