Ευρωπαίοι ηγέτες στηρίζουν το αιγυπτιακό σχέδιο για την ανοικοδόμηση της Γάζας
Διαβάζεται σε 3'
Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Βρετανία στηρίζουν το σχέδιο για την ανοικοδόμηση της Γάζας, το οποίο έχει απορρίψει ο Ντόναλντ Τραμπ.
- 08 Μαρτίου 2025 15:34
Συμμάχους και στην Ευρώπη βρίσκει το αραβικό σχέδιο για την ανοικοδόμηση της Γάζας, με τέσσερις υπουργούς Εξωτερικών να εκφράζουν τη στήριξή τους σε κοινό ανακοινωθέν το Σάββατο (08/03) όπου το χαρακτηρίζουν “ρεαλιστική πορεία για την ανοικοδόμηση της Γάζας”.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας δήλωσαν πως στηρίζουν το σχέδιο που κατάρτισε η Αίγυπτος για την ανοικοδόμηση της Γάζας.
Tο σχέδιο αυτό με το οποίο θα αποφευχθεί το ενδεχόμενο εκτοπισμού Παλαιστινίων από τον θύλακα, θα κοστίσει 53 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τι αναφέρουν οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ για το σχέδιο
«Το σχέδιο δείχνει ένα ρεαλιστικό μονοπάτι για την ανοικοδόμηση της Γάζας και υπόσχεται, εφόσον εφαρμοστεί, μια ταχεία και βιώσιμη βελτίωση των καταστροφικών συνθηκών διαβίωσης για τους Παλαιστίνιους που ζουν στη Γάζα», επισημαίνουν οι υπουργοί σε ένα κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν.
Επιπλέον, οι τέσσερις υπουργοί Εξωτερικών τόνισαν, σύμφωνα με τη DW τη σημασία των προσπαθειών ανάκαμψης και ανοικοδόμησης, βασισμένων σε ένα πλαίσιο που “διασφαλίζει μακροπρόθεσμη ειρήνη και ασφάλεια τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστινίους.”
“Υποστηρίζουμε ρητά τον κεντρικό ρόλο της Παλαιστινιακής Αρχής και την εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής της ατζέντας“, αναφέρεται στη δήλωση που εξέδωσαν οι τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες το Σάββατο.
Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο υποστήριξαν επίσης το αίτημα για την απομάκρυνση της Χαμάς, η οποία έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
“Η Χαμάς δεν πρέπει πλέον να κυβερνά τη Γάζα ούτε να αποτελεί απειλή για το Ισραήλ”, ανέφερε η κοινή δήλωση.
Τι προβλέπει το σχέδιο για την ανοικοδόμηση της Γάζας
Η αιγυπτιακή πρόταση που υιοθετήθηκε από τους Άραβες ηγέτες την Τρίτη, προβλέπει, σύμφωνα με το Reuters, τη δημιουργία μιας διοικητικής επιτροπής αποτελούμενης από ανεξάρτητους, επαγγελματίες Παλαιστίνιους τεχνοκράτες, οι οποίοι θα αναλάβουν τη διακυβέρνηση της Γάζας μετά το τέλος του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ένοπλης οργάνωσης Χαμάς.
Η επιτροπή θα είναι υπεύθυνη για την επίβλεψη της ανθρωπιστικής βοήθειας και τη διαχείριση των υποθέσεων της Λωρίδας της Γάζας για μια προσωρινή περίοδο, υπό την εποπτεία της Παλαιστινιακής Αρχής.
Το σταδιακό σχέδιο ανοικοδόμησης αποτελείται από τρεις βασικές φάσεις σε διάστημα πέντε ετών.
Μια αρχική φάση αποκατάστασης διάρκειας έξι μηνών στοχεύει στην απομάκρυνση των ερειπίων, στον αποναρκοθετησμό και στην κατασκευή προσωρινών κατοικιών.
Στην πρώτη φάση, το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή 200.000 κατοικιών στη Γάζα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Στη δεύτερη φάση, θα κατασκευαστούν επιπλέον 200.000 κατοικίες.
Μέχρι το 2030, το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή εκατοντάδων χιλιάδων νέων κατοικιών για έως και 3 εκατομμύρια ανθρώπους, καθώς και τη δημιουργία αεροδρομίου, βιομηχανικών ζωνών, ξενοδοχείων και πάρκων.
Ο Τραμπ επιμένει στη “Μεσογειακή Ριβιέρα”
Το σχέδιο, έχει απορριφθεί από το Ισραήλ και από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει παρουσιάσει επανειλημμένως τη δική του επιδίωξη που έχει προκαλέσει παγκόσμια οργή, να μετατρέψει τη Λωρίδα της Γάζας σε “Μεσογειακή Ριβιέρα”.
Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι παραμένει προσηλωμένος στο όραμα του Τραμπ, με τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Μπράιαν Χιουζ, να σχολιάζει το βράδυ της Τρίτης ότι “η τρέχουσα πρόταση δεν αντιμετωπίζει την πραγματικότητα ότι η Γάζα είναι αυτή τη στιγμή μη κατοικήσιμη.”