Οι δύο νικητές και οι δύο ηττημένοι από το debate Μπάιντεν – Τραμπ

Διαβάζεται σε 6'
Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ
Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ Associated Press

Μία σύντομη αποτίμηση του χτεσινού debate μεταξύ Μπάιντεν και Τραμπ ενόψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών. Ποιοι οι νικητές και ποιοι οι ηττημένοι.

Στις επικείμενες αμερικανικές προεδρικές εκλογές διακυβεύονται αρκετά κρίσιμα ζητήματα. Από την εξωτερική πολιτική και το δικαίωμα στην άμβλωση μέχρι το μεταναστευτικό και το μέλλον της αμερικανικής δημοκρατίας. Όμως, μετά το πρώτο debate ανάμεσα σε Μπάιντεν και Τραμπ, όλα αυτά επισκιάστηκαν από την προβληματική, για πολλούς, εμφάνιση Μπάιντεν, ο οποίος, αν και συμφώνησε στην τηλεμαχία προκειμένου να δώσει τέλος στις ανησυχίες σχετικά με την ηλικία του, φαίνεται πως πέτυχε το ακριβώς αντίθετο.

Η επίδοσή του στο debate, η στάση του, η συγκέντρωσή του, η ξαφνική παύση την ώρα που μιλούσε για το Medicare και τη φορολογική μεταρρύθμιση σχολιάστηκαν έντονα όχι μόνο στο Twitter, αλλά και εντός των Δημοκρατικών.

“Δεν υπάρχει τρόπος να το γυρίσουμε αυτό. Η επίδοσή του τον βγάζει από την κούρσα”, δήλωσε μετά το debate παράγοντας των Δημοκρατικών, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, με το σενάριο της αντικατάστασής του να συζητιέται αρκετά εντός του κόμματος Μπάιντεν, αν και κάτι τέτοιο φαντάζει αδύνατον τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Από την άλλη πλευρά, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν τα πήγε και περίφημα, καθώς επιδόθηκε σε ένα ακόμα παραλήρημα ψευδών και αβάσιμων ισχυρισμών, όπως ότι οι Δημοκρατικοί στηρίζουν τις παιδοκτονίες και ότι οι μετανάστες έχουν προκαλέσει κύμα εγκληματικότητας ενώ έχασε κι αυτός πολλές φορές τη συνοχή του λόγου του.

Όμως, ήταν πολύ περισσότερο “ζωντανός” επί σκηνής. Θα έλεγε κανείς πως ήταν μία κλασσική εμφάνιση Τραμπ.

Βέβαια, όλα αυτά είναι επιφανειακά, σημειώνει σε δημοσίευμά του το Vox. Η πολιτική θα έπρεπε να είναι κάτι πολύ περισσότερο από κριτική θεατρικής παράστασης, καθώς επηρεάζει την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών, τονίζει. Ωστόσο, το τι πιστεύει μια σχετικά μικρή ομάδα αναποφάσιστων ψηφοφόρων για την ηλικία και την καταλληλόλητα του Τζο Μπάιντεν, μπορεί να καθορίσει το αποτέλεσμα της κάλπης των αμερικανικών εκλογών.

Παρακάτω οι νικητές και οι χαμένοι του χθεσινού debate, όπως τους κατέγραψε το Vox:

Χαμένος: Τζο Μπάιντεν

Αν το debate τελειώσει με το κόμμα σου να συζητά αν πρέπει να παραμείνεις ή όχι στην εκλογική κούρσα, είναι προφανές ότι έχασες.

Το “ηλικιακό ζήτημα” αποτελεί έναν συνδυασμό αρκετών διαφορετικών ανησυχιών. Υπάρχει, μεν, η προπαγάνδα από την αντίπαλη πλευρά ότι “ο Μπάιντεν είναι γέρος” και “τα έχει χαμένα” αλλά από την άλλη, υπάρχουν και οι εύλογες ανησυχίες σχετικά με την υγεία του, και το αν θα αντέξει ή όχι μία ενδεχόμενη δεύτερη θητεία. Μην ξεχνάμε πως είναι 81 ετών.

Ο Μπάιντεν πριν το debate
Ο Μπάιντεν πριν το debate AP Photo Evan Vucci

Επίσης, αρκετές είναι οι ανησυχίες σχετικά με το αν έχει εκτελέσει σωστά τον ρόλο του ως υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, καθώς από το debate φάνηκε πως δεν μπορεί να χειριστεί ικανοποιητικά δύσκολες ερωτήσεις και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των προεδρικών καθηκόντων.

Για πολλούς Δημοκρατικούς, η μεγαλύτερη ανησυχία είναι τι θα σκεφτούν οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι. Και είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι αυτό που είδαν την Πέμπτη τους άρεσε.

Νικητής: Ντόναλντ Τραμπ

Αν ένας από τους δύο είναι ο νικητής της χτεσινής τηλεμαχίας, τότε αυτός είναι ο Τραμπ, λόγω της αδυναμίας Μπάιντεν. Όμως ,η εμφάνισή του δεν ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή.

Ως συνήθως, προέβη σε μια σειρά αναληθών δηλώσεων, απέφυγε ερωτήσεις, έχασε ευκαιρίες να φανεί ως ένας κατατοπισμένος υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων και να φέρει τον αντίπαλό του σε ακόμα μεγαλύτερη αμηχανία. Ωστόσο, το debate φάνηκε να τον κανονικοποιεί.

Χαμένος: Ουσιαστικά ζητήματα

Ο μεγάλος χαμένος του χτεσινού debate ήταν φυσικά τα ουσιαστικά ζητήματα που απασχολούν τις ΗΠΑ, καθώς οι υποψήφιοι δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν έναν διαφωτιστικό διάλογο.

Λασπολογίες και αμήχανες απαντήσεις ήταν αυτά που έλαβαν οι Αμερικανοί ψηφοφόροι. Σχετικά με τις αμβλώσεις, ο Τραμπ κατηγόρησε τον Μπάιντεν ότι θέλει να σκοτώσει 9 μηνών μωρά, για την κλιματική αλλαγή ο Τραμπ καυχήθηκε πως όταν ήταν πρόεδρος η χώρα είχε καθαρό αέρα και οξυγόνο, σχετικά με την οικονομία ο Μπάιντεν ισχυρίστηκε ότι ο Τραμπ κατέστρεψε την οικονομία, με τον Ρεπουμπλικανό να απαντάει πως ο Μπάιντεν δημιούργησε θέσεις εργασίας μόνο για μετανάστες.

Με αποκορύφωμα την διαμάχη των ηλικιωμένων υποψηφίων για το γκολφ.

Στην πραγματικότητα, όποιος Αμερικανός πολίτης ενδιαφέρεται ουσιαστικά για την πολιτική σκηνή της χώρας, το χτεσινό debate ήταν τουλάχιστον καταθλιπτικό.

Νικήτρια: Καμάλα Χάρις

Η Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και πρώην Γερουσιαστής από την Καλιφόρνια, Καμάλα Χάρις, συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να είναι η υποψήφια των Δημοκρατικών για το 2024 μετά το debate, σε περίπτωση που ο Μπάιντεν παραιτηθεί.

Το Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών είναι στα τέλη Αυγούστου. Ο Μπάιντεν κέρδισε τις προκριματικές και έχει τη στήριξη των περισσότερων αντιπροσώπων, οπότε δεν μπορεί να εκτοπιστεί εύκολα. Αλλά αν του πουν ότι πρέπει να αποχωρήσει και αν αυτός ακούσει, τότε η Χάρις είναι η επόμενη στη σειρά.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει το Vox, η παραίτηση του Μπάιντεν φαίνεται μέχρι σήμερα ένα απίθανο σενάριο, ωστόσο είναι -έστω και λίγο- λιγότερο απίθανο απ’ ό,τι χτες. Αντίστοιχα και η πιθανότητα η Καμάλα Χάρις να ηγηθεί της εκλογικής κούρσας μέχρι χτες φάνταζε ένα απίθανο σενάριο, αλλά σήμερα μοιάζει να έχει περισσότερες πιθανότητες.

Κάμαλα Χάρις
Vice President Kamala Harris speaks during the Pennsylvania Democratic Party's 3rd Annual Independence Dinner in Philadelphia, Friday, Oct. 28, 2022. (AP Photo/Matt Rourke)

Σημειώνεται πως το επόμενο debate ανάμεσα στους δύο υποψηφίους είναι προγραμματισμένο για τις 10 Σεπτεμβρίου από το ABC News. Οι Μπάιντεν και Τραμπ συμφώνησαν μόνο για δύο debate οπότε δεν αναμένεται να υπάρξει και τρίτη αναμέτρηση.

Το CBS News προσκάλεσε τα δύο κόμματα να λάβουν μέρος σε debate σε επίπεδο αντιπροέδρων για τις 23 Ιουλίου ή τις 13 Αυγούστου, κάτι που δέχθηκε το επιτελείο του Μπάιντεν. Ωστόσο το επιτελείο του Τραμπ δεν έχει απαντήσει ακόμη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα