Οι ΗΠΑ εγκρίνουν πιθανή πώληση όπλων στο Ισραήλ – Αντιδράσεις για το βέτο

Διαβάζεται σε 7'
Israel Palestinians
Ισραηλινά άρματα μάχης 2023 Mohammed Dahman/AP Photo

Στον απόηχο του βέτο στο σχέδιο απόφασης του ΣΑ του ΟΗΕ για άμεση κήρυξη ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός, οι ΗΠΑ μένουν πιστές στη δέσμευση προς το Ισραήλ για παροχή όπλων στον πόλεμο με τη Χαμάς.

Την πιθανή πώληση στο Ισραήλ πυρομαχικών αρμάτων και σχετικού εξοπλισμού, με εκτιμώμενη οικονομική αξία 106,5 εκατομμυρίων δολαρίων, ενέκρινε το αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών, την ίδια ώρα που το αιματοκύλισμα συνεχίζεται στη Γάζα και θανατηφόρες επιδρομές λαμβάνουν χώρα στη Δυτική Όχθη, ενώ οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο στο σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για άμεση κήρυξη ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός.

Η πώληση θα γίνει από τα αποθέματα του Στρατού των ΗΠΑ και θα αποτελείται από πυρομαχικά (120mm M830A1 High Explosive Anti-Tank Multi-Purpose with Tracer -MPAT), αλλά και σχετικό εξοπλισμό, όπως ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του, το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Οι ΗΠΑ παρέχουν μακράν τα περισσότερα όπλα στο Ισραήλ από κάθε άλλη χώρα, τόσο ως βοήθεια ασφαλείας όσο και σε πωλήσεις όπλων, με την κυβέρνηση Μπάιντεν να εξακολουθεί να δεσμεύεται ότι θα παράσχει στο Ισραήλ τα όπλα που χρειάζεται στον πόλεμο με τη Χαμάς.

Η Χαμάς καταδίκασε σθεναρά τις πρώτες πρωινές ώρες το αμερικανικό βέτο, χαρακτηρίζοντας “ανήθικη και απάνθρωπη” τη θέση της Ουάσιγκτον και την “απευθείας συμμετοχή της” στη “σφαγή του λαού μας”, με δήλωση του Ιζάτ αρ Ρέσικ, μέλους του πολιτικού γραφείου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισε χθες, Παρασκευή (08/12) ένα ψήφισμα που ζητούσε την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Την υιοθέτηση του ψηφίσματος από το Συμβούλιο είχε ζητήσει μετ’ επιτάσεως ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, επικαλούμενος για πρώτη φορά το άρθρο 99 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών που επιτρέπει στον Γενικό Ηραμματέα να επιστήσει την προσοχή σε θέμα που “θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας”.

Πριν από την ψηφοφορία -το σχέδιο της οποίας εκπονήθηκε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και υποστηρίχθηκε από 97 κράτη μέλη- ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι ο λαός της Γάζας “κοιτάζει στην άβυσσο”.

Κατά την ψηφοφορία, 13 μέλη ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο απείχε. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν το μόνο μέλος που απέρριψε το ψήφισμα, χρησιμοποιώντας την ιδιότητά τους ως μόνιμο μέλος για να ασκήσουν βέτο.

Μιλώντας μετά την ψηφοφορία, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι “σχεδόν όλες οι συστάσεις μας αγνοήθηκαν”. Το Ηνωμένο Βασίλειο, βασικός σύμμαχός του, δήλωσε ότι το ψήφισμα “δεν καταδικάζει τις φρικαλεότητες που διέπραξε η Χαμάς” κατά των Ισραηλινών στις 7 Οκτωβρίου.

Οι ΗΠΑ επικρίθηκαν από χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία, ενώ το κράτος της Παλαιστίνης -που έχει μόνιμο καθεστώς παρατηρητή στον ΟΗΕ- χαρακτήρισε την ήττα του ψηφίσματος “σημείο καμπής στην ιστορία”, προσθέτοντας ότι “εκατοντάδες άνθρωποι θα σκοτωθούν μέχρι αύριο τέτοια ώρα”.

Το αμερικανικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας καταδίκασαν πολύ γρήγορα ανθρωπιστικές οργανώσεις, με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF) να κρίνουν ότι η απραξία του κορυφαίου οργάνου του διεθνούς οργανισμού το καθιστά “συνένοχο στη σφαγή” στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής Μοχάμεντ Στάγεχ στηλίτευσε με τη σειρά του την “αποτυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας να υιοθετήσει σχέδιο απόφασης με στόχο να τερματιστεί η επίθεση εναντίον του λαού μας στη Λωρίδα της Γάζας εξαιτίας της χρήσης του βέτο τους από τις ΗΠΑ”, που γι’ αυτόν είναιντροπή” και ισοδυναμεί με “νέα λευκή επιταγή στη δύναμη κατοχής να σφαγιάζει, να καταστρέφει και να εκτοπίζει”.

Israel Palestinians
Βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας 2023 Fatima Shbair/AP Photo

“Πυρά” κατά ΟΗΕ και ΗΠΑ από Ερντογάν

Με σφοδρότητα αντέδρασε και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος επιτέθηκε σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο όπως είπε έχει μετατραπεί σε “Συμβούλιο προστασίας του Ισραήλ”, την επομένη του αμερικανικού βέτο.

“Από τις 7 Οκτωβρίου, το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει μετατραπεί σε ένα Συμβούλιο για την προστασία και την υπεράσπιση του Ισραήλ”, κατήγγειλε ο Ερντογάν σε ομιλία του σήμερα με ευκαιρία την 75ή επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

“Το αίτημα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για κατάπαυση του πυρός απορρίπτεται μόνο από το βέτο των ΗΠΑ. Είναι αυτό δικαιοσύνη;”, είπε ο Ερντογάν, λέγοντας ότι “ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε” χώρες, εννοώντας τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας – που έχουν το δικαίωμα άσκησης βέτο – εκ των οποίων ένα είναι και οι ΗΠΑ.

Ως προς αυτό ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε το αίτημά του για μεταρρύθμιση του ΣΑ. “Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να μεταρρυθμιστεί”, σημείωσε.

Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός, αλλά χωρίς την Αμερική. Οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ με τα χρήματά τους και τον στρατιωτικό τους εξοπλισμό. Κοίτα, Αμερική. Πόσα θα πληρώσετε για αυτό;”, τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας πως: “Κάθε μέρα παραβιάζεται η Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γάζα“.

Σε συνέχεια των δηλώσεων του Τούρκου προέδρου, ο υπουργός Εξωτερικών του, ο Χακάν Φιντάν μετά από συνάντηση που είχε στην Ουάσινγκτον με τον Αμερικανικό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν κατά την επίσκεψη με τους ομολόγους του από χώρες του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και του Αραβικού Συνδέσμου, δήλωσε πως το αμερικανικό βέτο στο χθεσινό ψήφισμα ήταν “απόλυτη απογοήτευση“.

Το Ισραήλ διατάσσει εκ νέου εκκενώσεις στο Χαν Γιουνίς

Με τον απολογισμό των νεκρών στη Γάζα να έχει αυξηθεί σε τουλάχιστον 17.700, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, και άλλοι 48.780 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές επιθέσεις, ο ισραηλινός στρατός ζητά νέες εκκενώσεις.

“Τα εγκλήματα και η γενοκτονία κατά του λαού της Γάζας είναι πέρα από κάθε περιγραφή… Το να τερματιστεί η ύπαρξη των Παλαιστινίων με την αμερικανική και ευρωπαϊκή υποστήριξη είναι απάνθρωπο”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ashraf al-Qudra.

Το Ισραήλ κάλεσε τους πολίτες να εγκαταλείψουν τις γειτονιές Al-Katiba και Al-Mahatta, καθώς και το κέντρο της πόλης Χαν Γιουνίς και να μετακινηθούν δυτικά σε “γνωστά καταφύγια”, με τη μεγαλύτερη πόλη να έχει περικυκλωθεί σε δύο μέτωπα από ισραηλινά άρματα μάχης.

Israel Palestinians
Βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας 2023 Leo Correa/AP Photo

Ο διευθυντής του νοσοκομείου Nasser στο Khan Younis δήλωσε στο BBC ότι η ομάδα του έχει “χάσει τον έλεγχο” μπροστά στον μεγάλο αριθμό νεκρών και τραυματιών που έφταναν.

Ισραήλ: Η Χαμάς χρησιμοποιεί σχολείο και τζαμί για να εξαπολύει επιθέσεις

Ο ισραηλινός στρατός έχει κατηγορήσει τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί “μη στρατιωτικές υποδομές” για τις επιχειρήσεις της και συγκεκριμένα ένα σχολείο της UNRWA και ένα τζαμί στο Beit Hanoun στη βόρεια Γάζα.

Η Juliette Touma, διευθύντρια επικοινωνίας της UNRWA, δήλωσε στο BBC ότι δεν μπορεί να επαληθεύσει τους ισχυρισμούς επειδή η περιοχή γύρω από το σχολείο “βομβαρδίζεται συνεχώς”, αλλά επανέλαβε ότι τα σχολεία πρέπει “να προστατεύονται ανά πάσα στιγμή” και ότι “δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς ή πολεμικούς σκοπούς”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα