Ο Τραμπ και ο Μασκ ανατρέπουν τα δεδομένα και φέρνουν χάος στην Ουάσινγκτον

Διαβάζεται σε 6'
Ο Τραμπ και ο Μασκ ανατρέπουν τα δεδομένα και φέρνουν χάος στην Ουάσινγκτον
Brandon Bell/Pool via AP, File

Το σαμποτάζ του Ντόναλντ Τραμπ και του Έλον Μασκ στο προσωρινό νομοσχέδιο χρηματοδότησης της κυβέρνησης, δίνει μία πρόγευση της διακυβέρνησης που περιμένει τις ΗΠΑ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ με τη βοηθεια του Έλον Μασκ δημιουργούν ένα νέο τοπίο στην Ουάσινγκτον, με τους δικούς τους όρους και προδιαγραφές.

Την Τετάρτη (18/12) ο νεοεκλεγείς πρόεδρος και ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου ενώθηκαν για να ανατρέψουν τη συμφωνία για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης του Ρεπουμπλικάνου προέδρου της Βουλής, Μάικ Τζόνσον, που είχε ως στόχο να διατηρηθεί η λειτουργία της κυβέρνησης μέχρι την έναρξη της νέας θητείας του Τραμπ.

Το προσωρινό μέτρο περιλάμβανε σχεδόν 100 δισεκατομμύρια δολάρια για τη στήριξη Αμερικανών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, οικονομική ενίσχυση για αγρότες, ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για την ανακατασκευή της γέφυρας Francis Scott Key στη Βαλτιμόρη, καθώς και τη θεσμοθέτηση της ποινικοποίησης της εκδικητικής πορνογραφίας.

Ωστόσο, η κίνηση μπλοκαρίσματος από τον Τραμπ και τον Μασκ βύθισε την Ουάσινγκτον σε μία από τις κλασικές κρίσεις του τέλους του έτους, έθεσε σε αμφιβολία τις ελπίδες του Τζόνσον να διατηρήσει τη θέση του και έδωσε μια πρόγευση του χάους που μπορεί να επικρατήσει στη δεύτερη θητεία του Τραμπ.

Η υπονόμευση της πρωτοβουλίας χρηματοδότησης του Τζόνσον προκάλεσε σοκ και σύγχυση στο Καπιτώλιο. Όμως, όπως γράφει σε ανάλυση του το CNN, για πολλούς από τους υποστηρικτές του Τραμπ και τους συντηρητικούς δημοσιογράφους που ζητούν μαζικές περικοπές στα ομοσπονδιακά προγράμματα, το χάος είναι ακριβώς ο στόχος.

Ακόμη και αν το αδιέξοδο οδηγήσει σε ένα καταστροφικό τέλος της κυβέρνησης, για κάποιους αυτό μπορεί να θεωρηθεί πρόοδος, αφού η ίδια η κυβέρνηση αντιμετωπίζεται με περιφρόνηση από τη λαϊκιστική δεξιά. Με το να στοχεύει στο status quo της Ουάσινγκτον ακόμη και πριν αναλάβει τα καθήκοντά του, ο Τραμπ κάνει ακριβώς ό,τι είχε υποσχεθεί στην προεκλογική του εκστρατεία.

Ωστόσο, το ξαφνικό αυτό αδιέξοδο ανέδειξε ένα από τα βασικά ζητήματα που θα αντιμετωπίσει ο Τραμπ στη δεύτερη θητεία του: αν θέλει να περάσει φορολογικές ελαφρύνσεις, να προωθήσει μεταρρυθμίσεις στη μετανάστευση, να υπερασπιστεί τη χώρα και να αφήσει μια ουσιαστική παρακαταθήκη, θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να κυβερνήσει – ακόμη κι αν αυτό τον φέρει σε σύγκρουση με τη βάση των ψηφοφόρων του και τους ιδεολόγους του κινήματος MAGA, οι οποίοι φαίνεται να είναι πρόθυμοι να «κάψουν» την κυβέρνηση.

Ο Τζόνσον συναντήθηκε το πρωί της Πέμπτης με μια μικρή ομάδα Ρεπουμπλικανών βουλευτών, προσπαθώντας να βρει διέξοδο από το αδιέξοδο που ο ίδιος και το κόμμα του δημιούργησαν. Την ίδια στιγμή, κορυφαίοι υποστηρικτές του Τραμπ “αγκάλιασαν” την προηγούμενη πρόταση του Μασκ για πλήρες κλείσιμο της κυβέρνησης μέχρι την ορκωμοσία του νέου προέδρου στις 20 Ιανουαρίου.

Διακυβέρνηση αλά Μασκ

Αυτός που θεωρείται υπεύθυνος για την αναταραχή, δεν είναι άλλος από τον Έλον Μασκ. Στη βιογραφία του, ο Γουόλτερ Άιζακσον περιγράφει πως η φιλοσοφία του νέου «κολλητού» του εκλεγμένου προέδρου είναι η εξής: «Πάρε ρίσκα. Μάθε καταστρέφοντας πράγματα. Αναθεώρησε. Επανέλαβε».

Ο δισεκατομμυριούχος έμεινε πιστός σε αυτό το μότο την Τετάρτη, εξαπολύοντας επιθέσεις κατά των σχεδίων του Τζόνσον από τα ξημερώματα. «Αυτό το νομοσχέδιο δεν πρέπει να περάσει», έγραψε ο Μασκ στο X, ξεκινώντας έναν καταιγισμό 70 αναρτήσεων που καταδίκαζαν το νομοσχέδιο ως γεμάτο «σπατάλες» και προειδοποιώντας πως όσοι το στηρίξουν θα πρέπει να απομακρυνθούν στις εκλογές του 2026.

Ο Μασκ υποκινούσε όλη την ημέρα αντιδράσεις ενάντια στο νομοσχέδιο, ξεσηκώνοντας οργή στα μέσα που στηρίζουν το κίνημα MAGA, πριν ο Τραμπ και ο εκλεγμένος αντιπρόεδρος JD Βανς εκδώσουν μια απογευματινή δήλωση, απαιτώντας ένα πιο «συμμαζεμένο» νομοσχέδιο δαπανών, χωρίς παραχωρήσεις προς τους Δημοκρατικούς. Προσθέτοντας ακόμη μεγαλύτερη αναστάτωση στο Καπιτώλιο, έθεσαν μια ακόμη τεράστια προϋπόθεση: να αυξηθεί το όριο δανεισμού της κυβέρνησης όσο ο Τζο Μπάιντεν είναι ακόμα πρόεδρος — μια τεράστια πρόκληση με ελάχιστα χρονικά περιθώρια.

Δεν είναι ξεκάθαρο πόσο στενά συνεργάζονταν ο Τραμπ με τον Μασκ, όμως η πίεση που άσκησε ο Μασκ και η καθυστερημένη παρέμβαση του εκλεγμένου προέδρου δημιούργησαν μια ευκαιρία για τους απογοητευμένους Δημοκρατικούς να αντιδράσουν. Ο βουλευτής της Νέας Υόρκης, Νταν Γκόλντμαν, σχολίασε στο X πως «ο Έλον Μασκ, λειτουργώντας ως ο “παρασκηνιακός εκλεγμένος πρόεδρος”, παίρνει πλέον τις αποφάσεις για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης εκ μέρους των Ρεπουμπλικανών της Βουλής, ενώ ο Τραμπ κρύβεται στο Μαρ-α-Λάγκο πίσω από τους συμβούλους του. Φαίνεται όλο και περισσότερο ότι μας περιμένουν τέσσερα χρόνια όπου ένας μη εκλεγμένος ολιγάρχης θα τραβά τα νήματα της μαριονέτας του και θα κυβερνά τη χώρα».

Ρίσκα και διλήμματα

Η κατάρρευση του προσωρινού νομοσχεδίου χρηματοδότησης δημιουργεί επικίνδυνα διλήμματα για τον Τζόνσον, τον Τραμπ αλλά και τους Δημοκρατικούς:

  • Εάν ο Τζόνσον δεν καταφέρει να περάσει κάποιο σχέδιο χρηματοδότησης μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, η κυβέρνηση θα μπει σε καθεστώς μερικής αναστολής λειτουργίας.
  • Η θέση του Τζόνσον ως προέδρου της Βουλής βρίσκεται ξαφνικά σε σοβαρό κίνδυνο, αφού Τραμπ και Μασκ τον «τορπίλισαν» και αρκετοί Ρεπουμπλικανοί δήλωσαν πως δεν θα στηρίξουν την επανεκλογή του.
  • Η αναστολή λειτουργίας της κυβέρνησης μπορεί να έχει απρόβλεπτες πολιτικές συνέπειες, καθώς θα επηρεάσει πολλούς Αμερικανούς, συμπεριλαμβανομένων ηλικιωμένων και βετεράνων που βασίζονται σε κυβερνητική βοήθεια, ενώ παράλληλα θα διακόψει κρίσιμες ομοσπονδιακές υπηρεσίες.

Η κίνηση του Τραμπ είναι ριψοκίνδυνη, καθώς έχει προκαλέσει μια αντιπαράθεση που ίσως παραταθεί μέχρι και το νέο έτος, επισκιάζοντας την περίοδο πριν από την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου.

Η αντιπαράθεση αποτελεί επίσης δοκιμασία για τους Δημοκρατικούς. Παρόλο που δεν θέλουν χάος στις τελευταίες ημέρες της θητείας του Μπάιντεν, έχουν ελάχιστο κίνητρο να βοηθήσουν τον Τραμπ.

Καθώς οι νομοθέτες αποχωρούσαν το βράδυ της Τετάρτης από το Καπιτώλιο, χωρίς καμία βεβαιότητα για το τι θα συμβεί στη συνέχεια ή για το πότε θα μπορέσουν να επιστρέψουν σπίτι για τις γιορτές, η χώρα εισήλθε στην πρώτη κρίση της δεύτερης εποχής Τραμπ.

Ο απερχόμενος ηγέτης των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, συνόψισε την κατάσταση με μια πρόβλεψη για το 2025. «Έτσι θα είναι τα πράγματα την επόμενη χρονιά», είπε στη Ρεπουμπλικανή γερουσιαστή Σούζαν Κόλινς από το Μέιν, καθώς περνούσαν σε έναν διάδρομο της Γερουσίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα