ΟΗΕ: Κραυγή αγωνίας πριν την κρίσιμη ψηφοφορία – Η Γάζα αντιμέτωπη με λιμό

Διαβάζεται σε 4'
ΟΗΕ: Κραυγή αγωνίας πριν την κρίσιμη ψηφοφορία – Η Γάζα αντιμέτωπη με λιμό
Βομβαρδισμένο τοπίο στη Λωρίδα της Γάζας AP Photo/Mohammed Dahman

Με λιμό απειλούνται 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι σύμφωνα με νέα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, λίγο πριν τη νέα ψηφοφορία για παροχή περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας.

Αντιμέτωπος με την απειλή του λιμού είναι ο άμαχος πληθυσμός της Γάζας αν συνεχιστεί ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, σύμφωνα με την υπηρεσία επισιτιστικής ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών.

Όπως διαπίστωσε η υπηρεσία του ΟΗΕ, το ένα τέταρτο των νοικοκυριών -περίπου 500.000 άνθρωποι- αντιμετωπίζουν “καταστροφικές συνέπειες” του πολέμου και πως ολόκληρος ο πληθυσμός της περιοχής αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις τροφίμων.

“Κανείς στη Γάζα δεν είναι ασφαλής από την πείνα”, είπε η Σίντι Μακέιν από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP).

“Χρειάζεται τώρα ανθρωπιστική πρόσβαση ώστε να ρέουν προμήθειες στη Γάζα και σε όλη την περιοχή και οι πολίτες να λαμβάνουν με ασφάλεια σωτήρια βοήθεια”.

Η έκθεση δημοσιεύθηκε από το Integrated Food Security Phase Classification (IPC), ένα όργανο του ΟΗΕ που αξιολογεί την επισιτιστική ασφάλεια σε μέρη που επηρεάζονται από συγκρούσεις ή φυσικές καταστροφές.

Αναφέρει ότι “οι ποσότητες εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, που επιτρέπεται να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας είναι σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκείς“. Να σημειωθεί πως φορτηγά φέρνουν βοήθεια στη Γάζα από την Αίγυπτο εδώ και εβδομάδες, αλλά το WFP εκτίμησε πρόσφατα ότι μόλις το 10% των τροφίμων που χρειάζονται εισέρχεται επί του παρόντος στην περιοχή. Την Τετάρτη, μια συνοδεία που μετέφερε βοήθεια από την Ιορδανία πέρασε στη Γάζα μέσω Ισραήλ για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου.

Αντίστροφη μέτρηση για την ψηφοφορία – Το νέο κείμενο και το “πράσινο” των ΗΠΑ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προσπαθεί εν τω μεταξύ να καταλήξει σε ψήφισμα που ζητά περισσότερη βοήθεια στη Γάζα. Μετά από τέσσερις αναβολές και αλλαγές στο κείμενο, οι ΗΠΑ εμφανίζονται τώρα έτοιμες να υποστηρίξουν ψήφισμα στο ΣΑ.

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο πιο πρόσφατο σχέδιο, αφού προηγουμένως εξέφρασαν «ευρέως διαδεδομένες ανησυχίες» με μια προηγούμενη εκδοχή που ζητούσε κατάπαυση του πυρός, σε κάτι που οι ΗΠΑ ήταν αντίθετες, λέγοντας ότι θα ωφελήσει μόνο τη Χαμάς.

Το νέο προσχέδιο στοχεύει στη δημιουργία ενός μηχανισμού για την επιτάχυνση της βοήθειας, αλλά καθιστά σαφές ότι θα εμπλέκονται αρμόδια μέρη όπως το Ισραήλ. Ζητεί επίσης να χρησιμοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες διαδρομές για παραδόσεις, αλλά δεν επιδιώκει τον άμεσο τερματισμό των μαχών. Η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, το περιέγραψε ως «πολύ ισχυρό ψήφισμα που υποστηρίζεται πλήρως από την αραβική ομάδα».

Τι αναφέρει το νέο κείμενο

Το νέο σχέδιο απόφασης, που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, καλεί να ληφθούν «επείγοντα μέτρα» προκειμένου «να επιτραπεί άμεσα ασφαλής και ανεμπόδιστη πρόσβαση» στην ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας και «να δημιουργηθούν οι συνθήκες για διαρκή διακοπή των εχθροπραξιών».

 

Την ώρα που η καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας δεν παύει να επιδεινώνεται εν μέσω του σφυροκοπήματος του ισραηλινού στρατού από την 7η Οκτωβρίου, μετά την πολυαίμακτη άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, το Συμβούλιο Ασφαλείας δέχεται έντονες επικρίσεις για την απραξία του.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα