Οι μακάκοι – ληστές του Μπαλί ξέρουν να εντοπίζουν αντικείμενα υψηλής αξίας

Οι μακάκοι – ληστές του Μπαλί ξέρουν να εντοπίζουν αντικείμενα υψηλής αξίας
shutterstock

Σύμφωνα με νέα μελέτη, οι μακάκοι του Μπαλί προτιμούν εμφανώς ηλεκτρονικές συσκευές και πορτοφόλια τουριστών, αντί για άδειες τσάντες και στη συνέχεια... διαπραγματεύονται.

Στον ναό Uluwatu στο Μπαλί, οι πίθηκοι ξέρουν τι σημαίνει κέρδος και διαπραγμάτευση. Οι μακάκοι με μακριά ουρά που περιπλανιούνται στον αρχαίο χώρο είναι διαβόητοι ληστές ανυποψίαστων τουριστών, προσκολλώμενοι στα υπάρχοντα τους μέχρι να τους προσφερθεί φαγητό ως πληρωμή λύτρων.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι είναι ειδικευμένοι στο να κρίνουν ποια αντικείμενα είναι πιο πολύτιμα για τα θύματά τους και χρησιμοποιούν αυτή την πληροφορία για να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους.

Οι έξυπνοι μακάκοι προτιμούν να στοχεύουν σε αντικείμενα που οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να ανταλλάξουν με τρόφιμα, παρά αντικείμενα για τα οποία οι τουρίστες δεν ενδιαφέρονται τόσο, όπως άδειες τσάντες κάμερας, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της σχετικής μελέτης.

Τα κινητά τηλέφωνα, τα πορτοφόλια και τα γυαλιά μυωπίας είναι μερικά από τα αγαθά υψηλής αξίας που κλέβουν οι πίθηκοι. “Έχουν γίνει ειδικοί στο να τα αρπάζουν από τους απρόσεκτους τουρίστες, οι οποίοι δεν άκουσαν τις συστάσεις του προσωπικού του ναού να διατηρούν όλα τα τιμαλφή μέσα σε τσάντες με φερμουάρ δεμένα σταθερά στους λαιμούς και τις πλάτες τους”.

Αφού πέρασαν περισσότερες από 273 ημέρες παρατήρησης των ζώων και των επισκεπτών του ναού, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μακάκοι απαιτούσαν καλύτερες ανταμοιβές -όπως περισσότερο φαγητό- για αντικείμενα υψηλότερης αξίας.

shutterstock

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ μακάκων, τουριστών και μέλους του προσωπικού του ναού, συχνά διαρκούσαν ακόμα και για αρκετά λεπτά. Η μεγαλύτερη αναμονή πριν από την επιστροφή ενός αντικειμένου ήταν 25 λεπτά, συμπεριλαμβανομένων 17 λεπτών διαπραγμάτευσης.

Για αντικείμενα χαμηλότερης αξίας, αποδέχονταν μια μικρότερη ανταμοιβή, σύμφωνα με τον Guardian.

Πρόκειται για μια έκφραση πολιτιστικής νοημοσύνης εκ μέρους των πιθήκων, δήλωσαν οι ερευνητές. “Αυτές οι συμπεριφορές μαθαίνονται κοινωνικά και διατηρούνται σε γενιές πιθήκων για τουλάχιστον 30 χρόνια σε αυτόν τον πληθυσμό”.

Ενώ το προσωπικό του ναού στο Uluwatu προσπαθεί να διευκολύνει τις σχέσεις πιθήκων-τουριστών, η διαχείριση των ζώων είναι μια πρόκληση σε πολλές άλλες περιοχές του κόσμου.

Υπάρχουν ανησυχίες ότι, σε πολλές περιοχές, οι πίθηκοι έχουν γίνει πιο επιθετικοί, επειδή η πανδημία τους έχει στερήσει το φαγητό, λόγω έλλειψης τουριστών.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα