Οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν για πρώτη φορά ότι η Βόρεια Κορέα έχει στείλει στρατεύματα στη Ρωσία

Διαβάζεται σε 2'
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν AP Photo Efrem Lukatsky

Από επίσημα “χείλη” έρχεται για πρώτη φορά η επιβεβαίωση για παρουσία στρατευμάτων της Βόρειας Κορέας στη Ρωσία.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα έχει αναπτύξει στρατεύματα στη Ρωσία. Ουσιαστικά είναι ο πρώτος ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος που επιβεβαιώνει την εξέλιξη αυτή επισήμως, καθώς η Βόρεια Κορέα και η Ρωσία έχουν σφυρηλατήσει όλο και πιο φιλικούς δεσμούς μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

«Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι υπάρχουν βορειοκορεατικά στρατεύματα  στη Ρωσία», δήλωσε ο Λόιντ Όστιν στους δημοσιογράφους που ταξίδευαν μαζί του στη Ρώμη την Τετάρτη. «Το τι ακριβώς κάνουν μένει να το δούμε».

Η Ουκρανία και η Νότια Κορέα έχουν ισχυριστεί ότι η Βόρεια Κορέα έχει στείλει χιλιάδες στρατιώτες στη Ρωσία για να βοηθήσουν τη Ρωσία να πολεμήσει τους Ουκρανούς. Αμερικανική πηγή που γνωρίζει τις πληροφορίες δήλωσε στο CNN ότι «χιλιάδες» βορειοκορεατικοί στρατιώτες βρίσκονται ήδη στη Ρωσία.

Ο Όστιν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν ακόμη να καθορίσουν ποιον ρόλο θα διαδραματίσουν οι Βορειοκορεάτες στη σύγκρουση και αν σκοπεύουν να ταξιδέψουν στην Ουκρανία.

«Εάν είναι συν-μπλοκάροντες, η πρόθεσή τους είναι να συμμετάσχουν σε αυτόν τον πόλεμο για λογαριασμό της Ρωσίας, αυτό είναι ένα πολύ, πολύ σοβαρό ζήτημα και θα έχει επιπτώσεις όχι μόνο στην Ευρώπη – Θα επηρεάσει επίσης τα πράγματα στον Ινδο-Ειρηνικό επίσης», δήλωσε ο Όστιν.

Ερωτηθείς τι θα λάβει η Βόρεια Κορέα σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια της Ρωσίας με ανθρώπινο δυναμικό, ο Όστιν είπε ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν ακόμη να το προσδιορίσουν και αυτό.

Τους τελευταίους μήνες, η Μόσχα και η Πιονγκγιάνγκ έχουν εμβαθύνει τη στρατιωτική συνεργασία τους κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και η αυξανόμενη συμμαχία έχει ανησυχήσει τους αξιωματούχους στο Κίεβο και την Ουάσιγκτον.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι τα βορειοκορεατικά στρατεύματα συμμετέχουν στον πόλεμο για λογαριασμό της Ρωσίας, λέγοντας σε σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα ότι προετοιμάζονται «10.000» στρατιώτες και τεχνικό προσωπικό.

Στο μεταξύ, η υπηρεσία κατασκοπείας της Νότιας Κορέας, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, δήλωσε την Παρασκευή ότι η Βόρεια Κορέα έχει στείλει 1.500 στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων μαχητών των ειδικών δυνάμεων, στη Ρωσία για εκπαίδευση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα