Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για κατάρρευση των συνομιλιών στη Γάζα
Διαβάζεται σε 4'Για ενδεχόμενη κατάρρευση των συνομιλιών κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα προετοιμάζονται οι ΗΠΑ, ενώ οι διαπραγματεύσεις παραμένουν σε αδιέξοδο.
- 06 Σεπτεμβρίου 2024 12:55
Ο στρατός των ΗΠΑ προετοιμάζεται για ενδεχόμενη κατάρρευση των συνομιλιών κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, εν μέσω φόβων ότι η αποτυχία τους θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες συζητούν με την Αίγυπτο και το Κατάρ για το τελικό περίγραμμα μιας – τελικής αυτή τη φορά – συμφωνίας “τελεσίγραφο”, την οποία σχεδιάζουν να παρουσιάσουν στις εμπλεκόμενες πλευρές τις επόμενες εβδομάδες. Εάν οι δύο πλευρές δεν την αποδεχθούν, αυτό θα μπορούσε να σημάνει το τέλος των διαπραγματεύσεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
Ο Στρατηγός CQ Brown, πρόεδρος του Αμερικανικού Επιτελείου Στρατού, δήλωσε στους Financial Times την Πέμπτη: «Σκέφτομαι… [αν] οι συνομιλίες κολλήσουν ή σταματήσουν εντελώς, πώς αυτό θα επηρεάσει την ένταση στην περιοχή και τα πράγματα που πρέπει να κάνουμε για να είμαστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση που αλλάξει η κατάσταση».
Μιλώντας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, σε μια συνάντηση της Ομάδας Επαφής για την Ουκρανία, στη Γερμανία, ο Brown είπε ότι εξετάζει πώς θα αντιδράσουν οι περιφερειακοί παράγοντες στην αποτυχία των συνομιλιών, «και αν θα αυξήσουν οποιαδήποτε δραστηριότητά τους, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε λάθος υπολογισμούς και να προκαλέσει… την επέκταση της σύγκρουσης».
«Εστιάζω στο πώς δεν θα επεκταθεί η σύγκρουση, αλλά και στο πώς θα προστατεύσουμε τις δυνάμεις μας», σημείωσε. Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θεωρεί τις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός ως κλειδί για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή και την αποφυγή μίας γενικευμένης σύρραξης στην περιοχή.
Οι δηλώσεις του Brown έρχονται καθώς οι διαπραγματεύσεις παραμένουν σε αδιέξοδο. Το Ισραήλ και η Χαμάς διαφωνούν σε θέματα που αφορούν την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστινίων κρατουμένων, καθώς και την επιμονή του Ισραήλ να διατηρήσει στρατεύματα στον Διάδρομο της Φιλαδέλφειας.
Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, την Πέμπτη, πρότεινε ότι οι ΗΠΑ «τις επόμενες ημέρες» θα μοιραστούν με το Ισραήλ και τη Χαμάς «τις σκέψεις μας για το πώς ακριβώς να επιλυθούν τα εκκρεμή ζητήματα». Πρόσθεσε ότι «εναπόκειται στα μέρη να αποφασίσουν ναι ή όχι».
Παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ να διατηρήσουν θετικό κλίμα στις συνομιλίες, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει δημόσια υποβαθμίσει την πρόοδό τους και την Πέμπτη δήλωσε στο Fox News ότι μια συμφωνία «δεν είναι κοντά».
Ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ περιέγραψαν τις συνομιλίες ως 90% ολοκληρωμένες, αλλά παραδέχονται ότι δύσκολα σημεία παραμένουν άλυτα. Απέρριψαν την κριτική ότι ήταν υπερβολικά αισιόδοξοι για τη διαδικασία.
«Έχουμε αντιμετωπίσει αναποδιές και αναποδιές και άλλες αναποδιές», δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι. «Χωρίς αμφιβολία, εμείς εδώ στην κυβέρνηση είμαστε απογοητευμένοι που δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να καταλήξουμε σε αυτή τη συμφωνία».
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Μπάιντεν εξέφρασε την απογοήτευσή του για τον ρόλο του Νετανιάχου στις διαπραγματεύσεις. Όταν ρωτήθηκε αν θεωρεί ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κάνει αρκετά για να επιτρέψει μια συμφωνία, απάντησε «όχι».
Ένας ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι θάνατοι έξι Ισραηλινών ομήρων υπό την κράτηση της Χαμάς την περασμένη εβδομάδα «έφεραν αίσθηση επείγουσας ανάγκης στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων», αλλά και «έθεσαν υπό αμφισβήτηση την ετοιμότητα της Χαμάς να κάνει οποιαδήποτε συμφωνία».
Στο εσωτερικό του Ισραήλ, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αντιμετωπίζει την οργή και την αυξανόμενη πίεση από τις οικογένειες των ομήρων, οι οποίες απαιτούν να απευθυνθεί στο έθνος. Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν σε διαδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο το βράδυ της Κυριακής, και το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο του Ισραήλ κάλεσε σε γενική απεργία τη Δευτέρα — απειλώντας να παραλύσει τη χώρα μέχρι ο Νετανιάχου να συμφωνήσει με τη Χαμάς για την επιστροφή των υπόλοιπων αιχμαλώτων. Οι οικογένειες των ομήρων κατηγορούν επί μήνες τον Νετανιάχου ότι προτάσσει την πολιτική του επιβίωση και τη νίκη κατά της Χαμάς έναντι μιας συμφωνίας που θα έφερνε τους αγαπημένους τους πίσω στο σπίτι.