Ο Τιτανικός δεν είναι πια ίδιος: Ο χρόνος αλλάζει το θρυλικό ναυάγιο – Εντυπωσιακές εικόνες

Διαβάζεται σε 5'
Ο Τιτανικός δεν είναι πια ίδιος: Ο χρόνος αλλάζει το θρυλικό ναυάγιο – Εντυπωσιακές εικόνες
RMS TITANIC INC

Ένα εμβληματικό σημείο του Τιτανικού δεν είναι πια ίδιο και ένα έργο τέχνης βρίσκεται ανάμεσα στα συντρίμμια.

Η εμβληματική εικόνα της πλώρης του Τιτανικού που ξεπροβάλλει από τον σκοτεινό βυθό του Ατλαντικού είναι ίσως η πιο αναγνωριστική του ναυαγίου παγκοσμίως. Όμως, μια νέα αποστολή αποκάλυψε τις συνέπειες της αργής φθοράς του πλοίου, με ένα μεγάλο τμήμα των κιγκλιδωμάτων να βρίσκεται πλέον στον πυθμένα της θάλασσας.

Η απώλεια αυτού του τμήματος κιγκλιδωμάτων – που έγινε διάσημο από την ταινία «Τιτανικός» στη σκηνή με τον Τζακ και τη Ρόουζ – ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια καταδύσεων με υποβρύχια ρομπότ αυτό το καλοκαίρι. Οι εικόνες που κατέγραψαν δείχνουν πώς το ναυάγιο αλλάζει, περισσότερο από 100 χρόνια μετά.

Το πλοίο βυθίστηκε τον Απρίλιο του 1912 αφού χτύπησε σε παγόβουνο, με αποτέλεσμα να χαθούν 1.500 ζωές. «Η πλώρη του Τιτανικού είναι εμβληματική – τη συνδέουμε με πολλές στιγμές στην ποπ κουλτούρα – και αυτό είναι που σκέφτεσαι όταν μιλάς για το ναυάγιο. Και πλέον δεν μοιάζει έτσι», δήλωσε η Τόμασινα Ρέι, διευθύντρια συλλογών της RMS Titanic Inc, της εταιρείας που πραγματοποίησε την αποστολή.

«Είναι απλώς μια ακόμη υπενθύμιση της φθοράς που συμβαίνει κάθε μέρα. Οι άνθρωποι ρωτούν συνεχώς: ‘Πόσο καιρό θα είναι εκεί ο Τιτανικός;’ Δεν γνωρίζουμε, αλλά το παρακολουθούμε σε πραγματικό χρόνο». Το ΒΒC αναφέρει πως η ομάδα πιστεύει ότι το τμήμα των κιγκλιδωμάτων, το οποίο είναι περίπου 4,5 μέτρα μήκος, αποκολλήθηκε κάποια στιγμή τα τελευταία δύο χρόνια.

Εικόνες και ψηφιακή σάρωση από μια αποστολή του 2022 που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία χαρτογράφησης βαθέων υδάτων Magellan και τους δημιουργούς ντοκιμαντέρ Atlantic Productions δείχνουν ότι το κιγκλίδωμα ήταν ακόμα συνδεδεμένο τότε – αν και άρχιζε να παραμορφώνεται.

RMS TITANIC INC

«Κάποια στιγμή το μέταλλο υποχώρησε και έπεσε», ανέφερε η Τόμασινα Ρέι. Δεν είναι το μόνο μέρος του πλοίου, που βρίσκεται σε βάθος 3.800 μέτρων, που χάνεται στη θάλασσα. Η μεταλλική κατασκευή καταστρέφεται από μικροοργανισμούς, δημιουργώντας σταλακτίτες από σκουριά που ονομάζονται “rusticles”.

Προηγούμενες αποστολές έχουν διαπιστώσει ότι τμήματα του Τιτανικού καταρρέουν. Καταδύσεις που πραγματοποιήθηκαν από τον εξερευνητή Βίκτορ Βεσκόβο το 2019 έδειξαν ότι η δεξιά πλευρά των αξιωματικών καμπινών κατέρρεε, καταστρέφοντας καμπίνες.

Η φετινή αποστολή της RMS Titanic Inc πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Δύο τηλεκατευθυνόμενα οχήματα (ROVs) κατέγραψαν πάνω από δύο εκατομμύρια εικόνες και υλικός υψηλής ευκρίνειας, 24 ωρών, από το ναυάγιο αλλά και από το πεδίο με τα συντρίμμια που το περιβάλει.

Η εταιρεία εξετάζει τώρα προσεκτικά το υλικό για να καταγράψει τα ευρήματα και τελικά να δημιουργήσει μια λεπτομερή ψηφιακή 3D σάρωση ολόκληρου του χώρου του ναυαγίου. Περισσότερες εικόνες από τις καταδύσεις θα αποκαλυφθούν τους επόμενους μήνες. Η ομάδα ανακοίνωσε επίσης την ανακάλυψη ενός ακόμα αντικειμένου που ήλπιζαν να βρουν, παρόλο που οι πιθανότητες ήταν εναντίον τους.

«Η Ντιάνα των Βερσαλλιών» στον Τιτανικό

Το 1986 ένα μπρούτζινο άγαλμα με την ονομασία «Η Ντιάνα των Βερσαλλιών» εντοπίστηκε και φωτογραφήθηκε από τον Ρόμπερτ Μπάλαρντ, ο οποίος είχε βρει το ναυάγιο του Τιτανικού έναν χρόνο νωρίτερα. Όμως η τοποθεσία του αγάλματος, ύψους 60 εκατοστών, δεν ήταν γνωστή και δεν καταγράφηκε ξανά. Τώρα, ωστόσο, βρέθηκε ξαπλωμένο ανάσκελα στην άμμο, στο πεδίο των συντριμμιών.

«Ήταν σαν να βρήκαμε βελόνα στα άχυρα, και ο εντοπισμός του φέτος ήταν μια σπουδαία στιγμή», δήλωσε ο Τζέιμς Πένκα, ερευνητής του Τιτανικού και παρουσιαστής του podcast Witness Titanic.

Το άγαλμα εκτίθετο κάποτε στο σαλόνι των επιβατών της πρώτης θέσης του Τιτανικού. «Το σαλόνι πρώτης θέσης ήταν το πιο όμορφο και απίστευτα λεπτομερές δωμάτιο στο πλοίο. Και το κεντρικό στοιχείο αυτού του δωματίου ήταν η “Ντιάνα των Βερσαλλιών”», είπε.

«Αλλά δυστυχώς, όταν ο Τιτανικός κόπηκε στα δύο κατά τη βύθιση, η αίθουσα καταστράφηκε. Μέσα στο χάος και την καταστροφή, η Ντιάνα ξεριζώθηκε από το βάθρο της και κατέληξε στο σκοτάδι του βυθού, ανάμεσα στα συντρίμμια». Η RMS Titanic Inc κατέχει τα δικαιώματα διάσωσης του Τιτανικού και είναι η μόνη εταιρεία που έχει νόμιμο δικαίωμα να αφαιρεί αντικείμενα από το χώρο του ναυαγίου.

Με τα χρόνια, η εταιρεία έχει ανακτήσει χιλιάδες αντικείμενα από τα συντρίμμια, μερικά από τα οποία εκτίθενται σε όλο τον κόσμο. Σχεδιάζουν να επιστρέψουν του χρόνου για να ανακτήσουν περισσότερα – και το άγαλμα της Ντιάνας είναι ένα από τα αντικείμενα που θέλουν να φέρουν στην επιφάνεια.

Ωστόσο, κάποιοι πιστεύουν ότι το ναυάγιο είναι ένα τόπος ανάπαυσης που πρέπει να μείνει ανέγγιχτος. «Η εύρεση του αγάλματος της Ντιάνας είναι το τέλειο επιχείρημα κατά της αφήγησης του Τιτανικού να παραμείνει αμετάβλητος», δήλωσε ο Πένκα.

«Αυτό ήταν ένα έργο τέχνης που προοριζόταν να το βλέπει και να το εκτιμά ο κόσμος. Και τώρα αυτό το όμορφο κομμάτι τέχνης βρίσκεται στο βυθό του ωκεανού… στο απόλυτο σκοτάδι όπου ήταν για 112 χρόνια. Να φέρουμε τη Ντιάνα πίσω ώστε να τη δουν οι άνθρωποι, να εκτιμήσουν την αξία του, να πυροδοτήσει την αγάπη για την ιστορία, την κατάδυση, τη διατήρηση, τα ναυάγια, τη γλυπτική. Δεν θα μπορούσα ποτέ να το αφήσω στον βυθό του ωκεανού», κατέληξε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα