Ο Τσίπρας τα είπε στη Μέρκελ για να τα ακούει ο Ερντογάν
Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με Μέρκελ και Ολάντ εν όψει της πολυμερούς για το Κυπριακό και ζήτησε να αναδειχθεί σαφής θέση της ΕΕ για τις εγγυήσεις και το στρατό κατοχής, αλλά και να σταλεί μήνυμα στην Άγκυρα ότι βιώσιμη λύση θα συνεισφέρει στις ευρωτουρκικές σχέσεις
- 10 Ιανουαρίου 2017 18:08
Διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ, είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό.
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, τονίστηκε η σημασία που έχει για την Ευρώπη και τις ευρωτουρκικές σχέσεις η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης, ενώ υπογραμμίστηκε ο κρίσιμος ρόλος της ΕΕ στις συνομιλίες.
Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ.Τσίπρας στις επαφές του με την κ.Μέρκελ και τον κ.Ολάντ ζήτησε να αναδειχθεί μέσω ΕΕ μία σαφής ευρωπαϊκή θέση ως προς την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Επιπλέον ζήτησε να σταλεί μήνυμα στην Άγκυρα ότι μία βιώσιμη λύση στο Κυπριακό θα συνεισφέρει θετικά στις ευρωτουρκικές σχέσεις.
Ο πρωθυπουργός συμφώνησε και με τους δύο ηγέτες να παραμείνουν σε σταθερή επικοινωνία κατά την επόμενη περίοδο διεξαγωγής της πολυμερούς Διάσκεψης της Γενεύης.
Πρόκειται για τη συνέχεια του κύκλου διεθνών επαφών που είχε ξεκινήσει ο κ.Τσίπρας εν όψει της Γενεύης. Ο κ.Τσίπρας είχε επικοινωνήσει πρώτα με την πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας (χώρας με ειδικό βάρος στο Κυπριακό) Τερέζα Μέι στις 3 Ιανουαρίου και εκκρεμεί να συνομιλήσει και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος θα συμμετάσχει άλλωστε και στη διάσκεψη της Γενεύης.
Νωρίτερα σήμερα, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και είχε χαρακτηρίσει σημαντικό ότι από τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς προέκυψε μία εθνική συναντίληψη για το Κυπριακό, αλλά και ότι όπως είπε υπάρχει πλέον και ευρωπαϊκή κοινή γραμμή.
“Δηλώνουμε την αποφασιστικότητά μας στην εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στα πλαίσια των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών αλλά και στα πλαίσια της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος μέλος της ΕΕ” είπε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: “Μια ιδιότητα που ενισχύει τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς ότι δεν νοείται σχέδιο λύσης του Κυπριακού που θα δίνει τη δυνατότητα σε τρίτες χώρες να έχουν επεμβατικά δικαιώματα στρατούς κατοχής και μια λύση η οποία δεν μπορεί παρά να είναι προς όφελος των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και θα απομακρύνει τον φόβο από τον Κυπριακό λαό. Πέραν της ισχυρής εθνικής γραμμής δημιουργείται και μια κοινή Ευρωπαϊκή γραμμή, διότι είναι επιχειρήματα που συνάδουν με το διεθνές και το Ευρωπαϊκό δίκαιο. Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα εξεύρεσης λύσης μέχρι την τελευταία στιγμή. Σε κάθε περίπτωση όμως η λύση δεν εξαρτάται από τη μία πλευρά του τραπεζιού αλλά και από την άλλη”.