Οι ΗΠΑ στέλνουν υποβρύχιο στη Μέση Ανατολή και διατάσσουν τις δυνάμεις τους να επιταχύνουν

Διαβάζεται σε 3'
Οι ΗΠΑ στέλνουν υποβρύχιο στη Μέση Ανατολή και διατάσσουν τις δυνάμεις τους να επιταχύνουν
USS Abraham Lincoln Associated Press

Εξελίξεις υπάρχουν στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής, με τις ΗΠΑ να ενισχύουν τις δυνάμεις που πλέουν προς την περιοχή.

Οι ΗΠΑ έδωσαν εντολή μια ομάδα κρούσης μαχητικών αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού να επιταχύνει την ανάπτυξή της στη Μέση Ανατολή, καθώς η περιοχή προετοιμάζεται για πιθανές επιθέσεις από το Ιράν και τους συμμάχους του μετά τη δολοφονία υψηλόβαθμων μελών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, διέταξε την ομάδα κρούσης Αβραάμ Λίνκολν να επιταχύνει την ανάπτυξή της στην περιοχή, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε την ανάπτυξη ενός υποβρυχίου κατευθυνόμενων πυραύλων, αφότου συνομίλησε με τον ισραηλινό ομόλογό του, Γιοάβ Γκαλάντ.

Αναλυτές σημείωσαν ότι ήταν σπάνιο για το Πεντάγωνο να ανακοινώσει δημοσίως την ανάπτυξη ενός υποβρυχίου.

Ο αμερικανικός στρατός είχε ήδη δηλώσει ότι θα αναπτύξει επιπλέον μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία στη Μέση Ανατολή, καθώς η Ουάσινγκτον επιδιώκει να ενισχύσει την ισραηλινή άμυνα.

Η ανακοίνωση των ΗΠΑ για ενίσχυση των δυνάμεων

 

Η εξέλιξη αυτή έρχεται καθώς η Χαμάς φάνηκε να αντιτίθεται στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την κατάπαυση του πυρός. Την Παρασκευή, οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Κατάρ κάλεσαν το Ισραήλ και τη Χαμάς να ξεκινήσουν εκ νέου τις συνομιλίες για την οριστικοποίηση μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων έως τις 15 Αυγούστου.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα στείλει διαπραγματευτές για να λάβουν μέρος στη συνάντηση. Η Χαμάς δήλωσε αρχικά ότι μελετούσε την πρόταση, αλλά τώρα άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να μείνει εκτός του νέου γύρου συνομιλιών.

Σε ανακοίνωσή της την Κυριακή, ανέφερε ότι οι διαμεσολαβητές από τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο και το Κατάρ θα πρέπει να υποβάλουν ένα σχέδιο για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων τον περασμένο μήνα, με βάση την πρόταση του προέδρου Τζο Μπάιντεν, «αντί να προχωρήσουν σε περισσότερους γύρους διαπραγματεύσεων ή νέες προτάσεις που παρέχουν κάλυψη στην επιθετικότητα της κατοχικής δύναμης».

Επίθεση του Ιράν πριν από την Πέμπτη «βλέπει» το Ισραήλ

Στο μεταξύ, σύμφωνα με αναφορές το βράδυ της Κυριακής, το Ισραήλ περιμένει μεγάλη ιρανική επίθεση εντός των ημερών.

Οι αναφορές σηματοδότησαν την ανατροπή προηγούμενης εκτίμησης, σύμφωνα με την οποία η Ισλαμική Δημοκρατία είχε εγκαταλείψει την αρχική της πρόθεση να εξαπολύσει επίθεση μεγάλης κλίμακας. Αντ’ αυτού, το Ισραήλ περίμενε απάντηση της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, της οποίας ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής Φουάντ Σουκρ σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό μερικές ώρες πριν από τη δολοφονία του Χανίγια.

Όπως μετέδωσε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, επικαλούμενος δύο ανώνυμες πηγές, σύμφωνα με την τρέχουσα εκτίμηση του Ισραήλ, το Ιράν θα εξαπολύσει άμεση επίθεση στη χώρα εντός ημερών, ενδεχομένως πριν από τις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός την Πέμπτη.

Το δημοσίευμα ανέφερε ότι οι απόψεις για το ζήτημα διίστανται στο εσωτερικό του Ιράν. Ο πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν επιδιώκει να αποφύγει σκληρή απάντηση, ενώ το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης θέλει να εξαπολύσει μεγαλύτερη επίθεση από εκείνη στις 13 – 14 Απριλίου, όταν εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλοι εκτοξεύτηκαν στην πρώτη άμεση επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ.

Σημειωτέον πως, στις 12-13 Αυγούστου οι Εβραίοι θρηνούν για την πρώτη και τη δεύτερη καταστροφή του Ναού του Σολομώντα. Η θρησκευτική γιορτή Tisha B’Av είναι πολύ σημαντική για τους Εβραίους, οι οποίοι την ημέρα αυτή νηστεύουν σε ένδειξη πένθους. Συνεπώς, σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες, μπορεί να υπάρξει συναισθηματικός και ψυχολογικός αντίκτυπος αν γίνει επίθεση στο Ισραήλ την ιερή ημέρα πένθους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα