Ο χαφιές του WikiLeaks

default image

Είκοσι δύο νέες κατηγορίες απαγγέλθηκαν κατά του Αμερικανού στρατιώτη Μπράντλι Μάνινγκ, ο οποίος κρατείται για την παράδοση χιλιάδων απορρήτων εγγράφων στο WikiLeaks, ανάμεσά τους και η κατηγορία της "συνεργασίας με τον εχθρό".

Η κατηγορία της συνεργασίας με τον εχθρό επισύρει τη θανατική ποινή, ωστόσο η κατηγορούσα αρχή αποφάσισε ότι δεν θα ζητήσει την επιβολή της, διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής δικαιοσύνης για την περιφέρεια της Ουάσινγκτον Τζον Χάμπερλαντ, προσθέτοντας ότι ο 23χρονος κατηγορούμενος αντιμετωπίζει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Ο νεαρός αναλυτής πληροφοριών στο Ιράκ, κατά του οποίου έχουν απαγγελθεί ήδη 12 κατηγορίες, κρατείται στην απομόνωση σε στρατιωτική φυλακή της Βιρτζίνια.

Κατηγορείται ότι παρέδωσε στον ιστότοπο WikiLeaks, ο οποίος στη συνέχεια τα δημοσίευσε, στρατιωτικά έγγραφα για τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, και χιλιάδες εμπιστευτικά διπλωματικά τηλεγραφήματα των ανά τον κόσμο πρεσβειών των ΗΠΑ.

Βάσει των νέων κατηγοριών, ο Μάνινγκ κατηγορείται ότι υπέκλεψε περισσότερα από 380.000 στρατιωτικά αρχεία που αφορούσαν τον πόλεμο στο Ιράκ. Τουλάχιστον 90.000 αρχεία που είχαν να κάνουν με τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, ένα βίντεο με τον κωδικό “12 JUL 07 CZ ENGAGEMENT ZONE 30 GC” και στο οποίο εμφανίζεται η επίθεση που πραγματοποίησαν οι πιλότοι ενός ελικοπτέρου των ΗΠΑ, κατά την οποία δύο υπάλληλοι του ειδησεογραφικού πρακτορείο Ρόιτερς έχασαν τη ζωή τους το 2007 στο Ιράκ.    

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα