Οι αναρτήσεις του Τραμπ που μάλλον δεν βλέπετε

Διαβάζεται σε 4'
Ντόναλντ Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ AP Photo Rebecca Droke

Παρά το μπλοκάρισμά του από το Twitter, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν φιμώθηκε. Η δημιουργία του “Truth Social” ήταν η αφορμή για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ να εκφράσει ελεύθερα ρητορική μίσους, ψέματα και ανακρίβειες.

Πολύ πριν την εισβολή ακροδεξιών υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021, ο Ντόναλντ Τραμπ -κυριολεκτικά- δεν μπορούσε να σταματήσει τις αναρτήσεις στο Twitter.

Οι αναρτήσεις του “έσκαγαν” σε κάθε φορητό και μη μέσο, με κεφαλαία γράμματα, σχολιάζονταν στο ραδιόφωνο και σε δελτία ειδήσεων. Γενικά, αποτελούσαν μέρος της καθημερινότητας των Αμερικανών.

Όλα αυτά, μέχρι την 6η Ιανουαρίου του 2021, μια “μαύρη” επέτειος για τη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ, όταν υποστηρικτές του μέχρι πρότινος Αμερικανού προέδρου εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, σε μια -φασιστική- πράξη διαμαρτυρίας του εκλογικού αποτελέσματος.

Το Twitter, ανησυχώντας για τον “κίνδυνο περαιτέρω υποκίνησης της βίας”, διέγραψε οριστικά τον λογαριασμό του. Έκτοτε, ο Τραμπ δημιούργησε τη δική του πλατφόρμα, το Truth Social. Η συγκεκριμένη εφαρμογή έχει σαφώς λιγότερους χρήστες σε σύγκριση με τα άλλα κοινωνικά δίκτυα, και ο πρώην πρόεδρος, πλέον, απευθύνεται κυρίως στο κενό.

Αν και κάποια μέσα ενημέρωσης κατά καιρούς αναδεικνύουν κάποιες από τις αναρτήσεις του -ή “Truths”, όπως ονομάζονται στην πλατφόρμα- ο Τραμπ παραμένει ενεργός κυρίως στο Truth Social. Ακόμα και η επαναφορά του λογαριασμού του στο X (πρώην Twitter) από τον Έλον Μασκ, δεν έχει αλλάξει αυτή την κατάσταση. Όσοι δεν είναι φανατικοί υποστηρικτές του, δημοσιογράφοι ή λάτρεις της πολιτικής, πιθανότατα δεν παρακολουθούν πια τη δραστηριότητά του σε καθημερινή βάση. Αλλά μήπως θα έπρεπε;

Δημοσιογράφος του theatlantic.com αποκαλύπτει ότι προ λίγων ημερών κυκλοφόρησε ένας σύνδεσμος, ο οποίος οδηγούσε σε μια βάση δεδομένων με όλες τις αναρτήσεις του Τραμπ στο Truth Social, ακόμη κι εκείνες που έχουν διαγραφεί.

Οι περίεργες αναρτήσεις

Πολλοί γνώριζαν ότι το ύφος των αναρτήσεων του Τραμπ είχε γίνει ακόμη πιο επιθετικό και περίεργο τα τελευταία χρόνια. Ακόμη και για κάποιον που ήταν συνηθισμένος στο επικοινωνιακό του στυλ, όταν ερχόταν αντιμέτωπος με τις αναρτήσεις του στο νέο του μέσο, δεν ήταν προετοιμασμένος γι’ αυτό.

Μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, είχε κοινοποιήσει ρατσιστικά memes για τους ανθρώπους από τη Μέση Ανατολή που “εισβάλλουν” στην Αμερική, ψεύτικα βίντεο με τη Καμάλα Χάρις να ενθαρρύνει μετανάστες να περάσουν τα σύνορα, καθώς και μια σειρά από επιθέσεις σε διασημότητες και πολιτικούς.

Αν δει κανείς την κάθε ανάρτηση μεμονωμένα, μπορεί να τη βρει ανησυχητική ή απλά θλιβερή. Αλλά αν δει τη συνολική εικόνα, προκύπτει μια άλλη ανάγνωση: ο Τραμπ φαίνεται αποδιοργανωμένος, εθισμένος στο διαδίκτυο και συναισθηματικά ασταθής – ακόμα και για τα δικά του ακραία δεδομένα.

Κάθε λίγο, αναρτά memes από ανώνυμους λογαριασμούς, πολλοί εκ των οποίων στέλνουν ανησυχητικά μηνύματα, όπως το να κατηγορηθούν μέλη του Κογκρέσου για προδοσία. Ο Τραμπ φαίνεται να δημοσιεύει κατά ριπάς, ακόμα και μεταμεσονύκτιες ώρες. Χαρακτηριστικό είναι πως μέσα σε τρεις ημέρες (από την Παρασκευή έως τη Δευτέρα), δημοσίευσε ή κοινοποίησε 82 φορές.

Οι αναρτήσεις που πρέπει όλοι να δουν

Τον Ιανουάριο, ο δημοσιογράφος McKay Coppins υποστήριξε ότι οι πολιτικά ενεργοί Αμερικανοί θα πρέπει να παρακολουθήσουν από κοντά μια ομιλία του Τραμπ ως “πράξη πολιτικής καθαριότητας”. Παρόλο που εκείνο το άρθρο γράφτηκε σε διαφορετική φάση της προεκλογικής περιόδου, το νόημα παραμένει το ίδιο. Η συμπεριφορά του Τραμπ, αν και πλέον θεωρείται δεδομένη από πολλούς, αποκαλύπτει μια σκοτεινή πλευρά που δεν πρέπει να αγνοείται.

Το ίδιο ισχύει και για τις αναρτήσεις του στο Truth Social. Η ροή του είναι γεμάτη απαισιοδοξία για το μέλλον της Αμερικής, με κακόγουστα memes και παραποιημένες εικόνες.

Όσον αφορά το ύφος γραφής, η ασυναρτησία κυριαρχεί. Οι αναρτήσεις του είναι μακροσκελείς, γεμάτες αλληλοαντικρουόμενες σκέψεις και γραμμένες συχνά με κεφαλαία γράμματα, σαν να φωνάζει. Σε αντίθεση με το Twitter, όπου υπήρχαν περιορισμοί χαρακτήρων, στο Truth Social τα μηνύματά του είναι ατελείωτα και δύσκολα να αναπαραχθούν από τα μέσα ενημέρωσης.

Στο δικό του site, ο Τραμπ δεν φαίνεται απλώς ακατάλληλος για την προεδρία – μοιάζει περισσότερο με έναν ηλικιωμένο που, απομονωμένος και αγανακτισμένος, είναι κολλημένος σε ένα online τοξικό περιβάλλον.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα