Ο Τραμπ και οι Ρεπουμπλικάνοι ξέρουν ακριβώς τι κάνουν – Ή μήπως όχι;

Διαβάζεται σε 5'
Ντόναλντ Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ 2024 Alex Brandon/AP Photo

Πώς μερικοί ψευδείς ισχυρισμοί για τα κατοικίδια στο Οχάιο και η παρουσία της Laura Loomer βοήθησαν να εκτροχιαστούν οι προγραμματισμένες επιθέσεις του Τραμπ κατά της Χάρις.

Τις τελευταίες ημέρες, το ψηφοδέλτιο των Ρεπουμπλικάνων και ο επικεφαλής τους, Ντόναλντ Τραμπ, αποφάσισε να προωθήσει εμπρηστικά ψέματα για μια κοινότητα περίπου 15.000 μεταναστών, που ζουν σε μια μικρή πόλη του Οχάιο. Τι κατάφερε με αυτό; Μάλλον το ακριβώς αντίθετο από αυτό που ήθελε.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ είχε σκοπό να περάσει αυτή την εβδομάδα επιτιθέμενος σε ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά τρωτά σημεία της αντιπάλου του Κάμαλα Χάρις. Αντ’ αυτού, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της εβδομάδας ισχυριζόμενος ψευδώς ότι οι “παράνομοι μετανάστες από την Αϊτή” που ζουν στο Σπρίνγκφιλντ του Οχάιο τρώνε κατοικίδια!

Η κατ’ επανάληψη αναπαραγωγή των αβάσιμων αυτών φημών από τον Τραμπ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκανε τον γύρο του κόσμου, έπαιξε ως πρώτη είδηση στα μεγαλύτερα ΜΜΕ, όμως επισκίασε και μία σειρά ομιλιών που στόχευαν και σε άλλα θέματα, όπως την οικονομία αλλά και την επίρριψη ευθυνών στη Χάρις για τις αποτυχίες της κυβέρνησης Μπάιντεν στην ασφάλεια των συνόρων.

Ο Τραμπ, σε συνέντευξη Τύπου στην Καλιφόρνια την Παρασκευή, υποσχέθηκε “μεγάλο αριθμό απελάσεων” από το Σπρίνγκφιλντ, την πόλη που τελευταία έχει γίνει σημείο πολιτικής ανάφλεξης, ενώ στο ίδιο κλίμα έγινε και η ομιλία του σε συγκέντρωση στο Λας Βέγκας. “Βρισκόμαστε υπό εισβολή ακριβώς όπως ήταν ένας στρατός, μόνο που είναι πιο δύσκολο, επειδή δεν φορούν στολή, δεν ξέρεις ποιον στο διάολο να κυνηγήσεις“, είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος και πάλι στο Σπρίνγκφιλντ, ο Τραμπ συνέχισε: “Είμαι ο πρόεδρος των συνόρων σας. Από τώρα και στο εξής θέλω να είμαι ο πρόεδρος των συνόρων σας“.

Υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ
Υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ 2024 Alex Brandon/AP Photo

Γιατί ο Τραμπ θέλει να χτυπήσει τη Χάρις για τη μετανάστευση

Οι Ρεπουμπλικάνοι πιστεύουν σε γενικές γραμμές ότι η μετανάστευση και η ασφάλεια των συνόρων αποτελούν κορυφαίο πολιτικό ζήτημα για το κόμμα – και ένα ζήτημα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να χτυπήσουν τη Χάρις, την οποία έχουν χαρακτηρίσει ως “τσάρο των συνόρων” του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ο χαρακτηρισμός αυτός προέρχεται από το γεγονός ότι ο Μπάιντεν ζήτησε από την αντιπρόεδρό του το 2021 να ηγηθεί της διπλωματίας με το Ελ Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα και την Ονδούρα για την αντιμετώπιση των συνθηκών που ώθησαν τους πολίτες των χωρών αυτών να προσπαθήσουν να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ της Τρίτης, οι επιθέσεις του Τραμπ κατά της Χάρις σχετικά με τη μετανάστευση ξεπέρασαν τα όρια του εξωφρενικού, καθώς ισχυρίστηκε ψευδώς ότι οι μετανάστες τρώνε σκύλους και γάτες στο Σπρίνγκφιλντ.

Ένας από τους πιο γνωστούς διακινητές αυτής της παράλογης αφήγησης είναι ο Τζέι Ντι Βανς, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος αντιπρόεδρος. Το πρωί της Δευτέρας (09/09), ο Βανς ανάρτησε στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter) τον ψευδή ισχυρισμό ότι “υπάρχουν αναφορές που δείχνουν πως άνθρωποι έχουν δει τα κατοικίδιά τους να απαγάγονται και να τρώγονται από ανθρώπους που δεν θα έπρεπε να βρίσκονται σε αυτή τη χώρα”. Στην ίδια ανάρτηση, ισχυρίστηκε ότι “παράνομοι μετανάστες από την Αϊτή” προκαλούν “χάος σε όλο το Σπρίνγκφιλντ του Οχάιο”.

Ο Τζο Μπάιντεν καταδίκασε τους ισχυρισμούς του Τραμπ, ο δήμαρχος του Σπρίνγκφιλντ Ρομπ Ρου προέτρεψε τους (Ρεπουμπλικάνους) υποψηφίους να “δώσουν προσοχή στο τι κάνουν τα λόγια τους σε πόλεις όπως η δική μας”, ενώ και ο ίδιος ο Τραμπ που είδε την κατάσταση να ξεφεύγει έριξε και πάλι την προσοχή στο τι συμβαίνει στα σύνορα.

Όμως οι παρανοϊκοί ισχυρισμοί για τα κατοικίδια στο Οχάιο δεν ήταν η μόνη στιγμή που έθεσε στο επίκεντρο της προσοχής την προεκλογική εκστρατεία του πρώην προέδρου αυτή την εβδομάδα.

Ένα από τα πρόσωπα από το στρατόπεδο του Τραμπ που γνωρίσαμε αυτή την εβδομάδα είναι και η ακροδεξιά συνωμοσιολόγος, Laura Loomer, η παρουσία της οποίας στο πλευρό του Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, έχει δημιουργήσει ανησυχίες σχετικά με την επιρροή που του ασκεί.

Όπως αναφέρει το CNN, αρκετοί άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον πρώην πρόεδρο λένε ότι η Loomer έχει συμβάλει στη διάδοση ορισμένων από τις θεωρίες συνωμοσίας που έχει προβάλει ο Τραμπ από τότε που η Κάμαλα Χάρις αντικατέστησε τον Μπάιντεν και μπήκε στην κούρσα των εκλογών.

“Είναι ένα δυνατό άτομο. Έχει ισχυρές απόψεις και δεν ξέρω τι είπε, αλλά αυτό δεν εξαρτάται από μένα. Είναι υποστηρίκτρια”, δήλωσε ο Τραμπ για τη Loomer.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα