Οι ΗΠΑ είχαν προετοιμαστεί για το “αδιανόητο” σενάριο στην Ουκρανία

Διαβάζεται σε 5'
Πυραυλική δοκιμή από τη Ρωσία
Πυραυλική δοκιμή από τη Ρωσία Servicio de Prensa del Ministerio de Defensa de Rusia via AP

Νέα στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα σχετικά με τις προθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πότε και πώς προετοιμάζονταν οι ΗΠΑ για μία ενδεχόμενη πυρηνική επίθεση.

Αποκαλυπτικά στοιχεία σχετικά με τα σχέδια της Ρωσίας σε ένα κομβικό σημείο του πόλεμου στην Ουκρανία φέρνει το CNN. Σε άρθρο του Jim Sciutto, συγγραφέα του βιβλίου «The Return of Great Powers», έρχονται στο φως στοιχεία τα οποία έχει αναπτύξει στην τελευταία συγγραφική του δουλειά για τις προθέσεις του Πούτιν που είχαν θορυβήσει τις ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν, μάλιστα, έχοντας ανησυχήσει από τα δεδομένα που είχε συλλέξει, προετοιμάστηκε για μία ενδεχόμενη πυρηνική επίθεση της Μόσχας σε ουκρανικό έδαφος.

Όπως αναφέρει το εν λόγω άρθρο, το γεγονός χρονολογείται στα τέλη του 2022, σε ένα κρίσιμο σημείο του πολέμου, ο οποίος, εκείνη την περίοδο, δεν εξελισσόταν όπως ανέμενε η Ρωσία, βρισκόμενη επί της ουσίας με την πλάτη στον τοίχο.

Σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους, οι ΗΠΑ, λοιπόν, άρχισαν να “προετοιμάζονται εντατικά για το ενδεχόμενο η Ρωσία να χτυπήσει την Ουκρανία με ένα πυρηνικό όπλο”, στην πρώτη πυρηνική επίθεση μετά τις ατομικές βόμβες σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι πριν από σχεδόν 80 χρόνια. Όπως αναφέρεται στο βιβλίο του Sciutto, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανησυχούσε ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιούσε τακτικό πυρηνικό όπλο, γι’ αυτό και οδηγήθηκε σε ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

“Σε αυτό μας ώθησε η κατάσταση του πολέμου εκείνη τη στιγμή, αυτό πιστέψαμε και νομίζω ότι ήταν δικαίωμά μας να προετοιμαστούμε και να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να το αποτρέψουμε”, είπε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος.

Γιατί ο Μπάιντεν προσπάθησε να αποτρέψει το “αδιανόητο”

Αυτό που οδήγησε την κυβέρνηση Μπάιντεν να φτάσει σε μια τέτοια αξιολόγηση της κατάστασης δεν ήταν κάποιες ενδείξεις, αναφέρει το CNN, αλλά μια συλλογή στοιχείων και αναλύσεων και κυρίως ορισμένων εξαιρετικά ευαίσθητων πληροφοριών.

Όπως αποκάλυψε έτερος ανώτερος αξιωματούχος, “δεν ήταν απλώς υποθετικός. Βασίστηκε σε κάποιες πληροφορίες που συλλέξαμε”. Και αποκάλυψε: “Έπρεπε να προετοιμαστούμε ώστε να βρισκόμαστε στην καλύτερη δυνατή θέση σε περίπτωση που συμβεί ένα πλέον αδιανόητο γεγονός“.

Από τα τέλη του καλοκαιριού έως το φθινόπωρο του 2022, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας συγκάλεσε μια σειρά συνεδριάσεων για να θέσει σε εφαρμογή σχέδια έκτακτης ανάγκης “σε περίπτωση είτε μίας πολύ σαφούς ένδειξης ότι επρόκειτο να κάνουν επίθεση με πυρηνικό όπλο ή, αν το έκαναν, πώς θα αντιδρούσαμε, πώς θα προσπαθούσαμε να το προλάβουμε ή να το αποτρέψουμε”, σημειώνει ένας εκ των Αξιωματικών που μιλούν στο CNN, ενώ παραδέχτηκε:

“Δεν νομίζω ότι πολλοί από εμάς περιμέναμε να ξοδεύουμε σημαντικό χρόνο για να προετοιμαστούμε για ένα σενάριο βγαλμένο από εποχές που έχουν παρέλθει”.

Ήταν η περίοδος η οποία αποδεικνύονταν καταστροφική για τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, καθώς κινδύνευαν να χάσουν τη Χερσώνα και έβλεπαν τις ουκρανικές δυνάμεις να προελαύνουν. Η άποψη εντός της κυβέρνησης ήταν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να αποτελέσει δυνητικό έναυσμα για τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με τις πηγές που μίλησαν στο CNN, ανησυχούσαν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε πει στον ρωσικό λαό ότι η Χερσώνα ήταν πλέον μέρος της Ρωσίας και, επομένως, αντιλαμβανόταν μία ενδεχόμενη απώλειά της ως άμεση απειλή για τον ίδιο και το ρωσικό κράτος.

“Η εκτίμησή μας ήταν ότι, ένα από τα σενάρια στα οποία θα σκέφτονταν να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα, ήταν οι απειλές για το ίδιο το ρωσικό κράτος και έδαφος”, αναφέρει αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Πότε σήμανε συναγερμός

Ήταν η ίδια εκείνη περίοδος, όπου η προπαγανδιστική μηχανή της Ρωσίας κατασκεύασε μία ψεύτικη ιστορία σχετικά με ένα πλάνο του Κιέβου να κάνει χρήση “βρώμικης βόμβας”. Αυτό το σενάριο της Μόσχας, οι ΗΠΑ το εισέπραξαν ως ενδεχόμενη προσπάθεια αποπροσανατολισμού με ξεκάθαρο προσχηματικό τρόπο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι απέρριψαν τις ρωσικές προειδοποιήσεις, αλλά φοβήθηκαν για το κίνητρο πίσω από αυτές. Το ακόμα πιο ανησυχητικό σημείο ήταν ότι οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν λάβει πληροφορίες ότι υπήρχε επικοινωνία μεταξύ Ρώσων αξιωματούχων που συζητούσαν για ένα δικό τους πυρηνικό χτύπημα.

“Το επίπεδο κινδύνου φαινόταν να ανεβαίνει περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή”, είπε ένας άλλος αξιωματούχος. “Προφανώς δώσαμε υψηλή προτεραιότητα στην παρακολούθηση και είχαμε κάποια ικανότητα τουλάχιστον να παρακολουθούμε τέτοιες κινήσεις των πυρηνικών της δυνάμεων”.

Οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν μαρτυρούν το επίπεδο αυτής της ανησυχίας: Ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, επικοινώνησε “πολύ άμεσα” με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, ο Στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ τηλεφώνησε στον αρχηγό του γενικού επιτελείου των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έστειλε τον διευθυντή της CIA, Μπιλ Μπερνς, να μιλήσει με τον Σεργκέι Ναρίσκιν, τον επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών, στην Τουρκία για να εξετάσει τις προθέσεις της Ρωσίας.

Όπως καταλήγει το CNN, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν η Ρωσία είχε έτοιμη μία τακτική πυρηνική επίθεση στην Ουκρανία. Οι ενδείξεις, ωστόσο, και οι απόρρητες πληροφορίες που βρέθηκαν στην κατοχή των Αμερικανών, οδήγησαν τις ΗΠΑ να προετοιμαστούν για το “αδιανόητο”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα