Οι Γιατροί του Κόσμου μέσα και γύρω από την Ουκρανία: Τι θα γίνει μετά;
Την περασμένη εβδομάδα οι ομάδες των Γιατρών του Κόσμου στην Ουκρανία βρέθηκαν, όπως και η υπόλοιπη χώρα, αντιμέτωπες με το αδιανόητο: τον πόλεμο. Οι Γιατροί του Κόσμου που εργάζονταν στη χώρα αναγκάστηκαν να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους. Έτσι, το ερώτημα παραμένει: τι θα γίνει μετά;
- 05 Μαρτίου 2022 18:38
Στις 28 Φεβρουαρίου, μια ρωσική επίθεση προκάλεσε έναν νεκρό και αρκετούς τραυματίες στο Sievierodonetsk. Στην περιοχή αυτή, οι Γιατροί του Κόσμου με τις κινητές μονάδες τους υποστήριζαν με φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό, δώδεκα κέντρα περίθαλψης.
Η επίθεση της 28ης Φεβρουαρίου καταδεικνύει πόσο επικίνδυνη είναι η σημερινή κατάσταση. Γιατί οι Γιατροί του Κόσμου αποφάσισαν να απομακρύνουν τις ομάδες τους από τις γραμμές του μετώπου; “Το προσωπικό μας, που αποτελείται από περίπου εκατό άτομα, διαφεύγει αυτή τη στιγμή με τις οικογένειές του, όπως και ο υπόλοιπος πληθυσμός. Καθημερινά, παραμένουμε σε επαφή μαζί τους και μέχρι στιγμής όλοι είναι ασφαλείς και καλά στην υγεία τους, παρά την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται”, εξηγεί ο Francois De Keersmaker, διευθυντής των Γιατρών του Κόσμου στη Γερμανία. “Μόλις η κατάσταση είναι ασφαλής και σίγουρη, οι Γιατροί του Κόσμου σκοπεύουν να επιστρέψουν στις πληγείσες περιοχές: εν τω μεταξύ, έχουμε στείλει μια ομάδα έκτακτης ανάγκης στη Ρουμανία, στα σύνορα με την Ουκρανία, για να αναδιοργανώσουμε την ομάδα και να παράσχουμε ανθρωπιστική βοήθεια το συντομότερο δυνατό”.
Συνεχίζουμε επίσης να παραδίδουμε εξοπλισμό: “Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, καταφέραμε να παραδώσουμε ιατρικές και χειρουργικές προμήθειες στο νοσοκομείο Sievierodonetsk. Δύο ακόμη παραδόσεις πραγματοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα σε δύο ακόμη νοσοκομεία”.
Οι Γιατροί του Κόσμου προετοιμάζουν επίσης επιχειρήσεις διασφάλισης και παροχής ιατρικής βοήθειας σε Ουκρανούς πολίτες που κατευθύνονται προς τις γειτονικές χώρες ή που στο μεταξύ έφτασαν στην Ευρώπη: “Σήμερα, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες βρίσκονται σε φυγή. Οι Γιατροί του Κόσμου έχουν αποκτήσει μεγάλη εμπειρία τα τελευταία χρόνια στην παροχή υποστήριξης σε ανθρώπους που βρίσκονται σε φυγή εντός και γύρω από την Ευρώπη. Οι χώρες που έρχονται τώρα αντιμέτωπες με τις κινήσεις αυτών των προσφύγων είναι σαστισμένες από το μέγεθος αυτής της κρίσης. Στόχος μας είναι να τους υποστηρίξουμε με τις υπηρεσίες μας”.
Πριν από τη σύγκρουση, τι έκαναν οι Γιατροί του Κόσμου στην Ουκρανία;
Από το 2015, οι Γιατροί του Κόσμου εργάζονται από δύο τοποθεσίες: Στο Ντονμπάς, στο Sievierodonetsk (στην περιφέρεια Luhansk) και στο Bakhmut (στην περιφέρεια Donetsk). Από εκεί, με τις κινητές μονάδες τους ταξίδευαν στα μέρη που βρίσκονται πλησιέστερα στις πρώην συνοριακές περιοχές. Εκεί υποστήριζαν περίπου είκοσι κέντρα υγείας που στερούνται κάθε δυνατό πόρο (τρεχούμενο νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, προσωπικό, εξοπλισμό, φάρμακα κ.λπ.) και όπου πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού είναι άνω των εξήντα ετών. Από το 2015, έχουν ήδη πραγματοποιήσει περίπου 125.000 παρεμβάσεις, δηλαδή περίπου 16.000 ετησίως.
Καθώς δημιουργούνται νέες γραμμές μετώπου, οι ιατρικές ομάδες των Γιατρών του Κόσμου θα παρέχουν επείγουσα ιατρική βοήθεια μέσω πρωτοβάθμιας περίθαλψης και ψυχολογικής υποστήριξης σε πολίτες που έχουν τραυματιστεί, μετακινηθεί ή τραυματιστεί από τον πόλεμο.
Στην Ελλάδα
Οι Γιατροί του Κόσμου συνεχίζουν να συγκεντρώνουν ανθρωπιστική βοήθεια στα γραφεία τους στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη (περισσότερες πληροφορίες: www.mdmgreece.gr) και ήδη προετοιμάζεται η αναχώρηση της πρώτης αποστολής που θα μεταβεί στα σύνορα Ρουμανίας, Μολδαβίας και Ουκρανίας. Ταυτόχρονα διαθέτουν τα Ανοιχτά τους Πολυϊατρεία, τα στεγαστικά τους προγράμματα και τις Κινητές τους Ιατρικές Μονάδες στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Καβάλα για τη φροντίδα και προστασία των προσφύγων που ήδη φτάνουν στη χώρα μας από την Ουκρανία.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις