Οι σκληροί όροι του Πούτιν για συνομιλίες με τον Τραμπ

Διαβάζεται σε 2'
Οι σκληροί όροι του Πούτιν για συνομιλίες με τον Τραμπ
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ AP Photo Susan Walsh

Μεταξύ άλλων, ο Πούτιν απαιτεί η Ουκρανία να μείνει εκτός ΝΑΤΟ και να περιορίσει τον στρατό της, θέτοντας σκληρούς όρους για συνομιλίες με τον Τραμπ.

Η Ρωσία εμφανίζεται αποφασισμένη να θέσει αυστηρούς όρους σε ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ, απαιτώντας από την Ουκρανία να μην ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ, να περιορίσει τις στρατιωτικές της δυνατότητες και να υιοθετήσει καθεστώς ουδετερότητας.

Σύμφωνα με πηγές κοντά στο Κρεμλίνο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν εκμεταλλεύεται την ενίσχυση της στρατιωτικής θέσης της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία και προτίθεται να πιέσει για τη διασφάλιση μόνιμου αποκλεισμού της Ουκρανίας από το ΝΑΤΟ. Επιπλέον, δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει ότι η Μόσχα ζητά περιορισμούς στις δυνατότητες του ουκρανικού στρατού, με στόχο την αποτροπή χρήσης δυτικών όπλων κατά της Ρωσίας ή για την ανάκτηση κατεχόμενων εδαφών.

Η Ρωσία απαιτεί επίσης τη διατήρηση του ελέγχου σχεδόν του 20% της ουκρανικής επικράτειας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας που προσαρτήθηκε το 2014, αν και φέρεται να είναι ανοιχτή σε εδαφικές ανταλλαγές. Τα αιτήματα αυτά βασίζονται στις λεγόμενες Συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης, που περιλαμβάνουν την απαγόρευση ξένων στρατευμάτων και κοινών στρατιωτικών ασκήσεων στην Ουκρανία.

Ωστόσο, η σκληρή αυτή στάση της Μόσχας έρχεται σε αντίθεση με την επιθυμία του Τραμπ να τερματίσει τη σύγκρουση το συντομότερο δυνατό, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι απαιτήσεις δεν θα γίνουν αποδεκτές από το Κίεβο. Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι μια τέτοια συμφωνία θα επιτρέψει στη Ρωσία να ανασυνταχθεί και να προχωρήσει σε νέες επιθέσεις.

Παράλληλα, η διεθνής κοινότητα συνεχίζει να στηρίζει στρατιωτικά και οικονομικά την Ουκρανία. Από το 2022, η χώρα έχει λάβει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Το Κίεβο τονίζει ότι χρειάζεται επαρκή στρατιωτική ισχύ για να προστατευτεί και να διαπραγματευτεί από θέση ισχύος.

Οι συνομιλίες για ειρηνευτική συμφωνία παραμένουν σε πρώιμο στάδιο, ενώ η Μόσχα επιδιώκει να κερδίσει διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα. Ταυτόχρονα, οι περιορισμένες συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας περιορίζονται σε ζητήματα όπως οι ανταλλαγές αιχμαλώτων και η προστασία πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Η στάση του Πούτιν υπογραμμίζει την αμετακίνητη θέση του απέναντι στην πιθανότητα ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ενώ η σύγκρουση φαίνεται να συνεχίζεται χωρίς άμεση προοπτική διευθέτησης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα