Ο “τυφώνας” Τραμπ και το “καταφύγιο” της Ελλάδας

Διαβάζεται σε 7'
Ο “τυφώνας” Τραμπ και το “καταφύγιο” της Ελλάδας
Ντόναλντ Τραμπ AP Photo Ben Curtis

Η Αθήνα είναι άκρως συγκρατημένη για την επόμενη μέρα και “οχυρώνεται” πίσω από την “στρατηγική εταιρική σχέση” με τις ΗΠΑ για να αποκρούσει “απρόοπτα”, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει στη σχέση της με την αναθεωρητική Τουρκία.

Δεκάδες προεδρικά διατάγματα σε διαδικασία υπογραφής από χθες, πρώτη μέρα της παρουσίας του Τραμπ στο “Οβάλ Γραφείο”, “ξηλώνουν” βασικές νομοθετικές πράξεις της διοίκησης Μπάιντεν, που ομολογουμένως, σε πολλά πεδία, πέρα από τα διεθνή γεωπολιτικά επιχείρησε να δώσει “χώρο” στην “άλλη” όψη του φεγγαριού, όχι τους “υπερπλουσίους”, αλλά όσους αντιμετωπίζουν ζητήματα καθημερινής επιβίωσης.

Αυτά ήταν το δεύτερο βήμα του Τραμπ, Προέδρου των ΗΠΑ. Είχαν προηγηθεί τα πυρά real time, ενώπιον της προηγούμενης ηγεσίας για την κατάσταση ante. Δηλαδή, συνοδευόμενος από την υπέρλαμπρη Μελάνια, με ρητορική “μεσσία” για την επόμενη μέρα της Αμερικής, κι όχι των ΗΠΑ, δείγμα ενός νέου μεγαλοϊδεατισμού, αλλά με ρομαντικά εθνικιστικά χαρακτηριστικά, εν πολλοίς “Τζακσονικά”, (Άντριου Τζάκσον, 7ος πρόεδρος των ΗΠΑ (1829-1837), δηλαδή, για εσωτερική κατανάλωση και με τάσης έντονης εσωστρέφειας, προχώρησε σε “σαρωτική” αποδόμηση των Δημοκρατικών, που .. άκουγαν σε σειρά (Ομπάμα, Κλίντον, Χίλαρι, Μπάιντεν, Καμάλα).

Και ταυτόχρονα, βέβαια, δεν έλλειψαν αναφορές σε μια σειρά από δράσεις και πρωτοβουλίες, που σε πολλές περιπτώσεις αναστρέφουν την πραγματικότητα, όπως την έχουν καταγράψει τα ΜΜΕ κατά την περίοδο Μπάιντεν. Π.χ. μπορεί ο νέος πρόεδρος Τραμπ να έδωσε το “σήμα” για “εξορύξεις, εξορύξεις, εξορύξεις”, ωστόσο την περίοδο Μπάιντεν η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου έφτασε επίπεδα ρεκόρ.

Το ίδιο ισχύει και ως ένα βαθμό και στα θέματα των δασμών, όπου ομολογουμένως σε ένα φάσμα προϊόντων, με προέλευση την Ευρώπη, κατά την περίοδο του απελθόντα προέδρου, παρέμειναν ισχυροί. Ανάλογα και στα ζητήματα της αυτοκινητοβιομηχανίας, όπου, βέβαια, οι πολιτικές του Obama care αλλά και οι κινήσεις Μπάιντεν για στήριξη περιοχών που πλήττονται, κύρια, από την κινεζική “επέλαση” στον κλάδο ήταν γενναίες.

Ωστόσο, όπως φαίνεται, ακόμη και όσοι και όσες δέχτηκαν ως υποκείμενα τις πολιτικές αυτές, προτίμησαν να ψηφίσουν και να “ακούσουν” έναν υπερ πλούσιο, για να τους βγάλει από τα οικονομικά αδιέξοδα της ακρίβειας των “καρτέλ” (ποια καρτέλ άραγε;).

Τον υπερ πλούσιο Τραμπ, λοιπόν, πλαισιωμένο από τους μεγιστάνες της άλλης πλευράς του Ατλαντικού, που χαιρετούν με τρόπο που “θυμίζει” άλλες “μαύρες εποχές”, ζητούν, λιγότερες ρυθμίσεις αλλά και “back up” – υποστήριξη στις “κόντρες” τους με την ΕΕ, με αιχμή τις παρεμβάσεις της στον κλάδο των ψηφιακών υπηρεσιών.

Οι εξαγγελίες

Έτσι, σε αυτό το πλαίσιο ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι θέτει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα σύνορα με το Μεξικό, αλλά και για τις τιμές ενέργειας, υποσχόμενος εξορύξεις και αύξηση της παραγωγής. Έκανε λόγο για ένα σχέδιο από την Υπηρεσία Εξωτερικών Εσόδων για την είσπραξη δασμών από «ξένες πηγές».

«Θα τιμολογούμε και θα φορολογούμε τις ξένες χώρες για να πλουτίζουν οι πολίτες μας», δήλωσε ο Τραμπ. «Για τον σκοπό αυτό, ιδρύουμε την Υπηρεσία Εξωτερικών Εσόδων για τη συλλογή όλων των δασμών και των εσόδων».

Πρόσθεσε ότι αυτό θα φέρει «τεράστια χρηματικά ποσά» στο ταμείο της χώρας «προερχόμενα από ξένες πηγές». «Θα λειτουργήσω ως ειρηνοποιός», υποσχέθηκε ακόμα ο Τραμπ, αν και είπε πως ο στρατός των ΗΠΑ θα γίνει πιο ισχυρός από ποτέ. Είπε ακόμα ότι θα αλλάξουμε το όνομα του Κόλπου του Μεξικού σε Κόλπο των ΗΠΑ. Όσο για τον Παναμά είπε πως θα πάρει πίσω το δώρο της διώρυγας. Με τον Μασκ “σύμμαχό” του ο Τραμπ συμπεριέλαβε στις προγραμματικές του δηλώσεις ότι θα υπάρξει επανδρωμένη αποστολή στον Άρη.

Θα κηρύξουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα σύνορα με το Μεξικό και θα στείλουμε στρατό εκεί ώστε να προχωρήσουμε απελάσεις μεταναστών. Επίσης θα ανακηρύξουμε τα καρτέλ διακίνησης ναρκωτικών σε τρομοκρατικές οργανώσεις».

Κλιματική Κρίση

«Θα τερματίσουμε την Πράσινη Συμφωνία (Green New Deal) και θα ανακαλέσουμε την εντολή για τα ηλεκτρικά οχήματα, σώζοντας την αυτοκινητοβιομηχανία μας και τηρώντας την ιερή υπόσχεσή μου προς τους σπουδαίους Αμερικανούς εργαζόμενους. Με άλλα λόγια, θα μπορείτε να αγοράσετε το αυτοκίνητο της επιλογής σας. Θα κατασκευάσουμε και πάλι αυτοκίνητα στην Αμερική με ρυθμούς που κανείς δεν θα μπορούσε να ονειρευτεί ότι θα ήταν δυνατοί πριν από λίγα χρόνια» τόνισε ενώ για τις τιμές ενέργειας χρησιμοποίησε τη φράση “drill baby drill”.

Έκανε λόγο για έκτακτη ανάγκη για εξορύξεις «ώστε να αυξήσουμε την παραγωγή και να πέσουν οι τιμές. Θα κάνουμε εξαγωγές σε όλο τον κόσμο και θα γίνουμε ένα πλούσιο έθνος ξανά».

Παράλληλα ο Τραμπ στις εξαγγελίες του ανάφερε ακόμα ότι «θα επαναφέρουμε την ελευθερία λόγου στις ΗΠΑ. Δεν θα γίνονται πολιτικές διώξεις σε αντιπάλους», προφανώς τους δικούς του αλλά και τους κανόνες που στα social media, ειδικά στην ΕΕ επιχειρείται να κρατηθούν.

Υποσχέθηκε ακόμα ότι θα σφυρηλατήσει μια κοινωνία που θα είναι μακριά από χρώματα και θα βασίζεται στην αξιοκρατία: «Από σήμερα, θα αποτελεί στο εξής επίσημη πολιτική της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών ότι υπάρχουν μόνο δύο φύλα, το αρσενικό και το θηλυκό».

Το “καταφύγιο”

Στο φόντο αυτό της απόλυτης αβεβαιότητας και μέχρι να φανεί εάν όλα αυτά που επιδιώκει ο νέος πρόεδρος θα μπουν σε “ρότα” η Αθήνα “οχυρώνεται” πίσω από την “στρατηγική εταιρική σχέση” με τις ΗΠΑ για να αποκρούσει “απρόοπτα”, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει στη σχέση της με την αναθεωρητική Τουρκία.

“Η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στην ισχυρή στρατηγική μας εταιρική σχέση και προσβλέπει στη συνεργασία με την κυβέρνησή σας για την προώθηση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της κοινής ευημερίας” σημείωσε σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με την οποία συνεχάρη τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την ορκωμοσία του, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα μας είναι προσηλωμένη στην ισχυρή εταιρική σχέση και προσβλέπει “στην κυβέρνηση σας για την προώθηση της ασφάλειας της σταθερότητας και της κοινής ευημερίας”.

“Βρισκόμαστε σε ένα τοπίο που δεν το σκιάζουν μόνο διακηρύξεις και πρωτοφανείς εξαγγελίες για γεωστρατηγικές μεταβολές και αλλαγές στις ζώνες επιρροής αλλά και σε ένα πρωτόγνωρο σκηνικό όπου παγκόσμιοι οικονομικοί παράγοντες διεκδικούν ρόλο διαμορφωτή κοινής γνώμης σε πολλές χώρες”, όμως είχε πει, πριν λίγες μέρες, στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο της χρονιάς ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνοντας λόγο για μία “ακόρεστη κατανάλωση fake news” που πολιορκεί τον δυτικό πολιτισμό και τον ορθό δημοκρατικό λόγο. “Αυτοί οι παράγοντες προσπαθούν να επηρεάσουν τις πολιτικές εξελίξεις και αυτό απασχολεί και την Ε.Ε. σε ανώτατο επίπεδο” προσέθεσε απλώνοντας τον “καμβά” της ανησυχίας και της δώ πολιτικής ελίτ.

Ενεργητική εξωτερική πολιτική ζήτησε από την πλευρά του ως “ανάχωμα” στα μελλούμενα ο πρώην Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου σε δήλωσή του στo ΕΡΤnews.

Την ίδια ώρα με αφορμή την έκθεση κεραμικών έργων του Παναγιώτη Κακολύρη, αντιπρόεδρου European Network of Political Foundations και γενικού διευθυντή της SOCIALDOO, με τίτλο «Personal Targets», πριν λίγες μέρες, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε, ως προς τους εθνικούς στόχους, ότι το παγκόσμιο γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον είναι ασταθές, τόνισε ωστόσο ότι μπορεί η άσκηση πολιτικής να γίνεται με σταθερότητα και συνέπεια, σε όσους τομείς δύνανται να ελεγχθούν.

Όλα αυτά καταδεικνύουν ότι η Αθήνα είναι άκρως συγκρατημένη για την επόμενη μέρα εκφράζοντας ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι, κυρίως σε πολιτικό επίπεδο. Κι αυτό γιατί σε οικονομικό επίπεδο, κύρια, όπως αναφέρεται από παράγοντες των εξαγωγέων, οι όποιες απειλές για δασμούς, μάλλον αφορούν βιομηχανικά προϊόντα, κάτι που “ακουμπά” τις μεγάλες βιομηχανικές χώρες της ΕΕ, κι όχι την Ελλάδα, που κυρίως εξάγει άλλου είδους αγαθά.

Βέβαια με την ελληνική τσιμεντοβιομηχανία ισχυρή στις ΗΠΑ, αν και με βάση εκεί (Τιτάν), το αλουμίνιο να είναι βασικό μας είδος εξαγωγών, κανείς δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος. Απόνερα και εμπορικός πόλεμος με την ΕΕ, σημαίνει “ύφεση” και συρρίκνωση εισοδημάτων στην Ευρώπη, που είναι προφανές ότι έμμεσα κτυπά εξαγωγές και τουρισμό, όπου η Ελλάδα “ποντάρε锨για την επόμενή της μέρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα