Ο Τραμπ επιστρέφει στον τόπο της πρώτης απόπειρας δολοφονίας του

Διαβάζεται σε 4'
Υποστηρικτές του Τραμπ υπογράφουν ένα βαν στη συγκέντρωση στην Πενσυλβάνια
Υποστηρικτές του Τραμπ υπογράφουν ένα βαν στη συγκέντρωση στην Πενσυλβάνια AP Photo

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέφει το Σάββατο στην Πενσυλβάνια, όπου σημειώθηκε η πρώτη απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του. Τι σηματοδοτεί η επίσκεψή του, παρουσία του Ίλον Μασκ.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επιστρέφει το Σάββατο (05/10) στην Πενσυλβάνια, στον τόπο όπου είχε γίνει απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, σε μια επίσκεψη με έντονο συμβολισμό για τον ίδιο και τους υποστηρικτές του.

Παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες της απόπειρας παραμένουν υπό διερεύνηση, ο Τραμπ εμφανίστηκε αποφασισμένος να προωθήσει την πολιτική του ατζέντα και να στείλει μήνυμα ενότητας στους υποστηρικτές του, σε μια κρίσιμη πολιτική συγκυρία, καθώς ο πρώην πρόεδρος συνεχίζει να ενισχύει την παρουσία του ενόψει των επόμενων εκλογών.

Στη συγκέντρωση θα παρευρεθεί και ο σύμμαχος του Τραμπ, Έλον Μασκ, διευθύνων σύμβουλος της Tesla και ιδιοκτήτης της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης X, όπως αναφέρει το Reuters. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που ο Μασκ θα εμφανιστεί σε εκδήλωση της εκστρατείας του Τραμπ, αφότου τον υποστήριξε επίσημα μετά την απόπειρα δολοφονίας της 13ης Ιουλίου.

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας για τη συγκέντρωση του Τραμπ στην Πενσυλβάνια
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας για τη συγκέντρωση του Τραμπ στην Πενσυλβάνια AP Photo

Ο Ντόναλντ Τραμπ γλίτωσε από το να δεχθεί σφαίρα στο κεφάλι όταν εκείνη πέρασε δίπλα του, με το δεξί του αυτί να αιμορραγεί. Αυτή η «παραλίγο» επίθεση αποκάλυψε σοβαρά κενά ασφαλείας και οδήγησε σε αυξημένα μέτρα προστασίας για τις επόμενες υπαίθριες συγκεντρώσεις του.

Ήταν η πρώτη από τις δύο απόπειρες κατά του Τραμπ. Στις 15 Σεπτεμβρίου, ένας ένοπλος παρέμεινε κρυμμένος για σχεδόν 12 ώρες στο γήπεδο γκολφ του Τραμπ στο West Palm Beach, στη Φλόριντα, με σκοπό να τον σκοτώσει, όπως δήλωσαν οι εισαγγελείς, αλλά η απόπειρα απέτυχε όταν ένας πράκτορας της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ περιπολούσε την περιοχή πριν από την άφιξη του Τραμπ.

Τι επιδιώκουν οι Ρεπουμπλικάνοι από την επιστροφή Τραμπ στην Πενσυλβάνια

Οι Ρεπουμπλικανοί αξιωματούχοι ελπίζουν ότι η επιστροφή του Τραμπ στο Μπάτλερ θα ενισχύσει την υποστήριξη από τους σκληροπυρηνικούς οπαδούς του και θα αυξήσει την προσέλευση υπέρ του στην Πενσυλβάνια, μια πολιτεία που τόσο ο ίδιος όσο και η Δημοκρατική αντίπαλός του, η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις, θεωρούν κρίσιμη για τη νίκη στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

«Επιστρέφω στο Μπάτλερ γιατί νιώθω ότι έχω την υποχρέωση να το κάνω», δήλωσε ο Τραμπ στο ειδησεογραφικό δίκτυο NewsNation νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. «Δεν ολοκληρώσαμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε».

Ο Τραμπ θα συνοδεύεται στη συγκέντρωση από τον υποψήφιο αντιπρόεδρό του, γερουσιαστή Τζέι Ντι Βανς, καθώς και την οικογένεια του πυροσβέστη Κόρεϊ Κομπερατόρε, ο οποίος έπεσε νεκρός από πυροβολισμό κατά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Τραμπ.

Σνάιπερ στον χώρο της συγκέντρωσης του Τραμπ στην Πενσυλβάνια
Σνάιπερ στον χώρο της συγκέντρωσης του Τραμπ στην Πενσυλβάνια AP Photo

Η επίθεση στο Μπάτλερ οδήγησε σε εκτεταμένες επικρίσεις προς τη Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ και στην παραίτηση του διευθυντή της. Οι επικριτές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με το πώς ο 20χρονος ύποπτος, Τόμας Μάθιου Κρουκς, ο οποίος στη συνέχεια έπεσε νεκρός από πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας, κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση σε κοντινή ταράτσα με άμεση οπτική επαφή στο σημείο όπου μιλούσε ο Τραμπ.

Μια έρευνα της Μυστικής Υπηρεσίας αποκάλυψε κενά στην επικοινωνία και έλλειψη επιμέλειας πριν από το περιστατικό. Μετά την επίθεση, η υπηρεσία ενέκρινε επιπλέον μέτρα ασφαλείας για τον Τραμπ, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης αλεξίσφαιρου γυαλιού στις υπαίθριες συγκεντρώσεις του.

Ο εκπρόσωπος της Μυστικής Υπηρεσίας, Άντονι Γκουλιελμί, δήλωσε σε ανακοίνωσή του πριν από τη συγκέντρωση του Σαββάτου ότι έχουν γίνει «εκτεταμένες αλλαγές και βελτιώσεις στις δυνατότητες επικοινωνίας μας, στους πόρους και στις επιχειρήσεις προστασίας».

Ο Τραμπ υποστηρίζει πως η κίνησή του να γυρίσει το κεφάλι του για να διαβάσει έναν πίνακα σε μια μεγάλη οθόνη, ήταν αυτό που του έσωσε τη ζωή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα