Ο Τραμπ βρήκε τον υπεύθυνο για το φιάσκο της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ
Διαβάζεται σε 8'
Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν σταματά να εκπλήσσει. Ποιος αποφάσισε πως φταίει για το φιάσκο των επικεφαλής της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.
- 26 Μαρτίου 2025 11:01
Σε όλους έχει συμβεί να γράψουμε ένα μήνυμα σε λάθος group chat και να χαλάσουμε καρδιές και ενδεχομένως σχέσεις. Αυτό που έκαναν οι επικεφαλής της εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ με την επέμβαση στην Υεμένη, δεν έχει προηγούμενο.
Ή τουλάχιστον δεν έχει αποκαλυφτεί ποτέ άλλοτε ότι αξιωματούχοι χώρας μοιράστηκαν απόρρητες πληροφορίες για στρατιωτικές επιχειρήσεις σε πλατφόρμα μηνυμάτων εμπορικής χρήσης, σε chat group, στο οποίο κατά λάθος είχε προστεθεί ένας δημοσιογράφος.
Δηλαδή, διέρρευσαν απόρρητες πληροφορίες για στρατιωτικό χτύπημα εξαιτίας απρόσεκτης (οι Δημοκρατικοί είπαν “ανίκανης”) συμπεριφοράς των ανθρώπων που έχει επιλέξει ο Ντόναλντ Τραμπ να αποφασίζουν για την εθνική ασφάλεια.
Ο Τζέφρι Γκόλντμπεργκ, μέλος του The Atlantic αφηγήθηκε το σοκ που έπαθε όταν «οι επικεφαλής της εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ με έβαλαν σε ομάδα ανταλλαγής μηνυμάτων που δημιουργήθηκε για να συζητήσει τα -τότε- επικείμενα στρατιωτικά χτυπήματα στην Υεμένη.
Δεν πίστευα ότι ήταν πραγματικό (αυτό το γκρουπ). Και μετά άρχισαν να πέφτουν βόμβες.
Ο κόσμος έμαθε λίγο μετά τις 2 το απόγευμα, ώρα ανατολής, του Σαββάτου 15ης Μαρτίου πως οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν τους Χούθι, στην Υεμένη.
Εγώ ήξερα πως η επίθεση ενδεχομένως να γίνει, δυο ώρες πριν τις πρώτες βόμβες. Ο λόγος ήταν πως ο υπουργός Άμυνας (σσ έχει αντιμετωπίσει και κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση) Πιτ Χέγκσεθ έστειλε στην ομάδα γραπτό μήνυμα το πλάνο του πολέμου στις 11.44 προ μεσημβρίας. Το πλάνο συμπεριλάμβανε ακριβείς πληροφορίες για επιχειρήσεις, τα οπλικά συστήματα, τους στόχους και τους χρόνους των επιθέσεων».
Ο δημοσιογράφος έκρινε πως ήταν χρήσιμο να δώσει το πλαίσιο της ιστορίας που αρχικά πίστευε πως ήταν hoax. Μεταξύ άλλων διευκρίνισε ότι τα πολεμικά πλάνα και ό,τι αφορούν, είναι γνωστά ως επιχειρησιακές λεπτομέρειες και συχνά ταξινομούνται ως άκρως απόρρητα. Άρα πρέπει να κοινοποιούνται αυτοπροσώπως ή σε περιβάλλοντα που έχουν σχεδιαστεί για να εγγυώνται την ασφάλεια.
Όχι σε πλατφόρμες κοινής χρήσης.
«Η ιστορία, τεχνικά, αρχίζει λίγο μετά την επέμβαση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, τον Οκτώβριο του 2023. Οι Χούθι, τρομοκρατική οργάνωση που στηρίζει το Ιράν και έχει ως moto το «ο Θεός είναι μεγάλος, θάνατος στην Αμερική, θάνατος στο Ισραήλ, κατάρες στους Εβραίους, νίκη στο Ισλάμ», σύντομα εξαπέλυσε επιθέσεις στο Ισραήλ και σε διεθνή εμπορικά πλοία, δημιουργώντας χάος στο παγκόσμιο εμπόριο.
«Σε όλο το 2024 η κυβέρνηση Μπάιντεν ήταν αναποτελεσματική στο να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις των Χούθι. Η κυβέρνηση Τραμπ υποσχέθηκε πιο σκληρή απάντηση.
Κάπου εδώ εμφανίζεται στην εικόνα ο Πιτ Χέγκσεθ.
Την Τρίτη 11 Μαρτίου έλαβε ένα αίτημα επικοινωνίας στο Signal, από χρήστη που αναφερόταν ως Μάικλ Γουόλτς».
Μια στάση εδώ.
Το Signal είναι open source υπηρεσία/πλατφόρμα κρυπτογραφημένων γραπτών μηνυμάτων, ιδιαίτερα δημοφιλής στους Αμερικανούς δημοσιογράφους και όσους θέλουν την ιδιωτικότητα των μηνυμάτων τους -στις ΗΠΑ του Τραμπ. Πρόκειται για εμπορικής χρήσης app και δεν έχει έγκριση για διαβαθμισμένες πληροφορίες.
Κατά την Guardian θεωρείται ευάλωτο, ανάλογα με την ασφάλεια της συσκευής που χρησιμοποιείται και την τοποθεσία, με το Πεντάγωνο να έχει ενημερώσει τους υπαλλήλους του πως θα ήταν χρήσιμο να μη το χρησιμοποιούν. Παρ’ όλα αυτά «κατά τη διάρκεια της ακρόασης της Γερουσίας την Τρίτη, ο γερουσιαστής Μάικλ Μπένετ κατήγγειλε δημοσιευμένες αναφορές ότι ο Στιβ Γουίτκοφ συμμετείχε στη συνομιλία (που διέρρευσε) από τη Ρωσία».
Η απάντηση του Γραφείου Τύπου της κυβέρνησης ήταν… από άλλον πλανήτη (αμφισβητήθηκε η συζήτηση πολεμικού πλάνου και απόρρητων πληροφοριών, με τον Γκόλντμπεργκ να δημοσιεύσει και print screen).
Ο δημοσιογράφος ομολόγησε πως όταν έλαβε την πρόσκληση για το chat group «υπέθεσα ότι ήταν ο εθνικός σύμβουλος ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ. Δεν υπέθεσα ωστόσο, ότι το αίτημα ήταν από τον ίδιο, τον πραγματικό, Γουόλτς. Είχαμε συναντηθεί στο παρελθόν και μολονότι δεν το βρήκα ιδιαίτερα περίεργο να θέλει να έλθει σε επαφή μαζί μου, σκέφτηκα πως είναι κάπως ασυνήθιστο, δεδομένης της αμφιλεγόμενης σχέσης της κυβέρνησης Τραμπ με τους δημοσιογράφους -και της περιοδικής προσήλωσης του Τραμπ σε εμένα.
Aμέσως πέρασε από το μυαλό μου πως κάποιος ‘υποδύεται’ τον Γουόλτς, ώστε να με παγιδεύσει.
Δεν είναι κάτι το τόσο ασυνήθιστο αυτές τις ημέρες, να εμφανίζονται διάφοροι που προσπαθούν να εκμαιεύσουν πληροφορίες από δημοσιογράφους -οι οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθούν εναντίον τους.
Έκανα αποδοχή του αιτήματος, ελπίζοντας πως είναι ο πραγματικός Γουόλτς και ότι ήθελε να μου μιλήσει για την Ουκρανία ή το Ιράν ή όποιο άλλο σημαντικό θέμα.
Δυο ημέρες μετά, την Πέμπτη 13/3 στις 4.28 το μεσημέρι, έλαβα μια ειδοποίηση πως είχα συμπεριληφθεί σε chat group με τίτλο «Houthi PC small group».
Ακολούθησε μήνυμα από τον “Μάικλ Γουόλτς” που ανέφερε τα εξής: «Ομάδα που δημιουργήθηκε με βάση τις αρχές όλων των μελών, για τον συντονισμό των Χούθι, ιδιαίτερα για τις επόμενες 72 ώρες. Ο αναπληρωτής μου, Άλεξ Γουόνγκ συγκεντρώνει μια ανώτερων αξιωματούχων εθνικής ασφαλείας (υπό τα υπουργεία Άμυνας, Πολιτείας, Οικονομικών και τον διευθυντή της CIA) μετά τη συνάντηση στο Sit Room το πρωί, για αντικείμενα δράσης. Θα σας αποσταλεί αργότερα το απόγευμα.
Παρακαλούμε παρέχετε το καλύτερο προσωπικό POC από την ομάδα σας, για να συντονιστούμε τις επόμενες δύο ημέρες και το Σαββατοκύριακο. Ευχαριστώ».
Ένα λεπτό αργότερα, ένας άνθρωπος που αναφερόταν ως MAR (ήταν ο Μάρκο Αντόνιο Ρούμπιο) όρισε τον σύμβουλό του ως εκπρόσωπό του, ο JD Vance τον δικό του, ομοίως και η TG (Tούλσι Γκάμπαρντ, διευθύντρια της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών), ο Scott B (Σκοτ Μπέσεντ, υπουργός Οικονομικών) και ο Pete Hegseth. Ο John Ratcliffe (διευθυντής της CIA) έγραψε πως δεν μπορεί να γράψει στην ομάδα το όνομα του εκπροσώπου του, γιατί είναι εν ενεργεία».
Αυτό που ζούσε ο Γκόλντμπεργκ ήταν πολύ τρελό για να είναι αληθινό
Ο δημοσιογράφος του Atlantic εξηγεί στη συνέχεια πως και οι 18 που έπρεπε να ορίσουν εκπρόσωπο το έκαναν, ενώ εκείνος είχε αρχίσει να ζητά τη βοήθεια συναδέλφων του για αυτό που ζούσε. «Συζητήσαμε το ενδεχόμενο ό,τι βλέπω στο γκρουπ να είναι μέρος καμπάνιας παραπληροφόρησης που υποκίνησε η υπηρεσία πληροφοριών ή μια οργάνωση με στόχο τα media, που προσπαθεί να ντροπιάσει δημοσιογράφους και μερικές φορές τα καταφέρνει.
Είχα σοβαρές επιφυλάξεις πως το group chat ήταν πραγματικό -αληθινό, γιατί δεν μπορούσα να πιστέψω ότι η ηγεσία εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ θα επικοινωνούσε στο Signal σχετικά με επικείμενα πολεμικά σχέδια».
Επίσης, δεν μπορούσα να πιστέψω ότι ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου θα ήταν τόσο απερίσκεπτος ώστε να συμπεριλάβει τον αρχισυντάκτη του The Atlantic σε συζητήσεις με ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου της χώρας».
Όλα αυτά τελικά, συνέβησαν, όπως διαπίστωνε μέρα με τη μέρα προς μεγάλη του έκπληξη. Για παράδειγμα την επομένη (Παρασκευή 14/3) άρχισαν να συζητούν επί της εκτέλεσης του πλάνου -της επίθεσης στους Χούθι, όπου μεταξύ άλλων αποκαλύφθηκε και η απέχθεια των ΗΠΑ για την Ευρώπη.
O Bανς πρότεινε να καθυστερήσουν ένα μήνα οι επιθέσεις, διαφορετικά κινδύνευε «να φανεί ασυνεπής ο πρόεδρος Τραμπ ως προς το μήνυμα που έδωσε στην Ευρώπη, ενώ υπάρχει και επιπλέον κίνδυνος να δούμε μια μέση με μεγάλη αύξηση στην τιμή του πετρελαίου».
Ο Γουόλτς πόσταρε ένα μακροσκελές σημείωμα για τις τιμές του εμπορίου και τις περιορισμένες δυνατότητες του ευρωπαϊκού ναυτικού, τονίζοντας ότι «οι ΗΠΑ πρέπει να ανοίξουν αυτήν την οδό ναυτιλία. Σύμφωνα με το αίτημα του προέδρου, εργαζόμαστε με το Υπουργείο Εξωτερικών και την Πολιτεία για να καθορίσουμε πώς θα καταρτίσουμε το σχετικό κόστος και θα το επιβάλλουμε στους Ευρωπαίους».
Ο JD Βανς απευθύνθηκε στον Χέγκσεθ, γράφοντας «αν πιστεύεις ότι πρέπει να το κάνουμε, φύγαμε!Απλώς μισώ να ξελασπώσουμε ξανά την Ευρώπη». Ο υπουργός άμυνας απάντησε «συμμερίζομαι πλήρως την απέχθειά σου για τη στάση των Ευρωπαίων. Είναι ΘΛΙΒΕΡΟ, αλλά είμαστε οι μόνοι στον πλανήτη που μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Ο POTUS (Τραμπ) θέλει να αποφασίσει αύριο».
Όπως όλοι ξέρουμε, αποφάσισε να γίνει η επίθεση.
ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΗΝ «ΝΥΦΗ» ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ
Η γκάφα επιπέδου… τρίτης δημοτικού στο σχολείο της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής και των τεράστιων προεκτάσεων σχολιάστηκε χαλαρά από τον Τραμπ, ο οποίος σε τηλεφωνική συνέντευξη που έδωσε στο NBC News είπε πως «ο Γουόλτς έμαθε το μάθημα του και είναι καλός άνθρωπος».
Πράγμα που μπορεί να είναι και αλήθεια, όπως αλήθεια είναι ότι η εθνική ασφάλεια “μπάζει” από παντού. Πολλοί ζήτησαν από τον Τραμπ να επιβάλλει κυρώσεις στους υπεύθυνους αυτού του εξευτελισμού. Σε συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο με τους πρέσβεις των ΗΠΑ (παρουσία του εθνικού συμβούλου ασφαλείας) είπε πως επιτίθενται όλοι άδικα στον Γουόλτς.
Υπαινίχθηκε πως αυτό που έφταιγε ήταν η τεχνολογία και όχι η λάθος κρίση του ανθρώπου του. Και στο τέλος της ημέρας «δεν υπήρχε αντίκτυπος στην στρατιωτική επιχείρηση της 15ης Μαρτίου.
Δεν νομίζω ότι ο Γουόλτς πρέπει να ζητήσει συγγνώμη. Νομίζω ότι κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί» ήταν η ακριβής ατάκα του Τραμπ για τον Γουόλτς. Όσο για την γκάφα, σχολίασε «είναι ο εξοπλισμός και η τεχνολογία που δεν είναι τέλεια. Και, πιθανότατα δεν θα το χρησιμοποιήσει ξανά. Τουλάχιστον όχι στο πολύ κοντινό μέλλον».
Άρα, ο Τραμπ επέβαλε κυρώσεις… στο Signal, χαρακτήρισε τον Γκόλντμπεργκ απατεώνα, πρόσθεσε ότι «διευθύνει ένα αποτυχημένο περιοδικό» και ο στρατός των δημοσιογράφων και των trolls του προσπάθησε να σκεπάσει την τροπή, διαδίδοντας το μήνυμα πως έγινε πολύ κακό για το τίποτα «από εχθρούς της Αμερικής».
Δεν έπεισαν όσους μπορούν να περπατούν και παράλληλα να αναπνέουν.