Οι απεργίες ελεγκτών απειλούν τις πτήσεις στην Ευρώπη το καλοκαίρι

Οι απεργίες ελεγκτών απειλούν τις πτήσεις στην Ευρώπη το καλοκαίρι
Αεροσκάφος της AirFrance AP Photo/Seth Wenig

Με απεργιακές κινητοποιήσεις προειδοποιεί το συνδικάτο ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στις Βρυξέλλες. Πώς θα μπορούσε να επηρεάσει τις αερομεταφορές σε όλη την Ευρώπη.

Τις απεργιακές κινητοποιήσεις του εντός του καλοκαιριού προετοιμάζουν οι υπεύθυνοι ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στην Ευρώπη, κάτι που θα επηρεάσει σημαντικά τις ήδη διαταραγμένες πτήσεις που πραγματοποιούνται στην ήπειρο.

Ένα από τα συνδικάτα στο κέντρο επιχειρήσεων διαχειριστών του δικτύου Eurocontrol, το Union Syndicale Bruxelles (USB), έχει προειδοποιήσει επίσημα για απεργίες τους επόμενους έξι μήνες, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμη ορίσει συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Η Eurocontrol και οι εμπειρογνώμονες του κλάδου έχουν υποβαθμίσει την προοπτική εκτεταμένων διαταραχών από την επαπειλούμενη απεργία, μετά από αναφορές ότι μία στις τρεις πτήσεις θα μπορούσε να κινδυνεύσει, αλλά τα νέα θα ενισχύσουν την ανησυχία των αεροπορικών εταιρειών ότι ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας θα μπορούσε να αποδειχθεί μεγάλος “πονοκέφαλος” αυτό το καλοκαίρι.

Η Eurocontrol, η οποία διαχειρίζεται την εναέρια κυκλοφορία σε όλη την ήπειρο, δήλωσε ότι συνομιλεί με όλα τα συνδικάτα και ότι “ελπίζει σε θετική έκβαση”.

Ένας εκπρόσωπος δήλωσε: “Η Eurocurobc είναι η μόνη που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο: “Καθώς δεν έχει ληφθεί καμία ειδοποίηση για συγκεκριμένες απεργιακές κινητοποιήσεις, είναι πρόωρο να κάνουμε εικασίες σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις”.

Αναλυτές της βιομηχανίας δήλωσαν ότι, εάν οι απεργίες των συνδικάτων προκηρυχθούν και τελικά πραγματοποιηθούν, ο αντίκτυπος στο κέντρο διαχείρισης του δικτύου στις Βρυξέλλες -και όχι στο κέντρο ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας του Eurocontrol στο Μάαστριχτ- θα ήταν διαχειρίσιμος.

Ο Andrew Charlton, αναλυτής με έδρα τη Γενεύη, δήλωσε ότι μια απεργία θα ήταν “ενοχλητική, όχι θεμελιώδης”.

Είπε ότι ενώ το κεντρικό κέντρο των Βρυξελλών παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διαχείριση των ροών και στη βοήθεια του συντονισμού της κυκλοφορίας γύρω από άλλες απεργίες ή συμφόρηση χωρητικότητας, δεν θα έκλεινε τον εναέριο χώρο: “Αν απεργήσουν, οι ελεγκτές και οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να βρουν περισσότερα πράγματα μόνοι τους, αλλά αυτό δεν θα σήμαινε ότι δεν θα υπήρχε εξυπηρέτηση”.

Μια καλά πληροφορημένη πηγή δήλωσε στον Guardian ότι οι πιθανές επιπτώσεις ήταν “παραφουσκωμένες”, ενώ μια συμφωνία είναι πιθανό να επιτευχθεί.

Παρ’ όλα αυτά, οι αεροπορικές εταιρείες παραμένουν ανήσυχες σχετικά με τον αντίκτυπο των απεργιών των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας σε όλη την Ευρώπη. Ο Eurocontrol έχει προειδοποιήσει για πιέσεις στη χωρητικότητα του εναέριου χώρου αυτό το καλοκαίρι και προέτρεψε για περισσότερες προσλήψεις ελεγκτών.

Ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας θεωρείται πλέον -μετά τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού στα αεροδρόμια το περασμένο καλοκαίρι- ως η πιο πιθανή πηγή διαταραχών.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Gatwick, Stewart Wingate, δήλωσε ότι οι απεργίες αυτές θα μπορούσαν να αποτελέσουν το μεγαλύτερο πρόβλημα του αεροδρομίου αυτό το καλοκαίρι, καθώς οι απεργίες στη Γαλλία προκαλούν προβλήματα στις λειτουργίες του Λονδίνου.

“Οι περιοχές στις οποίες θέλετε να φτάσετε αυτή την εποχή του χρόνου, είναι κατά κύριο λόγο. Μεσόγειος. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να γίνει αυτό είναι να πετάξεις μέσω Γαλλίας. Έτσι, αν αρχίσουμε να βλέπουμε διαταραχές στη Γαλλία, με απεργιακές κινητοποιήσεις… είναι πιθανό να δούμε αποκλίσεις στα δρομολόγια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Wingate.

Η Ryanair δήλωσε ότι ακύρωσε περισσότερες από 900 πτήσεις σε όλη την Ευρώπη τον περασμένο μήνα -περίπου το 1% της συνολικής λειτουργίας της- λόγω των διαταραχών από τις απεργίες των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στη Γαλλία, με τους ελεγκτές να έχουν λάβει 60 ημέρες δράσης μέχρι στιγμής φέτος.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα