Ο Τραμπ επέστρεψε στον “τόπο του εγκλήματος” τρία χρόνια μετά

Διαβάζεται σε 4'
Ντόναλντ Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ AP Photo/Jacquelyn Martin)

Μετά την πρωτοφανή επίθεση στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου του 2021, ο Ντόναλντ Τραμπ επέστρεψε “στον τόπο του εγκλήματος”. Έντονη αντίδραση Πελόζι.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επισκέφτηκε το Καπιτώλιο για πρώτη φορά μετά την εισβολή των οπαδών του, προκειμένου να συναντηθεί με πολιτικά πρόσωπα του κόμματός του αλλά και επιχειρηματίες.

Όπως επισημαίνει το BBC, το πρωί της Πέμπτης (13/6), ο Τραμπ έφτασε στα γραφεία των Ρεπουμπλικάνων που βρίσκονται κοντά στο Καπιτώλιο, περνώντας μπροστά από ορισμένους διαδηλωτές, που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο και κρατώντας πλακάτ, φώναζαν συνθήματα, όπως “failed coup” και “Democracy Forever, Trump Never”.

Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος σε σύντομη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης, δήλωσε ότι υπάρχει “μεγάλη ενότητα στο κόμμα” και υποσχέθηκε να σταθεί στο πλευρό όλων των Ρεπουμπλικανών συναδέλφων του, ακόμα και σε αυτών με τους οποίος διαφωνεί.

“Είμαι με όλους εσάς. Θα είμαι πάντα μαζί σας. Έχουμε ένα πράγμα στο μυαλό μας και αυτό είναι να κάνουμε τη χώρα μας και πάλι μεγάλη”, τόνισε, μεταξύ άλλων.

Σημειώνεται ότι η επίσκεψη Τραμπ στο Καπιτώλιο σημειώνεται μόλις 15 ημέρες μετά την ποινική καταδίκη του για παραποίηση αρχείων με σκοπό να καλύψει το σεξουαλικό σκάνδαλο που απείλησε την είσοδό του στον Λευκό Οίκο το 2016.

Μετά τη συνάντηση μεταξύ Τραμπ και Ρεπουμπλικάνων, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον δήλωσε ότι η επίσκεψη Τραμπ “έφερε μια δόση ενθουσιασμού […] Αυτό βλέπουμε στο κόμμα σε όλη τη χώρα. Πιστεύουμε ότι θα κερδίσουμε πίσω τον Λευκό Οίκο και τη Γερουσία και θα αυξήσουμε την πλειοψηφία μας στη Βουλή”.

Ο Matt Gaetz, ένας Ρεπουμπλικανός από τη Φλόριντα, περιέγραψε την επίσκεψη του Τραμπ ως “εμψυχωτική” ενώ η Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, Ρεπουμπλικανή από τη Τζόρτζια, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν είδε τίποτα άλλο παρά μόνο την “υποστήριξη για τον Τραμπ από τη συντριπτική πλειοψηφία της βάσης του κόμματος”.

“Χαίρομαι που βλέπω τους Ρεπουμπλικανούς εδώ στην Ουάσινγκτον να συσπειρώνονται γύρω από τον πρόεδρο Τραμπ και την υποψηφιότητά του για την προεδρία”, είπε. Και άλλοι παρόντες στη συνάντηση έκαναν λόγο για ένα κλίμα ιδιαίτερο θερμό, γεμάτο χειροκροτήματα και αισιοδοξία.

Πάντως, όπως σημειώνει το BBC, ένα από τα θέματα που επέλεξε να εστιάσει ο Αμερικανός πολιτικός κατά την ομιλία του στο κόμμα ήταν οι αμβλώσεις, όπου επανέλαβε τη θέση του ότι “οι ψηφοφόροι είναι αυτοί που θα έπρεπε να αποφασίσουν για το θέμα”.

Πελόζι: Επιστρέφει και πάλι με στόχο να διαλύσει τη Δημοκρατία

Από την πλευρά της η Δημοκρατική πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, κατήγγειλε την επίσκεψη Τραμπ στο Καπιτώλιο, επισημαίνοντας πως “επιστρέφει με την ίδια αποστολή, να διαλύσει τη δημοκρατία μας”.

Η ίδια εξήγησε πως η συνάντηση του πρώην Αμερικανού προέδρου με τους Ρεπουμπλικάνους του Κογκρέσου ενόψει εκλογών, ισοδυναμεί με συμβολική επιστροφή στον τόπο ενός εγκλήματος που ο ίδιος σκόπιμα ξεκίνησε.

“Σήμερα, ο υποκινητής ενός πραξικοπήματος επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος”, ανέφερε η Πελόζι σε δήλωσή της.Η 6η Ιανουαρίου ήταν ένα έγκλημα κατά του Καπιτωλίου, που είδε να κυματίζουν ναζιστικές και συνομοσπονδιακές σημαίες κάτω από τον τρούλο που έχτισε ο Λίνκολν”.

Και πρόσθεσε: “Ήταν ένα έγκλημα κατά του Συντάγματος, σε μια απελπισμένη προσπάθεια να προσκολληθεί (σ.σ. ο Τραμπ) στην εξουσία. Και ήταν ένα έγκλημα κατά μελών, ηρωικών αστυνομικών και προσωπικού, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό αρκετών, με τραύματα που διαρκούν μέχρι σήμερα”.

Η Πελόζι, το γραφείο της οποίας κατακλύστηκε και βεβηλώθηκε από υποστηρικτές του Τραμπ κατά την εισβολή στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου του 2021, πρόσθεσε: “Με τις υποσχέσεις του να γίνει δικτάτορας από την πρώτη μέρα και να επιδιώξει εκδίκηση εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων, ο Ντόναλντ Τραμπ έρχεται σήμερα στο Καπιτώλιο με την ίδια αποστολή. Να διαλύσει τη δημοκρατία μας. Έέχει ήδη εδραιώσει την κληρονομιά της ντροπής του στις αγιασμένες αίθουσές μας”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα