“Οι γάτες έχουν περισσότερη ελευθερία από τις γυναίκες στο Αφγανιστάν” λέει η Μέριλ Στριπ

Διαβάζεται σε 4'
Η Meryl Streep, συμμετέχει σε συνέντευξη Τύπου μετά από εκδήλωση με θέμα «Η ένταξη των γυναικών στο μέλλον του Αφγανιστάν», τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.
Η Meryl Streep, συμμετέχει σε συνέντευξη Τύπου μετά από εκδήλωση με θέμα «Η ένταξη των γυναικών στο μέλλον του Αφγανιστάν», τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. AP Photo/Julia Demaree Nikhinson

Η Μέριλ Στριπ καταγγέλλει την καταπίεση των γυναικών στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν και καλεί τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση ενάντια στους αυστηρούς περιορισμούς που επιβάλλει το καθεστώς.

Οι γυναίκες στο Αφγανιστάν έχουν λιγότερα δικαιώματα από τις γάτες”, δήλωσε η διάσημη ηθοποιός του Χόλιγουντ, Μέριλ Στριπ, σε μια έκκλησή της στη διεθνή κοινότητα να επέμβει ούτως ώστε να σταματήσει η καταπίεση των Ταλιμπάν.

Μιλώντας στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η Μέριλ Στριπ τόνισε ότι ακόμη και τα ζώα έχουν πλέον περισσότερα δικαιώματα στο Αφγανιστάν, με τις γυναίκες να αντιμετωπίζουν ολοένα και πιο αυστηρούς περιορισμούς.

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν απάντησε πως «σέβονται τις γυναίκες» και πως «ποτέ δεν θα τις συγκρίνουν με γάτες». Βάσει δηλαδή του σκεπτικού τους, οι περιορισμοί που επιβάλουν στις γυναίκες υποδηλώνουν πράξεις σεβασμού.

«Σήμερα στην Καμπούλ μια θηλυκή γάτα έχει περισσότερη ελευθερία από μια γυναίκα. Μια γάτα μπορεί να καθίσει στην εξώπορτά της και να νιώσει τον ήλιο στο πρόσωπό της, μπορεί να κυνηγήσει έναν σκίουρο στο πάρκο», είπε η Στριπ τη Δευτέρα (23/9) σε εκδήλωση για τα δικαιώματα των Αφγανών γυναικών στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

«Ένας σκίουρος έχει περισσότερα δικαιώματα από ένα κορίτσι στο Αφγανιστάν σήμερα, επειδή οι δημόσιοι χώροι έχουν κλείσει για τις γυναίκες και τα κορίτσια από τους Ταλιμπάν. Ένα πουλί μπορεί να τραγουδήσει στην Καμπούλ, αλλά ένα κορίτσι δεν μπορεί να τραγουδήσει δημόσια. Αυτό είναι πρωτοφανές. Είναι καταπίεση του φυσικού νόμου».

Η ηθοποιός είπε ότι η κατάσταση στο Αφγανιστάν είναι ένα προειδοποιητικό μήνυμα για τον υπόλοιπο κόσμο και κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες να «σταματήσουν τον αργό θάνατο» των δικαιωμάτων των γυναικών του Αφγανιστάν.

 

Σε απάντηση στις δηλώσεις της Στριπ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε ότι «κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί τα δικαιώματα που δίνει το Ισλάμ στις γυναίκες».

«Τις σεβόμαστε βαθύτατα στον ρόλο τους ως μητέρες, αδελφές, συζύγους. Αποτελούν απαραίτητο κομμάτι της οικογένειας και της κοινωνίας, αλλά ποτέ δεν θα τις συγκρίναμε με γάτες», δήλωσε ο Σουχάιλ Σαχίν, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν, στο BBC.

Οι δυτικές χώρες, με επικεφαλής τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν καταδικάσει τους νέους νόμους, ενώ οι Ταλιμπάν υπερασπίζονται τα διατάγματα αυτά, λέγοντας ότι είναι σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο της Σαρία.

Οι Ταλιμπάν δήλωσαν επίσης ότι προσπαθούν να αλλάξουν το εκπαιδευτικό σύστημα ώστε να ευθυγραμμιστεί περισσότερο με τις ισλαμικές αρχές και επανειλημμένα έχουν υποσχεθεί ότι οι γυναίκες θα επιστρέψουν στα σχολεία μόλις επιλυθούν αυτά τα ζητήματα. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία πρόοδος.

Οι νέοι “ηθικοί” νόμοι των Ταλιμπάν

Οι δηλώσεις της Στριπ έρχονται στον απόηχο των νέων «ηθικών νόμων» από την κυβέρνηση των Ταλιμπάν τον περασμένο μήνα.

Μεταξύ άλλων, οι νόμοι αυτοί απαγορεύουν μέχρι και τη δημόσια ακρόαση της φωνής των γυναικών. 

Οι γυναίκες δεν μπορούν να κοιτάζουν στα μάτια άντρες που δεν είναι συγγενείς τους.

Το Υπουργείο Αρετής και Ηθικής των Ταλιμπάν είχε δηλώσει στις 7 Μαΐου 2022 ότι οι γυναίκες σε δημόσιους χώρους πρέπει να φορούν καλύμματα που καλύπτουν ολόκληρο το σώμα και να καλύπτουν το πρόσωπό τους, εκτός από τα μάτια. AP Photo/Ebrahim Noroozi, File

Οι νέοι ηθικοί κανόνες έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά σκληρών περιορισμών που έχει επιβάλει η κυβέρνηση των Ταλιμπάν από όταν ανέλαβε την εξουσία, τρία χρόνια πριν.

Οι γυναίκες πρέπει να καλύπτουν πλήρως τα πρόσωπα και τα σώματά τους όταν βγαίνουν από τα σπίτια τους, ενώ απαγορεύεται σε κορίτσια άνω των 12 ετών να φοιτούν σε σχολεία, να επισκέπτονται πάρκα, γυμναστήρια και αθλητικούς χώρους. Υπάρχουν επίσης περιορισμοί στους τύπους εργασίας που επιτρέπεται να κάνουν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα