Οι εκλογές που δεν μπορεί να νοθεύσει κανείς
Στη Γκάμπια διεξήχθησαν -μάλλον για τελευταία φορά- οι προεδρικές εκλογές, με το σύστημα που δεν μπορεί να 'στήσει' κανείς, όσο και αν προσπαθήσει.
- 23 Δεκεμβρίου 2021 12:18
Στις 4 Δεκεμβρίου ο Adama Barrow αναδείχθηκε νικητής των προεδρικών εκλογών στη Γκάμπια -έχοντας υποσχεθεί τη συμφιλίωση και την προώθηση της ενότητας, μεταξύ των εθνοτήτων και των φυλών. Έλαβε το 53% των προτιμήσεων, με τον ανταγωνισμό (Oussainou Darboe) να αρκείται στο 28%. Οι εκλογές αυτές θεωρήθηκαν ένα τεστ για τη δημοκρατία της χώρας, μετά την εξορία του προηγούμενου ανταγωνιστή του Barrow, ο οποίος είχε νικήσει το 2016 τον -δικτάτορα- Yahya Jammeh.
O τελευταίος εξορίστηκε, καθώς αρνήθηκε να αποδεχθεί τα αποτελέσματα των εκλογών. Στα 22 χρόνια που κυβερνούσε, η Γκάμπια ήταν στο επίκεντρο οργανώσεων που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα -και την καταστολή των φωνών της αντιπολίτευσης. Μετά την έξοδο του από την ‘εικόνα’ η πολιτική ζωή έγινε δικαίωμα όλων και οι πολίτες ένιωσαν πως μπορούσαν να ψηφίσουν ό,τι ήθελαν, χωρίς να συλληφθούν ή να βασανιστούν.
Φέτος, προέκυψε νέος αρνητής (αποδοχής του αποτελέσματος), με τον Darboe να εξηγεί πως δεν δέχεται την ήττα του, καθώς η καταμέτρηση διήρκεσε πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο. Επίσης, σε ορισμένα εκλογικά τμήματα προέκυψαν και προβλήματα με την καταμέτρηση. Η εκλογική επιτροπή ομολόγησε πως πήρε το χρόνο της, ώστε να είναι σίγουρη πως τα αποτελέσματα ήταν τα σωστά.
Να σας εξηγήσουμε όμως, πώς ψηφίζουν σε αυτήν τη γωνιά της γης.
Η διαδικασία δεν αφορά στυλό και χαρτιά, αλλά σβόλους. Σύστημα που όπως αναφέρει το Conversation “είναι πολύ απλό και δύσκολο να ‘στηθεί’”. Γιατί;
Το συγκεκριμένο σύστημα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1965. Το συνέστησαν Βρετανοί και η Γκάμπια το χρησιμοποίησε για τις πρώτες εκλογές της ανεξαρτησίας της -επειδή υπήρχε μεγάλο ποσοστό αναλφαβητισμού στη χώρα.
Πώς λειτουργεί
Αντί για κάλπες, στα εκλογικά τμήματα υπάρχει ένας μεταλλικός κύλινδρος που έχει μια τρύπα στην κορυφή. Δοχεία είναι τοποθετημένα με προσοχή σε ένα τραπέζι, μέσα στον εκλογικό θάλαμο και είναι βαμμένα με τα χρώματα των υποψηφίων. Προφανώς υπάρχουν πάνω στα δοχεία και φωτογραφίες των υποψηφίων -για να μην δημιουργηθεί σύγχυση. Κάθε ψηφοφόρος ρίχνει ένα σβόλο στο δοχείο που θέλει.
Όταν κλείσουν οι κάλπες (εν προκειμένω τα δοχεία), οι σβόλοι αραδιάζονται σε έναν τεράστιο δίσκο που έχει διάσπαρτες τρύπες. Αυτές γεμίζουν ομοιόμορφα με τους σβόλους και μετά καταγράφεται το αποτέλεσμα. Η επιτόπια καταμέτρηση, ενώπιον όλων, διασφαλίζει τη δικαιοσύνη και διαγράφει κάθε πιθανότητα νοθείας.
Παρ’ όλα αυτά φέτος ενδέχεται να ψήφισαν για τελευταία φορά με αυτόν τον τρόπο οι πολίτες της Γκάμπια, καθώς η αύξηση των υποψηφίων έχει κάνει εξαιρετικά κοστοβόρα τη δημιουργία δοχείου για τον καθένα, για κάθε ένα από τα 1500 εκλογικά τμήματα της χώρας.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις