Οι Σκανδιναβικές χώρες προετοιμάζουν τους πολίτες τους για “κρίση ή πόλεμο”
Διαβάζεται σε 3'Οι αναβαθμισμένες ενημερωτικές καμπάνιες πολιτών σε Σουηδία, Φινλανδία και Νορβηγία, μετά και τις τελευταίες επικίνδυνες εξελίξεις στο μέτωπο του Ρωσο-ουκρανικού πολέμου.
- 18 Νοεμβρίου 2024 18:56
Μία νέα εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών ξεκίνησε σήμερα, Δευτέρα (18/11), η Σουηδία με την αποστολή εκατομμυρίων φυλλαδίων, τα οποία προτρέπουν τους κατοίκους της χώρας να προετοιμαστούν για μια πιθανή γενικευμένη σύρραξη στην Ουκρανία.
Το σουηδικό φυλλάδιο, που τιτλοφορείται «Σε περίπτωση κρίσης ή πολέμου» περιέχει πρακτικές συμβουλές για την αντιμετώπιση, μεταξύ άλλων, φυσικών καταστροφών και κυβερνοεπιθέσεων. Αναφέρει πού βρίσκονται τα πυρηνικά καταφύγια, τι είδους τρόφιμα θα πρέπει να επιλέξουν οι κάτοικοι και ποιες είναι οι πηγές αξιόπιστων πληροφοριών.
Στις 32 σελίδες του περιγράφει, με τη βοήθεια απλών σκίτσων, τις απειλές που αντιμετωπίζει η Σουηδία και δίνει συμβουλές για την αποθήκευση νερού και τροφίμων.
Τέτοια φυλλάδια έχουν σταλεί στους Σουηδούς πέντε φορές (συμπεριλαμβανομένης και της τωρινής, αναθεωρημένης έκδοσης) μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η προηγούμενη αποστολή των φυλλαδίων, το 2018, είχε προκαλέσει αίσθηση, αφού ήταν η πρώτη φορά που έγινε κάτι τέτοιο από το 1961, εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου.
Στο φυλλάδιο δεν αναφέρονται ονομαστικά ούτε η Ουκρανία ούτε η Ρωσία, όμως τονίζεται ότι η στρατιωτική απειλή σε βάρος της Σουηδίας έχει αυξηθεί. «Πρέπει να προετοιμαστούμε για το χειρότερο, μια ένοπλη επίθεση», αναφέρεται.
Η Φινλανδία ποτέ δεν ξέχασε ότι ο πόλεμος είναι μια πιθανότητα
Η γειτονική Φινλανδία επίσης δημιούργησε έναν ιστότοπο, που παρέχει παρόμοιες συμβουλές στους πολίτες της, ώστε να είναι προετοιμασμένοι.
Ο καθηγητής πολεμικών σπουδών, Ιλμάρι Κάιχκο, ανέφερε στο BBC: «Από τη φινλανδική σκοπιά, αυτό φαίνεται παράξενο. Η Φινλανδία ποτέ δεν ξέχασε ότι ο πόλεμος είναι μια πιθανότητα, ενώ στη Σουηδία, έπρεπε να ταρακουνήσουν λίγο τον κόσμο για να καταλάβουν ότι αυτό μπορεί πραγματικά να συμβεί».
Η 24χρονη Μελίσσα, Έβε Άγιοσμακι, που κατάγεται από τη Φινλανδία αλλά σπουδάζει στο Γκέτεμποργκ, δηλώνει ότι αισθανόταν μεγαλύτερη ανησυχία όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία. «Τώρα νιώθω λιγότερο ανήσυχη, αλλά ακόμα σκέφτομαι τι θα έκανα αν υπήρχε πόλεμος, ειδικά καθώς έχω την οικογένειά μου στη Φινλανδία».
Οι οδηγίες περιλαμβάνουν σενάρια δράσης για μια σειρά από ακραίες περιπτώσεις και καλούν τους πολίτες να είναι αυτάρκεις, τουλάχιστον στην αρχή μιας κρίσης.
Οι Φινλανδοί καλούνται να αναρωτηθούν πώς θα επιβίωναν χωρίς ρεύμα για μέρες, με θερμοκρασίες που φτάνουν τους -20°C. Η λίστα τους περιλαμβάνει επίσης δισκία ιωδίου, εύκολα μαγειρευτά τρόφιμα, τροφή για κατοικίδια και εφεδρική πηγή ενέργειας.
Σημειώνεται ότι οι δύο χώρες εγκατέλειψαν την πολυετή ουδετερότητά τους και εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το 2022.
Ενημερωτικά φυλλάδια και στη Νορβηγία
Οι Νορβηγοί έλαβαν επίσης ενημερωτικό φυλλάδιο, που προτρέπει τους κατοίκους να είναι έτοιμοι να επιβιώσουν μόνοι τους για μια εβδομάδα σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων, πολέμου και άλλων απειλών. «Έχουμε αποστείλει 2,2 εκατομμύρια έντυπα, ένα για κάθε νοικοκυριό στη Νορβηγία», δήλωσε ο Τόρε Κάμφιορντ, υπεύθυνος για την καμπάνια αυτοπροστασίας της Νορβηγικής Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας (DSB).
Στις λίστες με τα είδη που πρέπει να διατηρούνται στο σπίτι περιλαμβάνονται μακράς διαρκείας τρόφιμα, όπως κονσέρβες φασολιών, ενεργειακές μπάρες και ζυμαρικά, καθώς και φάρμακα όπως δισκία ιωδίου σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος.
Το Όσλο είχε στείλει μια προηγούμενη έκδοση το 2018, αλλά ο Κάμφιορντ σημείωσε ότι η κλιματική αλλαγή και τα αυξημένα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως πλημμύρες και κατολισθήσεις, έχουν αυξήσει τους κινδύνους.