Οι χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στη βόρεια Γάζα, σε χάρτη

Διαβάζεται σε 2'
Βομβαρδισμένο το τοπίο στη βόρεια Γάζα
Βομβαρδισμένο το τοπίο στη βόρεια Γάζα AP

Τουλάχιστον τρία ξεχωριστά σημεία από όπου ισραηλινά στρατεύματα πέρασαν τα σύνορα στη βόρεια Γάζα τις τελευταίες ημέρες κατέγραψαν οι New York Times. Ο χάρτης με τις περιοχές.

Ο ισραηλινός στρατός προελαύνει στο βόρειο τμήμα της Γάζας, σύμφωνα με αναφορές τόσο των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) όσο και της Χαμάς, ωστόσο λίγα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά για την έκβαση των μαχών εκεί, καθώς για μεγάλο διάστημα υπήρξε διακοπή των επικοινωνιών.

Οι New York Times μελέτησαν τα βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι IDF, τα οποία εντοπίστηκαν γεωγραφικά, και δείχνουν τουλάχιστον τρία ξεχωριστά σημεία όπου ισραηλινά στρατεύματα πέρασαν τα σύνορα στη βόρεια Γάζα τις τελευταίες ημέρες.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι του Στρατού δήλωσαν το Σάββατο ότι τα στρατεύματα παρέμειναν στη βόρεια Γάζα το βράδυ του Σαββάτου μετά την προέλασή τους σε αυτή, την Παρασκευή.

Ενώ οι βασικές λεπτομέρειες της επιχείρησης παραμένουν άγνωστες, τα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο ισραηλινός στρατός το Σάββατο δείχνουν σειρά αρμάτων μάχης να επιχειρούν στην πλευρά της Γάζας στα βόρεια σύνορά της, μαζί με σύννεφα καπνού που υψώνονταν από τις εκρήξεις.

Πιο νότια, άλλα άρματα μάχης φαίνονται σε πλάνα που έδωσε στη δημοσιότητα το Ισραήλ, να κινούνται δυτικά προς το χωριό Juhor ad Dik, νοτιοανατολικά της πόλης της Γάζας.

Κτίρια, μεταξύ των οποίων φαίνεται να είναι σπίτια και πολυκατοικίες, φαίνονται να βομβαρδίζονται σε μια περιοχή μήκους περίπου ενός μιλίου στο Juhor ad Dik. Το χωριό βρίσκεται ακριβώς βόρεια της γραμμής εκκένωσης που επέβαλε το Ισραήλ στις 13 Οκτωβρίου, όταν διέταξε όλους τους κατοίκους της βόρειας Γάζας να μετακινηθούν προς τα νότια.

Η χερσαία προέλαση την Παρασκευή συνοδεύτηκε από έναν γύρο σφοδρών ισραηλινών βομβαρδισμών στο βόρειο τμήμα της Γάζας, καθώς και από ένα εκτεταμένο μπλακ-άουτ στις επικοινωνίες που δυσκόλεψε την εκτίμηση της έκτασης της στρατιωτικής δράσης. Μέχρι στιγμής, ο ελιγμός φαίνεται πιο περιορισμένος από ό,τι είχαν προβλέψει ορισμένοι ειδικοί.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς επιβεβαίωσε και αυτή από την πλευρά της ότι οι δυνάμεις της μάχονταν με ισραηλινούς στρατιώτες μέσα στη Γάζα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα