Οι Φρουροί της Επανάστασης αναμένουν εντολή για την εκτόξευση εκατοντάδων πυραύλων

Διαβάζεται σε 3'
Έτοιμο για αντίποινα στο Ισραήλ το Ιράν
Έτοιμο για αντίποινα στο Ισραήλ το Ιράν AP Photo Siddiqullah Alizai

Σε τροχιά ανάφλεξης η Μέση Ανατολή, με τον πλανήτη να περιμένει αγωνιωδώς την απάντηση του Ιράν στο Ισραήλ. Εκατοντάδες πύραυλοι των Φρουρών της Επανάστασης έτοιμοι για εκτόξευση.

Τα αντίποινα του Ιράν στο Ισραήλ για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς την περασμένη εβδομάδα, αναμένει αγωνιωδώς ο πλανήτης, με τους Φρουρούς της Επανάστασης να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για το χτύπημά τους.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν δήλωσαν πως έχουν τοποθετηθεί εκατοντάδες πύραυλοι στην πόλη Μπαντάρ Αμπάς και είναι “έτοιμοι να τους εκτοξεύσουν με εντολή του Αγιατολάχ Χαμενεΐ σύντομα”.

Αν και γίνονται ακόμη και την ύστατη στιγμή κάποιες διπλωματικές προσπάθειες για να αποτραπεί μια απάντηση από το Ιράν, η Τεχεράνη προετοιμάζει το έδαφος και ενημερώνει ότι η επίθεση είναι επιβεβλημένη.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Guardian ζήτησε να γίνει την Τετάρτη έκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, σε μια προσπάθεια, να πάρει ουσιαστικά τη στήριξη των χωρών που είναι μέλη αυτού του οργανισμού, καθώς όπως λέει, είναι δικαίωμα του να απαντήσει για τη δολοφονία του Χανίγια στα εδάφη του.

Πολλοί ηγέτες του Κόλπου είναι πρόθυμοι να καταδικάσουν την δολοφονία του Χανίγια, όμως δεν θέλουν περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό.

Σύμφωνα με το βρετανικό μέσο, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα του Οργανισμού στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας την Τετάρτη.

Παράλληλα, το Ιράν ενημερώνει ξένους πρεσβευτές πολλών χωρών που βρίσκονται στην Τεχεράνη, ότι έχει δικαίωμα να απαντήσει και ότι θα το πράξει σίγουρα το επόμενο διάστημα.

Επικοινωνία Μπάιντεν – Αμπντάλα

Ο Τζο Μπάιντεν επικοινώνησε με τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις και τις προσπάθειες που γίνονται και κάνουν και οι ίδιοι για να υπάρξει αποκλιμάκωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή και στις επιθέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιχειρούν το τελευταίο διάστημα να δημιουργήσουν πάλι αυτή τη συμμαχία, η οποία έχει αποτρέψει πολλές από τις επιθέσεις του Ιράν εκείνο το βράδυ της 10ης Απριλίου.

Ο Τζο Μπάιντεν είχε και ηλεκτρονική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Κατάρ και τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών, , μέσω των οποίων έστειλε ένα μήνυμα στο Ιράν ότι δεν είναι προς το συμφέρον του να κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση.

Προετοιμασίες για “την ώρα μηδέν” στο Ισραήλ

Αντιμέτωπη με πολυμέτωπο πόλεμο «ενάντια στον άξονα του κακού του Ιράν» προειδοποιεί ότι βρίσκεται η χώρα του ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου και δηλώνει ότι το Ισραήλ εντείνει τις προετοιμασίες του τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση. Σε αυτό συνηγορεί και ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας τόνισε ότι απαιτούνται υποδειγματικά αντανακλαστικά και μάλιστα ο Γιόαβ Γκαλάντ έκανε τις δηλώσεις από υπόγεια βάση της Ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας.

Η ενεργοποίηση όλου του «Άξονα» ή συντονισμένες διαδοχικές επιθέσεις από το Ιράν, την Υεμένη, τη Συρία , το Ιράκ και τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου είναι τα σενάρια που εντείνουν την αγωνία καθώς φέρεται να πλησιάζει η «ώρα μηδέν» για τις ιρανικές απειλές κατά του Ισραήλ.

Όπως μεταδίδει το αμερικανικό NBC, στο εσωτερικό του Ισραήλ φαίνεται πως προετοιμάζονται για πολυήμερα κύματα ιρανικών επιθέσεων με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ σύμφωνα με τους Times of Israel εξετάζεται το ενδεχόμενο προληπτικού χτυπήματος κατά του Ιράν, εάν υπάρξουν αδιάσειστα στοιχεία ότι η Τεχεράνη ετοιμάζεται να εξαπολύσει επίθεση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα