Οι Δημοκρατικοί αποκλείουν Παλαιστίνιο από ομιλητή στο συνέδριο

Διαβάζεται σε 3'
Διαδηλωτές ζητούν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα έξω από το συνέδριο των Δημοκρατικών
Διαδηλωτές ζητούν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα έξω από το συνέδριο των Δημοκρατικών AP Photo

Οι Δημοκρατικοί απέρριψαν το αίτημα αναποφάσιστου αντιπροσώπου Παλαιστινιακής-Αμερικανικής καταγωγής να μιλήσει στο συνέδριο

Κανένας Παλαιστίνιος ή αναποφάσιστος εκπρόσωπος δεν θα έχει τη δυνατότητα να μιλήσει από το βήμα του Συνεδρίου των Δημοκρατικών, όπως μεταδίδει το NPR.

Η απόφαση αυτή, που δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί επίσημα, θεωρείται προσπάθεια φίμωσης συγκεκριμένων φωνών, όπως καταγγέλθηκε στο NPR.

Έξω από το συνεδριακό κέντρο, ο αναποφάσιστος αντιπρόσωπος από το Μίσιγκαν, Αμπάς Αλαουίεχ, εξέφρασε την αγανάκτησή του, καταγγέλλοντας την απόφαση της αντιπροέδρου και υποψήφιας των Δημοκρατικών, Κάμαλα Χάρις, ως σκόπιμη προσπάθεια φίμωσης των Παλαιστινίων Αμερικανών και των αναποφάσιστων αντιπροσώπων.

«Μπορείτε να προσπαθήσετε να μας καταστείλετε. Δεν πρόκειται να φύγουμε», δήλωσε ο Αλαουίεχ, προσθέτοντας ότι αυτός και άλλοι διαδηλωτές έξω από το United Center δεν θα αποχωρήσουν αν δεν λάβουν κλήση από το επιτελείο της Χάρις για να επιτραπεί η εκπροσώπηση των Παλαιστινίων Αμερικανών από το βήμα του Συνεδρίου.

Όταν ζητήθηκε σχόλιο, εκπρόσωπος της καμπάνιας της Χάρις αναφέρθηκε στις προηγούμενες εκκλήσεις της αντιπροέδρου για κατάπαυση του πυρός.

Το Εθνικό Κίνημα των Αναποφάσιστων δήλωσε στην πλατφόρμα X: «Οι αναποφάσιστοι αντιπρόσωποι καλούν το Δημοκρατικό Κόμμα να απορρίψει την ιεράρχηση της ανθρώπινης αξίας, διασφαλίζοντας ότι οι παλαιστινιακές φωνές θα ακουστούν από το βήμα».

Το κίνημα δημιουργήθηκε ως απάντηση στην πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν γύρω από τον πόλεμο.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, οι γονείς ενός ομήρου που απήχθη από τη Χαμάς μίλησαν στο συνέδριο. Το κίνημα ανέφερε: «Υποστηρίζουμε πλήρως αυτή την απόφαση και ευελπιστούμε επίσης να ακουστούν και οι Παλαιστίνιοι που έχουν υποστεί τον μεγαλύτερο αριθμό απωλειών αμάχων από το 1948».

Καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται για τον δέκατο μήνα, οι θάνατοι Παλαιστινίων στη Γάζα έχουν ξεπεράσει τους 40.000, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας εκεί. Περίπου 1.200 άτομα σκοτώθηκαν στο Ισραήλ κατά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου που προκάλεσαν τη σύγκρουση.

Το αίτημα για εκπρόσωπο των Παλαιστινίων στο συνέδριο των Δημοκρατικών έρχεται ενώ διαδηλώσεις για τον πόλεμο στη Γάζα πραγματοποιούνται από την έναρξη του Συνεδρίου, στον εξωτερικό χώρο από αυτό.

Κάποιοι Δημοκρατικοί εξέφρασαν την ελπίδα ότι η Χάρις θα λάβει μια πιο σκληρή στάση απέναντι στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, απαιτώντας κατάπαυση του πυρός, καθώς και δεσμεύοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην παρέχουν στρατιωτική βοήθεια για την πολεμική προσπάθεια του Ισραήλ.

Μέχρι στιγμής, η Χάρις δεν έχει αποστασιοποιηθεί από τον Πρόεδρο Μπάιντεν, σημειώνοντας μετά από συνάντηση με τον Νετανιάχου τον περασμένο μήνα ότι έχει μια «ακλόνητη δέσμευση προς το Ισραήλ», αλλά ότι δεν θα «μείνει σιωπηλή» για το ανθρωπιστικό κόστος στη Γάζα.

«Το έχω πει πολλές φορές, αλλά αξίζει να το επαναλάβω: Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του και ο τρόπος με τον οποίο το κάνει έχει σημασία», είχε δηλώσει η Χάρις τότε. Ωστόσο, ανέφερε ότι εξέφρασε στον Νετανιάχου «σοβαρή ανησυχία για την κλίμακα της ανθρώπινης οδύνης στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου πάρα πολλών αθώων αμάχων».

Η αντιπρόσωπος Αλεξάντρια Οκάζιο-Κορτές, η οποία μίλησε νωρίτερα στο συνέδριο, εξέφρασε την υποστήριξή της στην παροχή χρόνου ομιλίας στους Παλαιστίνιους Αμερικανούς.

«Όπως πρέπει να τιμήσουμε την ανθρώπινη υπόσταση των ομήρων, έτσι πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην ανθρώπινη υπόσταση των 40.000 Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν υπό την ισραηλινή βομβαρδιστική επίθεση», έγραψε η προοδευτική πολιτικός από τη Νέα Υόρκη στην πλατφόρμα X.

«Το να αρνηθούμε αυτήν την ιστορία είναι σαν να συμμετέχουμε στην αποανθρωποποίηση των Παλαιστινίων. Το @DNC πρέπει να αλλάξει πορεία και να επιβεβαιώσει την κοινή μας ανθρώπινη υπόσταση».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα