Οι διαδρομές της τσάντας της NASA που έπεσε από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Διαβάζεται σε 4'
Οι διαδρομές της τσάντας της NASA που έπεσε από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
Οι πιθανότερες πορείες της τσάντας, ανάλογα με τον καιρό, για την Τετάρτη 22/11. n2yo

H τσάντα με τα εργαλεία της NASA που έπεσε από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, θα ταξιδεύει από πάνω μας για μήνες. Δείτε τις διαδρομές και την κατάληξη που θα έχει.

Tην πρώτη ημέρα του Νοέμβρη δυο γυναίκες αστροναύτες της NASA που ‘πέταξαν’ για το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (400 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη) άρχισαν να επιδιορθώνουν ένα πρόβλημα που είχε παρουσιαστεί σε ηλιακό πάνελ.

Όπως προσπάθησε η μία να πιάσει μια τσάντα με εργαλεία από την πλατφόρμα, όπου είχαν τοποθετηθεί όλες, έπεσε αυτή που ήταν μπροστά.

Πού;

Στο κενό.

Δεδομένου του περιεχομένου και του βάρους των εργαλείων, κάποιοι ενδεχομένως να σκέφτονται πως αν προσγειωθεί σε κατοικημένη περιοχή, θα μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς ή και θανάτους.

Η τσάντα δεν θα φτάσει ποτέ στη Γη.

Παρεμπιπτόντως, η τσάντα και όσα έχει μέσα αξίζουν 100.000 δολάρια.

Θα περιφέρεται γύρω από τον πλανήτη μας για μήνες, θα συνεχίσει να κατεβαίνει με ταχύτητα 113 χιλιομέτρων και όταν μπει στην ατμόσφαιρα θα αποσυντεθεί.

Αυτό αναμένεται να συμβεί γύρω στον ερχόμενο Μάρτιο, σύμφωνα με το EarthSky.

Έως τότε θα περνάει πάνω από διάφορες περιοχές και σε πολλές περιπτώσεις, θα γίνεται αντιληπτή από όσους έχουν κιάλια και τηλεσκόπιο και ξέρουν να την αναζητήσουν.

Αν θέλετε να δείτε πώς θα εξελιχθεί το ταξίδι αυτό, δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε το N2YO, blog που παρακολουθεί μέσω δορυφόρων περισσότερα από 28.000 διαστημικά αντικείμενα, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως διαστημικά σκουπίδια.

 

Πολλά είναι ανθρωπογενή: προέρχονται από διαστημικά σκάφη, δορυφόρους και άλλα αντικείμενα που αποστέλλονται σε διάστημα από τη Γη.

Τα περισσότερα που δεν είναι είναι ορατά από τη Γη, κινούνται πολύ γρήγορα σε χαμηλή τροχιά της Γης (Low Earth Orbit -LEO).

Η LEO είναι τροχιά με κέντρο τη Γη, κοντά στον πλανήτη. Το υψόμετρο δεν είναι μεγαλύτερο από το 1/3 της ακτίνας της Γης (2.000 χιλιόμετρα).

Εντός της LEO βρίσκονται όλοι οι διαστημικοί σταθμοί που έχουν πλήρωμα.

Αντικείμενα σε τροχιές που διέρχονται από αυτήν τη ζώνη, παρακολουθούνται καθώς παρουσιάζουν κίνδυνο σύγκρουσης στους αναρίθμητους δορυφόρους.

Η NASA έχει χαρακτηρίσει τη LEO ως είναι μια «τροχιακή αυλή σκουπιδιών» και «μεγαλύτερη χωματερή σκουπιδιών στον κόσμο», καθώς είναι εκατομμύρια τα διαστημικά σκουπίδια που βρίσκονται σε τροχιά.

Η ΤΣΑΝΤΑ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΑ

Η τσάντα απέκτησε τον δικό της αριθμό ταυτότητας στη βάση με τα διαστημικά σκουπίδια.

Είναι ο 58229/1998-067WC.

Υπάρχει ειδική σελίδα που αναφέρει τις πιθανότερες διαδρομές για κάθε ημέρα έως το τέλος του μήνα, ανάλογα φυσικά με τον καιρό.

Μια από τις πιθανές διαδρομές της τσάντας N2YO

 

Όπως έγραψαν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, το πρωί της Τετάρτης 15/11, ήταν πάνω από την Ιαπωνία και τον Ειρηνικό Ωκεανό «αλλά κινείται πολύ γρήγορα».

Ο Ιάπωνας αστροναύτης Satoshi Furukawa την φωτογράφισε κατά λάθος ενώ περνούσε από την πατρίδα του, ενώ προσπαθούσε να συλλάβει το όρος Fuji από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Από την Ιαπωνία, το αντικείμενο πέρασε πάνω από την Κίνα και μέσω Ασίας αφίχθη την Τρίτη 21/11 στην Ευρώπη.

Το Virtual Telescope Project το αποθανάτισε στη Ρώμη, στις 15/11.

Αν δείτε τους χάρτες του N2YO, θα διαπιστώσετε ότι νωρίτερα είχε περάσει από πάνω μας -πάνω από την Ελλάδα.

Οι Βρετανοί ειδοποίησαν τους κατοίκους της χώρας πως ανάλογα πάντα, με τον καιρό όσοι ζουν νότια της χώρας έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να δουν την τσάντα μεταξύ 6.24 μ.μ. και 6.34 μ.μ. (τοπική ώρα) της Τρίτης 21/11.

Πρόσθεσαν ότι η καλύτερη ώρα να την αναζητήσουν είναι μεταξύ 17:30 και 17:41, την Παρασκευή 24/11.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα