Ο Τραμπ πρότεινε μια “πραγματικά βίαιη μέρα” για την… πάταξη του εγκλήματος

Διαβάζεται σε 4'
Ο Ντόναλντ Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ AP Photo Evan Vucci

Σφοδρές αντιδράσεις στις ΗΠΑ μετά την πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ για μια “πραγματικά βίαιη ημέρα”… εκτόνωσης, για την “πάταξη” του εγκλήματος.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορήθηκε ότι επικαλέστηκε τη δυστοπία του “The Purge”, της ταινίας τρόμου στην οποία το έγκλημα είναι περιστασιακά απολύτως νόμιμο, στα πλαίσια προεκλογικής ομιλίας του. Συγκεκριμένα, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών δήλωσε πως το έγκλημα στις ΗΠΑ θα μπορούσε να “εξαλειφθεί” σε μια “πραγματικά βίαιη μέρα”.

Μιλώντας στην Πενσυλβάνια, ο Τραμπ είπε πως το έγκλημα θα μπορούσε να τερματιστεί “σε μια αληθινά επικίνδυνη ημέρα”, ή σε μια “σκληρή ώρα”. “Βλέπεις αυτούς τους τύπους να κυκλοφορούν με ένα κλιματιστικό στην πλάτη τους, με ψυγεία, τα πιο τρελά πράγματα. Και η αστυνομία δεν επιτρέπεται να κάνει κάτι, γιατί θα χάσουν τη δουλειά τους. Δεν τους επιτρέπεται να αναλάβουν δράση γιατί η φιλελεύθερη αριστερά δεν τους αφήνει να το κάνουν. Η φιλελεύθερη αριστερά θέλει να τους καταστρέψει και θέλουν να καταστρέψουν τη χώρα μας” είπε ο Τραμπ σε μια απολύτως δημαγωγική έξαρση.

“Τους βλέπεις να μετράνε τα κλοπιμαία για να μην ξεπεράσουν τα 950 δολάρια, αυτοί πρέπει να πάρουν ένα μάθημα. Να τους αφήσεις να κάνουν ό,τι κάνουν για μία ημέρα και μετά να πάρουν ένα μάθημα, σε μια πραγματικά σκληρή ώρα. Όλα θα τελειώσουν άμεσα”, είπε ο Τραμπ μπροστά στο κοινό που επευφημούσε.

Οι δηλώσεις αυτές “δεν ισοδυναμούσαν με μια νέα πρόταση πολιτικής”, σύμφωνα με αξιωματούχο της εκστρατείας του Τραμπ, όπως αναφέρει το Politico. “Είναι ξεκάθαρο ότι όλο αυτό το είπε για αστείο”, πρόσθεσε ο αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται.

“Ο Πρόεδρος Τραμπ ήταν πάντα ο Πρόεδρος του νόμου και της τάξης και συνεχίζει να επαναλαμβάνει τη σημασία της επιβολής των υφιστάμενων νόμων”, πρόσθεσε ο Στίβεν Τσουνγκ, διευθυντής επικοινωνίας της εκστρατείας Τραμπ, σε δήλωσή του στο Politico. “Οτιδήποτε αντίθετο με την πολιτική Τραμπ είναι η απόλυτη αναρχία, κάτι που προωθεί η Κάμαλα Χάρις σε ορισμένες κοινότητες σε όλες τις Πολιτείες, κάτι που έκανε και ως Γενική Εισαγγελέας στην Καλιφόρνια, όταν “ενθάρρυνε” το έγκλημα”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το επιτελείο Τραμπ, τα σχόλιά του έγιναν για να καυτηριάσουν την πολιτική για την οποία κατηγορεί την Χάρις πως ακολούθησε, ως Εισαγγελέας. Η Χάρις διατελούσε πράγματι Εισαγγελέας όταν ψηφίστηκε η Πρόταση 47, η οποία επαναταξινόμησε ορισμένα αδικήματα κλοπής από κακουργήματα σε πλημμελήματα. Η Χάρις ήταν μεν Γενική Εισαγγελέας όταν πέρασε η τροπολογία, όμως δημοσίως, παρέμεινε ουδέτερη. Η τροπολογία μάλιστα όριζε το ποσό των 950 δολαρίων ως “κλοπή πλημμελήματος”. Ο νόμος υπεγράφη από τον τότε κυβερνήτη, Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, των Ρεπουμπλικανών.

Πρακτικά, οι δηλώσεις του Τραμπ κινήθηκαν στο γνωστό ύφος λαϊκισμού του, προκαλώντας ωστόσο πολλαπλές αντιδράσεις και σχόλια ως προς την εκφορά τους. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του FBI πάντως, επί Μπάιντεν το έγκλημα μειώθηκε κατά 2,4% τον τελευταίο χρόνο.

Ο Τραμπ έχει μακρά ιστορία στην υποστήριξη της αστυνομικής βίας, ενώ είχε υποστηρίξει πως η ακραία αντίδραση της αστυνομίας μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ το 2020, ήταν αιτιολογημένη. “Δεν είναι πάντα σωστό να είσαι πολύ καλός” (στην πάταξη του “εγκλήματος”), έχει δηλώσει χαρακτηριστικά.

Η εκστρατεία της Χάρις ανάρτησε τις δηλώσεις του Τραμπ στο Χ, αλλά χωρίς περαιτέρω σχολιασμό.

Αξίζει να σημειωθεί πως έναν χρόνο πριν, ο Τραμπ σε άλλη ομιλία του στο συνέδριο του Anaheim, είχε προτείνει “να επιτραπεί στην αστυνομία να πυροβολεί τους κλέφτες καταστημάτων”. Οι δηλώσεις αυτές είχαν προκαλέσει αναταραχή και στις τάξεις των Ρεπουμπλικανών. Σε κάθε περίπτωση, μια επανεκλογή του ενδέχεται να επαναφέρει την αστυνομική ασυδοσία στις προ Μπάιντεν ημέρες, κάτι που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στις τάξεις – ιδίως – των κοινοτήτων μεταναστών και αφροαμερικανών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα