Οι Γερμανοί απελαύνουν Ευρωπαίους διαδηλωτές κατά του πολέμου στη Γάζα
Διαβάζεται σε 3'
Το Βερολίνο αποφάσισε να κάνει χρήση της δυνατότητας επαναπροώθησης και να απελάσει τρεις πολίτες της ΕΕ, για συμμετοχή σε διαδηλώσεις κατά του πολέμου στη Γάζα.
- 07 Απριλίου 2025 12:42
Τον Σεπτέμβριο του 2024, μετά την επίθεση σε φεστιβάλ που στοίχισε τρεις ζωές η Γερμανία αποφάσισε πως από την πολιτική καλωσορίσματος των προσφύγων της Μέρκελ, θα περνούσε στην καταπάτηση της Σύμβασης για το Καθεστώς των Προσφύγων.
Ενέτεινε τους ελέγχους στα σύνορα και απέκτησε τη δυνατότητα επαναπροώθησης όποιου έκριναν οι αρχές πως δεν πρέπει να μπει στη χώρα. Παρεμπιπτόντως, η απέλαση προσφύγων ήταν κάτι που ζητούσαν χρόνια οι ακροδεξιοί.
Το Intercept ήταν αυτό που αποκάλυψε πως οι μεταναστευτικές αρχές του Βερολίνου ενημέρωσαν τέσσερις πολίτες -ένας είναι Αμερικανός, ένας Πολωνός και δυο Ιρλανδοί- να εγκαταλείψουν τη χώρα έως τις 21/4. Διαφορετικά θα απελαθούν.
Ποιο ήταν το έγκλημά τους;
Οι απελαθέντες συμμετείχαν σε διαμαρτυρίες εναντίον του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα. «Mια άνευ προηγουμένου κίνηση που εγείρει σοβαρές ανησυχίες για τις πολιτικές ελευθερίες στη Γερμανία», όπως αναφέρει το μέσο.
Το ένταλμα σύλληψης αναφέρει την υποψία ότι συμμετείχαν σε συντονισμένη ομαδική δράση, τη διαμαρτυρία στο Freie Universität Berlin τον Οκτώβριο του 2024.
Ο καθένας αντιμετωπίζει ποινική δίωξη για μικρές κατηγορίες (πχ κατάληψη του πανεπιστημίου, όπου προκλήθηκαν υλικές ζημιές, αλλά ουδείς εκ των διαδηλωτών κατηγορείται για συγκεκριμένες πράξεις βανδαλισμού ή αντίσταση κατά της αρχής, κατά τη σύλληψη) που σχετίζονται με τη συμμετοχή τους σε διαδηλώσεις υπέρ της Γάζας.
«Οι διαταγές απέλασης, που εκδόθηκαν βάσει της γερμανικής μεταναστευτικής νομοθεσίας, προέκυψαν εν μέσω πολιτικής πίεσης και λόγω εσωτερικών αντιρρήσεων από τον επικεφαλής της υπηρεσίας μετανάστευσης του κράτους του Βερολίνου.
Τρεις από αυτούς που στοχοποιήθηκαν για απέλαση είναι πολίτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι απολαμβάνουν κανονικά την ελεύθερη κυκλοφορία μεταξύ των χωρών της ΕΕ».
Το γραφείο μετανάστευση του Βερολίνου εξέφρασε την ανησυχία του, με τις ενστάσεις να απορρίπτονται από το υπουργείο Εσωτερικών και Αθλητισμού που τερμάτισε τις άδειες παραμονής.
Διευκρίνισε πως μια «βίαιη» ομάδα «μασκοφόρων» ανθρώπων εισήλθε στο κτίριο του πανεπιστημίου, προκαλώντας «σημαντικές υλικές ζημιές», συμπεριλαμβανομένης της σχεδίασης γκράφιτι σχετικά με τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς καθώς και με άλλα εγκλήματα.
«Τεράστια υπερβολή»
Oυδείς εκ των τεσσάρων έχει καταδικαστεί για κάποιο αδίκημα, ωστόσο σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία για τη μετανάστευση, οι αρχές δεν χρειάζονται ποινική καταδίκη για να εκδώσουν εντολή απέλασης.
Ωστόσο, οι λόγοι που αναφέρονται πρέπει να είναι ανάλογοι με τη σοβαρότητα της απέλασης. Πράγμα που σημαίνει ότι παίζουν ρόλο παράγοντες, όπως το αν κάποιος θα χωριστεί από την οικογένειά του ή θα χάσει την επιχείρησή του.
Το βασικό ερώτημα είναι πόσο σοβαρή είναι η απειλή και πόσο αναλογική η απάντηση. Αν κάποιος εκδιώκεται απλώς για τις πολιτικές του πεποιθήσεις, αυτό είναι μια τεράστια υπερβολή.
Ό,τι γίνεται στη Γερμανία συναντάται στις ΗΠΑ
Η εν λόγω υπόθεση προκαλεί συγκρίσεις με όσα γίνονται στις ΗΠΑ, για την καταστολή κοινωνικών κινημάτων».
Ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τους δυο από τους 4 προς απέλαση πολίτες σχολίασε ότι «αυτό που βλέπουμε εδώ είναι κατευθείαν από το βιβλίο της ακροδεξιάς. Μπορείτε να το δείτε και στις ΗΠΑ και στη Γερμανία: η πολιτική διαφωνία φιμώνεται στοχεύοντας το μεταναστευτικό καθεστώς των διαδηλωτών».