Ο Ζελένσκι ζητά άδεια από τη Δύση για χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στη Ρωσία

Διαβάζεται σε 3'
Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Βολοντίμιρ Ζελένσκι AP Photo/Vincent Thian

Έγκριση να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς κατά ρωσικών στόχων, ζήτησε από τη Δύση ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Μεγάλη Βρετανία θα στείλει εκατοντάδες περισσότερους πυραύλους μικρού βεληνεκούς στην Ουκρανία, όπως ανακοινώθηκε πριν από τη σύνοδο κορυφής, όπου ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε την άδεια να πλήξει στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία με όπλα που προμηθεύει η Δύση.

Ο Ουκρανός πρόεδρος έκανε άλλη μια έκκληση για περαιτέρω στρατιωτική υποστήριξη κατά τη διάρκεια των εναρκτήριων φάσεων της συνόδου κορυφής στην αεροπορική βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία την Παρασκευή.

Είπε ότι η ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ, όπου οι δυνάμεις του Κιέβου αντιμετωπίζουν ρωσικές επιθέσεις, εξαρτάται ιδιαίτερα από την ταχεία παράδοση βοήθειας.

Ο υπουργός άμυνας της Βρετανίας, John Healey, ο οποίος διαβεβαίωσε για επιπλέον στρατιωτική βοήθεια, δήλωσε ότι το νέο πακέτο θα δώσει «σημαντική ώθηση» στην αεράμυνα της Ουκρανίας και θα δείξει ότι η κυβέρνηση «εντείνει» την υποστήριξή της.

Ωστόσο, ο καθηγητής Michael Clark, πρώην γενικός διευθυντής του Royal United Services Institute, δήλωσε στην εκπομπή Today του BBC Radio 4 ότι η προμήθεια πιθανότατα θα «εξαντληθεί εντός δύο μηνών».

Είπε ότι η Ουκρανία χρειάζεται «περισσότερα από τα πάντα αυτή τη στιγμή» δεδομένης της έντασης των ρωσικών επιδρομών και βομβαρδισμών.

Τον Ιούλιο, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Sir Keir Starmer δεσμεύτηκε να στέλνει 3 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως στην Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί.

Οι ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος στρατιωτικός υποστηρικτής του Κιέβου, δήλωσαν ότι θα παράσχουν επιπλέον 250 εκατ. δολάρια (189,9 εκατ. λίρες) σε στρατιωτική βοήθεια.

Ο Ζελένσκι έφθασε στο Ραμστάιν το πρωί της Παρασκευής, λίγες ημέρες μετά τη ρωσική πυραυλική επίθεση στην πόλη Πολτάβα στην κεντρική Ουκρανία, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 51 άνθρωποι.

Σε μια έκκληση προς τους διεθνείς συμμάχους, είπε: «Είναι σημαντικό κάθε πακέτο υποστήριξης που ανακοινώνεται να τεθεί αμέσως σε εφαρμογή στο πεδίο της μάχης χωρίς καμία καθυστέρηση. Οι μάχες στην περιοχή του Ντονέτσκ εξαρτώνται από αυτό – αν ο Πούτιν δεν έχει επιτεύγματα εδώ, δεν θα έχει επιτεύγματα πουθενά».

Επιπλέον, ο Ζελένσκι κάλεσε τους δυτικούς συμμάχους να επιτρέψουν τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς για επιθέσεις σε στόχους εντός της Ρωσίας, λέγοντας ότι είναι ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί ο πόλεμος.

Σε μια ευθεία έκκληση, είπε: «Τώρα ακούμε ότι η πολιτική σας για το μεγάλο βεληνεκές δεν έχει αλλάξει. Πιστεύουμε ότι είναι λάθος να υπάρχουν τέτοια βήματα. Πρέπει να έχουμε αυτή την ικανότητα μεγάλου βεληνεκούς όχι μόνο στο κατεχόμενο έδαφος της Ουκρανίας αλλά και στο ρωσικό έδαφος».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα