Ο τυφώνας Helene είναι ο φονικότερος στις ΗΠΑ μετά τον Katrina

Διαβάζεται σε 4'
Ο τυφώνας Helene είναι ο φονικότερος στις ΗΠΑ μετά τον Katrina
Τυφώνας Helene AP Photo Mike Stewart

Από τους πλέον φονικότερους είναι ο τυφώνας Helene, με τον τραγικό απολογισμό να ξεπερνάει κι εκείνον του τυφώνα Katrina, που “χτύπησε” τις ΗΠΑ το 2005.

Ο αριθμός των νεκρών από τον τυφώνα Helene ξεπέρασε τους 200, καθώς οι διασώστες συνεχίζουν να αναζητούν επιζώντες από την καταιγίδα που σάρωσε τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ.

Περισσότεροι από τους μισούς θανάτους σημειώθηκαν στη Βόρεια Καρολίνα, όπου ολόκληρες κοινότητες ξεριζώθηκαν και καταστράφηκαν από τη φονικότερη καταιγίδα στην ηπειρωτική χώρα από την Κατρίνα το 2005, η οποία στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 1.800 ανθρώπους.

Εκατοντάδες άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται και 780.000 σπίτια έμειναν χωρίς ρεύμα σχεδόν μια εβδομάδα μετά την προσγείωση της Helene.

Ο αυξανόμενος αριθμός των νεκρών έρχεται την ώρα που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνεχίζει τη διήμερη περιοδεία του στην περιοχή επισκεπτόμενος τη Φλόριντα και τη Τζόρτζια την Πέμπτη.

Ο Μπάιντεν έλαβε μια εναέρια ξενάγηση των ζημιών στο Ταλαχάσι της Φλόριντα την Πέμπτη, όπου ο τυφώνας έφτασε στην ξηρά ως καταιγίδα κατηγορίας 4 την περασμένη εβδομάδα.

Μιλώντας αργότερα στο Ρέι Σίτι της Τζόρτζια, ο Μπάιντεν δήλωσε στους κατοίκους: «Σας βλέπω, σας ακούω, θρηνώ μαζί σας και σας υπόσχομαι ότι σας καλύπτουμε. Θα μείνουμε μέχρι να αποκατασταθεί η κατάσταση».

Τυφώνας Helene AP Photo Mike Stewart

Ο πρόεδρος ενέκρινε ομοσπονδιακή βοήθεια για την αντιμετώπιση καταστροφών για τους επιζώντες στη Φλόριντα, τη Τζόρτζια, τη Βόρεια Καρολίνα, τη Νότια Καρολίνα και τη Βιρτζίνια.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι δεν έχουν τρεχούμενο νερό στη Βόρεια Καρολίνα, η οποία έχει υποστεί μερικές από τις πιο σοβαρές επιπτώσεις της καταιγίδας, ιδίως στην ορεινή περιοχή του Άσβιλ.

«Νιώθω σαν να επέζησα από την αποκάλυψη», δήλωσε στο BBC η Nicole Rojas, κάτοικος του Vilas στη Βόρεια Καρολίνα.

Ένα ηλικιωμένο ζευγάρι, ο Τζέρι και η Μάρσια Σάβατζ, πέθαναν στο κρεβάτι τους όταν ένα δέντρο έπεσε στο σπίτι τους στη Νότια Καρολίνα, δήλωσε ο εγγονός τους στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press. Είπε ότι βρέθηκαν αγκαλιασμένοι μεταξύ τους.

Εκατοντάδες δρόμοι παραμένουν κλειστοί, δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες αποστολής βοήθειας στις σκληρά πληγείσες κοινότητες. Ιδιώτες έχουν βοηθήσει στη διανομή της βοήθειας με διάφορους τρόπους, μεταξύ άλλων με μουλάρια και ιδιωτικά ελικόπτερα.

Το ράντσο Mountain Mule Packer Ranch έχει αναπτύξει μια ομάδα μουλαριών για να βοηθήσει στη μεταφορά χιλιάδων προμηθειών σε απομακρυσμένες κοινότητες.

Μέχρι στιγμής, η ομάδα των εννέα μουλαριών έχει παραδώσει εκατοντάδες κιλά ινσουλίνης, βρεφικό γάλα, πάνες, κονσέρβες τροφίμων, είδη καθαρισμού και ζωοτροφές, λέει η ίδια στο BBC News, προσθέτοντας ότι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουν αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής είναι από τη βαθιά λάσπη που άφησαν πίσω τους οι πλημμύρες.

Οι φυλακές της Βόρειας Καρολίνας μετεγκατέστησαν την Τετάρτη 800 κρατούμενους λόγω έλλειψης ρεύματος και τρεχούμενου νερού, σύμφωνα με το υπουργείο σωφρονισμού της πολιτείας. Περισσότεροι από 2.000 κρατούμενοι μεταφέρθηκαν από άλλες φυλακές νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Τυφώνας Helene AP Photo Mike Carlson

Μέλη οικογενειών κρατουμένων δήλωσαν στην εφημερίδα Asheville Citizen-Times ότι δεν έχουν μπορέσει να επικοινωνήσουν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα για περισσότερο από μία εβδομάδα.

Σύμφωνα με την Εθνική Φρουρά, περισσότερα από 6.700 μέλη του Στρατού και της Αεροπορικής Εθνοφρουράς από 16 πολιτείες συνδράμουν στην επιτόπια ανταπόκριση.

Ο πρόεδρος ανέπτυξε 1.000 εν ενεργεία στρατιώτες για να βοηθήσουν στις προσπάθειες βοήθειας.

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ περιόδευσε στις κατεστραμμένες περιοχές της Τζόρτζια νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Περισσότερες βροχοπτώσεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες σε τμήματα της ακτής του Κόλπου και της Φλόριντα, γεγονός που θα μπορούσε να περιπλέξει τις προσπάθειες αποκατάστασης.

Ο επικεφαλής της Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Αλεχάντρο Μαγιόρκας προειδοποίησε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ότι αν μια άλλη καταιγίδα πλήξει τις ΗΠΑ τους επόμενους μήνες, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών θα δυσκολευτεί να παράσχει βοήθεια.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει στείλει περισσότερα από 8,8 εκατομμύρια γεύματα, 7,4 εκατομμύρια λίτρα νερού, 150 γεννήτριες και 225.000 μουσαμάδες στην περιοχή, δήλωσε ο κ. Mayorkas.

Η περίοδος των τυφώνων στον Ατλαντικό συνεχίζεται μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, ενώ επί του παρόντος ετοιμάζονται δύο ακόμη καταιγίδες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα