ΟΗΕ: Παρθενική επίσκεψη εμπειρογνώμονα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Γκουαντάναμο

ΟΗΕ: Παρθενική επίσκεψη εμπειρογνώμονα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Γκουαντάναμο
Η αμερικανική στρατιωτική φυλακή στο Γκουαντάναμο 2023 Alex Brandon/AP

Μετά από δύο δεκαετίες αιτημάτων, εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα θα επισκεφτεί την αμερικανική στρατιωτική φυλακή του Γκουαντάναμο.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε την Τετάρτη (01/02) ότι μια εμπειρογνώμονας για τα ανθρώπινα δικαιώματα θα επισκεφθεί την αμερικανική στρατιωτική φυλακή στο Γκουαντάναμο μέσα στις επόμενες ημέρες, για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες αιτημάτων.

Η Ειδική Εισηγήτρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας Φιονουάλα Νι Αολέιν θα πραγματοποιήσει «τεχνική επίσκεψη» στις ΗΠΑ από τις 6 Φεβρουαρίου, ανέφερε ο ΟΗΕ σε ανακοίνωσή του.

Από τις 6 έως τις 14 Φεβρουαρίου, η Ιρλανδέζα εμπειρογνώμονας, εξουσιοδοτημένη από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που δεν μιλά εκ μέρους του ΟΗΕ, θα ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον και στη συνέχεια στο κέντρο κράτησης στην αμερικανική στρατιωτική βάση στο Γκουαντάναμο.

Η εμπειρογνώμονας θα εκδώσει μια δήλωση, με συμπεράσματα και συστάσεις, στο τέλος της επίσκεψης. Στις 15 Μαρτίου 2022, ανακοίνωσε ότι είχε λάβει μια προκαταρκτική πρόσκληση από την Ουάσινγκτον για να οργανώσει μια τεχνική επίσκεψη.

Κατά τη διάρκεια των τριών μηνών μετά την επίσκεψή της, η Αολέιν θα πραγματοποιήσει σειρά συνεντεύξεων με διάφορους ανθρώπους στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό, σε εθελοντική βάση, συμπεριλαμβανομένων των θυμάτων και των οικογενειών των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και πρώην κρατουμένων του Γκουαντάναμο.

Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν αναζητήσει πρόσβαση σε αυτή τη στρατιωτική φυλακή στη νοτιοανατολική Κούβα από τότε που άνοιξε το 2002 για κρατούμενους από τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» υπό την ηγεσία των ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Όντας ένα αγκάθι για την Ουάσινγκτον, με κατηγορίες για παράνομη κράτηση, παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασανιστήρια, η φυλακή είχε σχεδόν 800 «αιχμάλωτους πολέμου», οι περισσότεροι φυλακισμένοι παρά τα ελλιπή αποδεικτικά στοιχεία για την κράτησή τους.

Σήμερα έχουν απομείνει περίπου μόνο 40 κρατούμενοι.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα