Οι κρίσιμες ώρες της Ιρλανδίας
Την αποδοχή δανείου από την τρόϊκα προτείνει στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, για να διασωθούν οι τράπεζες. το υπουργικό συμβούλιο αποφασίζει την έγκριση τετραετούς σχεδίου ανόρθωσης της οικονομίας. Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση που επικαλείται την Ελλάδα και ζητά εκλογές
- 21 Νοεμβρίου 2010 18:28
Σε μία προσπάθεια να διασώσει από την κατάρρευση το τραπεζικό σύστημα της χώρας που κινδυνεύει λόγω υπερβολικής διόγκωσης, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Μπράιαν Λένιχαν, δήλωσε ότι θα προτείνει στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει το απόγευμα της Κυριακής, την αποδοχή δανείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Χωρίς να είναι καθόλου βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα υιοθετήσει την πρόταση Λένιχαν ο ίδιος είπε ότι κρίνει τη στιγμή κατάλληλη για κάτι τέτοιο:
“Θα συστήσω στην κυβέρνηση ότι θα πρέπει να υιοθετήσουμε ένα τέτοιο πρόγραμμα και να αρχίσουμε τις διαδικασίες”, είπε.
Ο υπεύθυνος του Τομέα Οικονομικών του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης Μάικλ Νούναν, επεσήμανε τις αντιρρήσεις του για την παρέμβαση του ΔΝΤ στη χώρα, φέρνοντας ως παράδειγμα την Ελλάδα:
“Η κατάληξη των συνομιλιών (κυβέρνησης – τρόϊκας) θα είναι ένα Μνημόνιο Συνενόησης το οποίο θα καθορίσει λεπτομερώς ότι συμφωνήθηκε” και στην Ελλάδα προβλέπει περιοδικούς ελέγχους, έτσι ώστε εάν η κυβέρνηση αποτύχει στην προσαρμογή το ΔΝΤ μπορεί να παρέμβει και να την επαναφέρει ξανά στη γραμμή. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ποιός κυβερνά” είπε.
Το ποσό του δανείου
Ερωτώμενος για το ποσό πάντως, ο Μπράιαν Λένιχαν είπε ότι θα είναι ανάμεσα στα 70 – 80 εκ. ευρώ, όχι πάντως ένα τριψήφιο νούμερο, ενώ για το επιτόκιο δανεισμού είπε ότι δεν έχει ακόμη καθοριστεί, αλλά θα είναι μικρότερο από αυτό που διατίθεται τώρα στην κυβέρνηση για δανεισμό από τις αγορές.
Παραδέχθηκε πάντως για πρώτη φορά, πως οι τράπεζες διογκώθηκαν σε υπερβολικό βαθμό, τέτοιο, που αποτελεί πλέον πρόβλημα το οποίο δεν μπορεί να διαχειριστεί μόνη η χώρα:
“Το βασικό θέμα για την κυβέρνηση, είναι να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει κατάρρευση του τραπεζικού τομέα” τόνισε.
Και διευκρίνισε πως η Ιρλανδία είναι πιθανό να μην χρησιμοποιήσει όλο το ποσό που θα λάβει από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, το οποίο ωστόσο θα αποτελέσει μία επίδειξη ισχυρής υποστήριξης πίσω από τις τράπεζες:
“Μέρος αυτού του ποσού θα απαιτηθεί για την χρηματοδότηση των τραπεζών” είπε, “αυτό θα οριστικοποιηθεί μετά τα στρές τέστ ακριβείας, στα οποία θα υποβληθούν. Οσο για το κράτος, έχω επισημάνει πως υπάρχει ετήσιο έλλειμμα της τάξης του 19%” είπε ο Λένιχαν κάνοντας μία πρώτη εκτίμηση για το συνολικό ποσό που θα απορροφήσει η Ιρλανδία.
Διάσωση τραπεζών υπό όρους
Αυτό όμως που επεσήμανε πρωτίστως ο Λένιχαν είναι ότι το τελικό ποσό που θα καθοριστεί να λάβει η Ιρλανδία, θα έχει τη μορφή “κεφαλαίου εν αναμονή” το οποίο θα δοθεί σε κάθε τράπεζα αφού καθοριστεί επακριβώς το πρόβλημα που αντιμετωπίζει, ενώ θα αποτελεί δυνητικά μία πηγή χρηματοδότησης, εάν συνεχιστούν οι απώλειες.
Το υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει το απόγευμα της Κυριακής προκειμένου να εγκρίνει ένα σχέδιο 160 σελίδων που προβλέπει πως η χώρα θα μειώσει το έλλειμμά της κατά 15 δισ. ευρώ από τώρα έως το τέλος του 2014, το οποίο θα δοθεί στη δημοσιότητα την Τρίτη.
Και ενώ η τρόϊκα συνεργάζεται με τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της Ιρλανδίας αναμένοντας το επίσημο αίτημα στην Κομισιόν για υπαγωγή στον μηχανισμό στήριξης, η Σουηδία (χώρα εκτός Ευρωζώνης) πρόσφερε διμερές δάνειο στην Ιρλανδία.
Ο Ιρλανδικός φόρος στο στόχαστρο
Ερωτώμενος για τον χαμηλό φορολογικό συντελεστή της Ιρλανδίας στις επιχειρήσεις, ο οποίος έχει καταστεί “κόκκινο πανί” για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώζώνης (ο Ν.Σαρκοζί ζήτησε επισήμως χθες την αύξησή του) ο Σουηδός πρωθυπουργός απάντησε:
“Αυτό είναι θέμα για το οποίο θα αποφασίσουν ο ιρλανδικός λαός και η κυβέρνησή του”.
Η κυβέρνηση πάντως στο σχέδιο επτά σημείων που έχει ετοιμάσει δεν περιλαμβάνει πιθανότητα αύξησης του φόρου, παρά την πίεση της Ε.Ε. και μάλιστα το οικονομικό επιτελείο διαβεβαίωσε σε συνάντηση που είχε χθες με εκπροσώπους του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ότι οι πολυεθνικές εταιρίες που έχουν έδρα την Ιρλανδία, δεν θα φορολογηθούν επιπλέον.
Και η Ιρλανδία ωστόσο αντιμετωπίζει πολιτικούς τριγμούς, καθώς δύο κόμματα της αντιπολίτευσης το “Φίνε Γκελ” και το Εργατικό Κόμμα, ζήτησαν εκλογές, καθώς όπως υποστηρίζουν η κυβέρνηση έχει απωλέσει την νομιμοποίηση να παραμένει στην εξουσία.