Ο Ζελένσκι παρουσίασε “σχέδιο νίκης” – Η αντίδραση της Ρωσίας

Διαβάζεται σε 4'
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy μιλάει σε βουλευτές στην Verkhovna Rada στο Κίεβο, Ουκρανία.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy μιλάει σε βουλευτές στην Verkhovna Rada στο Κίεβο, Ουκρανία. Press Service Of The President Of Ukraine via AP

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι παρουσίασε το “σχέδιο νίκης” του στο ουκρανικό Κοινοβούλιο. Η αντίδραση της Ρωσίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αποκάλυψε σήμερα σε μια ομιλία στο Κοινοβούλιο το “σχέδιό του για τη νίκη“, καλώντας τους Ουκρανούς να παραμείνουν ενωμένοι σε αβέβαιους καιρούς πριν από τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στη σύμμαχό του, τις ΗΠΑ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε πως αν το “σχέδιο νίκης” του εφαρμοστεί τώρα, μπορεί να καταστεί δυνατό να τελειώσει ο πόλεμος με τη Ρωσία το αργότερο το επόμενο έτος.

Το «σχέδιο νίκης» εξαρτάται από την επείγουσα δράση και την ενότητα μεταξύ των εταίρων της Ουκρανίας και αποσκοπεί να ενισχύσει τη θέση της Ουκρανίας αρκετά ώστε να τελειώσει ο πόλεμος, είπε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος απέρριψε την παραχώρηση εδάφους στη Ρωσία ή το να δεχθεί ένα πάγωμα της γραμμής του μετώπου, εκτιμώντας πως το Κρεμλίνο πρέπει να χάσει τον πόλεμο που ξέσπασε τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Ρωσία πρέπει να χάσει τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας. Δεν μπορεί να υπάρξει ‘πάγωμα’ του μετώπου. Δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή σε ό,τι αφορά το έδαφος της Ουκρανίας ή την κυριαρχία της”, είπε και πρόσθεσε πως η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της πρέπει να “αναγκάσουν τη Ρωσία να συμμετάσχει σε μια σύνοδο κορυφής για την ειρήνη και να είναι έτοιμη να θέσει τέλος στον πόλεμο”. 

Καθώς οι Ρώσοι στρατιώτες προωθούνται στο ανατολικό τμήμα της χώρας και ένας χειμώνας με ελλείψεις στην ηλεκτροδότηση πλησιάζει, είπε στους βουλευτές πως το σχέδιο περιλαμβάνει πέντε κύρια σημεία που εξαρτώνται από τους συμμάχους του Κιέβου, περιλαμβανομένης μιας άνευ όρων πρόσκλησης στην Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και ειδική υποστήριξη σε όπλα.

Μαζί με τους εταίρους μας, πρέπει να αλλάξουμε τις περιστάσεις έτσι ώστε ο πόλεμος να τελειώσει. Ανεξάρτητα από το τι θέλει ο Πούτιν. Πρέπει όλοι να αλλάξουμε τις περιστάσεις ώστε η Ρωσία να αναγκαστεί στην ειρήνη“, είπε ενώπιον των βουλευτών και ανώτατων αξιωματούχων.

Το τρίτο σημείο του τονίζει την ανάγκη η Ουκρανία να αποκτήσει ικανότητα πυρηνικής αποτροπής η οποία, όπως είπε, θα (πρέπει να) είναι επαρκής ώστε να μπορεί να καταστρέψει τη ρωσική στρατιωτική δύναμη. Δεν επεκτάθηκε, αλλά είπε πως υπάρχει ένα επιπρόσθετο μυστικό παράρτημα το οποίο δεν μπορεί να αποκαλύψει.

Το σχέδιο, είπε, προβλέπει επίσης έναν δυτικό ρόλο στην υπεράσπιση των φυσικών μεταλλευτικών πόρων της Ουκρανίας από ρωσικές επιθέσεις καθώς και υποσχέσεις για μεταπολεμική ανοικοδόμηση.

Την ομιλία του παρακολούθησε η ηγεσία του στρατού, των υπηρεσιών πληροφοριών και των πολιτικών αξιωματούχων καθώς και οι βουλευτές, ορισμένοι από τους οποίους σηκώνονταν κατά διαστήματα για να χειροκροτήσουν.

Η Ουκρανία χρειάζεται να «συνέλθει», λέει το Κρεμλίνο σχολιάζοντας το «σχέδιο νίκης» του Ζελένσκι

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως είναι πολύ νωρίς για να σχολιάσει λεπτομερώς το «σχέδιο νίκης» του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρόσθεσε όμως ότι το Κίεβο είναι ανάγκη να «συνέλθει» και να συνειδητοποιήσει τη ματαιότητα της πολιτικής που ασκεί.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως το ουκρανικό σχέδιο είναι πιθανόν ένα «καμουφλαρισμένο» αμερικανικό σχέδιο με στόχο να χρησιμοποιηθεί το Κίεβο για να πολεμήσει «μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό» εναντίον της Ρωσίας.

«Όμως θα μπορούσε να υπάρξει εκεί ένα διαφορετικό σχέδιο, το οποίο θα μπορούσε να είναι πραγματικά ειρηνικό, το οποίο έγκειται στο να αντιληφθεί το καθεστώς του Κιέβου τη ματαιότητα της πολιτικής που ασκεί και να αντιληφθεί ότι είναι απαραίτητο να συνέλθει και να αντιληφθεί τις αιτίες που οδήγησαν σ’ αυτή τη σύγκρουση», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η Ρωσία εξακολουθεί να αντιτίθεται κατηγορηματικά στην ένταξη της Ουκρανίας το ΝΑΤΟ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα