Ο Ζελένσκι θέλει επιστροφή στο status-quo της 23ης Φεβρουαρίου αφήνοντας οριστικά την Κριμαία

Ο Ζελένσκι θέλει επιστροφή στο status-quo της 23ης Φεβρουαρίου αφήνοντας οριστικά την Κριμαία
O Βολοντίμιρ Ζελένσκι AP / @Efrem Lukatsky

Η κόκκινη γραμμή του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν αφορά πλέον τη χερσόνησο της Κριμαίας. Επιφυλακτικότητα για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων.

Δεν προτίθεται να παραχωρήσει ουκρανικό έδαφος ή να συζητήσει για προσάρτηση από τη Ρωσία ουκρανικού εδάφους ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Μιλώντας σε βρετανική δεξαμένη σκέψης ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε χαρακτηριστικά ότι εκλέχθηκε πρόεδρος όλης της Ουκρανίας όχι μίας μίνι-Ουκρανίας.

Επεσήμανε, έτσι, ότι “για να σταματήσει ο πόλεμος, τα πράγματα θα πρέπει να επανέλθουν στο στάτους που υπήρχε στις 23 Φεβρουαρίου” πριν, δηλαδή τη μαζική εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων σε ουκρανικό έδαφος.

Εχει ενδιαφέρον ότι μέσα από αυτή την τοποθέτηση, ο Ζελένσκι δεν βάζει στην ατζέντα το θέμα της Κριμαίας η οποία από το 2014 θεωρείται ρωσικό έδαφος. Η τακτική αυτή του Ουκρανού προέδρου σχολιάστηκε από τα διεθνή ΜΜΕ ως ένας συμβιβασμός του Ζελένσκι σε μία προσπάθεια να ανοίξει και πάλι το διπλωματικό δίαυλο με τη Μόσχα.

Αυτός προσώρας πάντως παραμένει ερμητικά κλειστός. “Ισως να μην έχουν καταστραφεί όλες οι γέφυρες” τόνισε ο Ζελένσκι ο οποίος πάντως δεν εμφανίστηκε αισιόδοξος για μία γρήγορη επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.

Το ίδιο επιφυλακτική είναι και η Ρωσία η οποία την ίδια εξακολουθεί να σφυροκοπά τη Μαριούπολη με στόχο την άμεση κατάληψή της.

Οπως αναφέρει η ΕΡΤ, τα Ηνωμένα Έθνη και ο Ερυθρός Σταυρός συνεχίζουν τις προσπάθειές τους στην Ουκρανία να διασώσουν περισσότερους αμάχους από την πολιορκούμενη πόλη στην Αζοφική.

Το τελευταίο 24ωρο, περισσότεροι από 50 άμαχοι, ανάμεσά τους και παιδιά, απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από το εργοστάσιο Azovstal. Εκτιμάται όμως ότι δεκάδες παραμένουν εγκλωβισμένοι. Την ίδια ώρα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία.

Πενήντα γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι απομακρύνθηκαν με τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών και του Ερυθρού Σταυρού από τη χαλυβουργία Azovstal στη Μαριούπολη. Έπειτα από σχεδόν δύο μήνες στα έγκατα του εργοστασίου είδαν ξανά το φως της ημέρας. Όμως, σχεδόν 150 άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσει

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα