Οι ΗΠΑ απειλούν το Ισραήλ με εμπάργκο όπλων για τη Γάζα

Διαβάζεται σε 2'
Οι ΗΠΑ απειλούν το Ισραήλ με εμπάργκο όπλων για τη Γάζα
AP Photo/Susan Walsh

Η Ουάσινγκτον δίνει διορία στο Ισραήλ 30 μέρες για να βελτιώσει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, αλλιώς θα σταματήσει την παροχή στρατιωτικής βοήθειας.

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν το Ισραήλ ότι θα επιβάλουν εμπάργκο όπλων εάν δεν επιλυθεί η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, σύμφωνα με δημοσίευμα του N12 που επικαλείται η Jerusalem Post.

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε βαθιά ανησυχία για την “επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα τις τελευταίες εβδομάδες” και ζήτησε άμεσες ενέργειες μέσα στον επόμενο μήνα για να αντιστραφεί αυτή η τάση.

Σύμφωνα με το N12, ο Υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων, Ρον Ντέρμερ, και ο Υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, έλαβαν επιστολή από την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία περιγράφει τις αμερικανικές θέσεις για τη Γάζα. Στην επιστολή αναφέρεται ότι το Ισραήλ πρέπει να τηρήσει τη δέσμευσή του του Μαρτίου 2024, η οποία προβλέπει ότι δεν θα εμποδίζει τη μεταφορά αμερικανικής ή άλλης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα που υποστηρίζεται από την αμερικανική κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτής της δέσμευσης, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ θα “πραγματοποιήσει έλεγχο σύμφωνα με τον νόμο για την παροχή βοήθειας”. Η επιστολή υπογραμμίζει ότι από τον Μάρτιο, η χαμηλότερη ποσότητα εισαγωγής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με την επιστολή, το Ισραήλ έχει προθεσμία 30 ημερών για να διορθώσει την κατάσταση, διαφορετικά θα υπάρξουν συνέπειες για τη βοήθεια προς τη χώρα, σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε λίγο μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αναπτύξουν το αντιπυραυλικό σύστημα THAAD στο Ισραήλ.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ζήτησε επίσης την επιβολή εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα