Ο χάρτης με τα πυραυλικά χτυπήματα του Ιράν στο Ισραήλ

Διαβάζεται σε 4'
Άνθρωποι κρύβονται στην άκρη του δρόμου καθώς ηχούν οι σειρήνες στο Ισραήλ
Άνθρωποι κρύβονται στην άκρη του δρόμου καθώς ηχούν οι σειρήνες στο Ισραήλ AP Photo/Ohad Zwigenberg

Εκτός ελέγχου τείνει να βγει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με το Ιράν να απαντά στη χερσαία εισβολή στον Λίβανο και τη δολοφονία του ηγέτης της Χεζμπολάχ και άλλων αξιωματούχων, εξαπολύοντας επίθεση με πυραύλους στο Ισραήλ.

Μπαράζ πυραύλων προς το Ισραήλ εξαπέλυσε, το βράδυ της Τρίτης, το Ιράν ως αντίποινα για τη χερσαία εισβολή στον Λίβανο και τη δολοφονία του ηγέτης της Χεζμπολάχ και άλλων αξιωματούχων της οργάνωσης.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ο αριθμός των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν προς ισραηλινές πόλεις σε όλη την επικράτεια -αλλά κυρίως σε Ιερουσαλήμ και Τελ Αβίβ- ανέρχεται περίπου σε 200.

Επρόκειτο για δύο κύματα επιθέσεων, οι οποίες -όπως φαίνεται- ολοκληρώθηκαν σε πρώτη φάση. Μάλιστα, η Τεχεράνη ενημέρωσε τη Ρωσία πριν από τις πυραυλικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ, όπως ανέφερε ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος.

Ο Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, είπε ότι δεν υπάρχουν πλέον «άλλες εναέριες απειλές από το Ιράν». Πολλοί από τους πύραυλους καταρρίφθηκαν από την ισραηλινή αεράμυνα, ενώ κάποιοι λίγοι προσγειώθηκαν στο κεντρικό και νότιο Ισραήλ.

Ο ίδιος είπε ότι δεν υπάρχουν προς στιγμήν αναφορές για θύματα, αλλά ότι ο ισραηλινός στρατός εξακολουθεί να αξιολογεί την κατάσταση, με τις τελευταίες πληροφορίες να κάνουν λόγο για δύο ελαφρά τραυματίες.

Απείλησε, δε, πως «αυτή η επίθεση θα έχει συνέπειες. Έχουμε σχέδια και θα δράσουμε στον χρόνο και τον τόπο που θα αποφασίσουμε».

Σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση, οι Φρουροί της Επανάστασης ανταπάντησαν λέγοντας πως, σε μια τέτοια περίπτωση, η αντεπίθεση της Τεχεράνης θα είναι «περισσότερο συντριπτική και καταστροφική».

Λίγο πριν τις 21:00, πάντως, οι κάτοικοι του Ισραήλ ειδοποιήθηκαν ότι μπορούν να βγουν από τα καταφύγια.

Άνθρωποι κρύβονται στην άκρη του δρόμου καθώς ηχούν οι σειρήνες στο Ισραήλ
Άνθρωποι κρύβονται στην άκρη του δρόμου καθώς ηχούν οι σειρήνες στο Ισραήλ AP Photo/Ohad Zwigenberg
Άνθρωποι κρύβονται στην άκρη του δρόμου καθώς ηχούν οι σειρήνες στο Ισραήλ AP Photo/Ohad Zwigenberg

Ιράν: Επίθεση «νόμιμη και λογική απάντηση»

Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ είναι μια «νόμιμη, ορθολογική απάντηση στις τρομοκρατικές ενέργειες» ανέφερε η διπλωματική αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Εθνη, σε ανάρτησή της στο X.

Και προσέθεσε: «Εάν το Σιωνιστικό καθεστώς τολμήσει να απαντήσει ή να διαπράξει περαιτέρω κακοπροαίρετες ενέργειες, θα ακολουθήσει μια νέα και συντριπτική απάντηση. Τα κράτη της περιοχής και οι υποστηρικτές των Σιωνιστών συμβουλεύονται να χωρίσουν τους δρόμους τους με το καθεστώς».

Σύμφωνα με ανώτερους Ιρανούς αξιωματούχους, η απόφαση ελήφθη και η εντολή δόθηκε από τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Η κλιμάκωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε «τεράστια καταστροφή» στην περιοχή

Ο γεωπολιτικός αναλυτής HA Hellyer λέει στο Al Jazeera ότι η περιοχή βιώνει μια «ασταθή κατάσταση» που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ από τη μία πλευρά και του Ιράν και των συμμάχων του από την άλλη.

Ο ίδιος καταγγέλλει, δε, τη συζήτηση ορισμένων σχολιαστών και πολιτικών στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ σχετικά με την αναδιαμόρφωση της Μέσης Ανατολής μέσω της κλιμάκωσης.

«Είναι πολύ επικίνδυνη αυτού του είδους η ρητορική, διότι σημαίνει ότι οι άνθρωποι πραγματικά δεν καταλαβαίνουν ότι οι πληθυσμοί της περιοχής θα είναι αυτοί που θα πληρώσουν το τίμημα για αυτόν τον τυχοδιωκτισμό, για αυτή την απερισκεψία», επισημαίνει ορθώς στο Al Jazeera.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα