Όλα έτοιμα για τις ”πιο σημαντικές εκλογές στα αμερικανικά χρονικά”

Όλα έτοιμα για τις ”πιο σημαντικές εκλογές στα αμερικανικά χρονικά”
Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν AP

Αγωνία σε όλο τον πλανήτη για τις αμερικανικές εκλογές. Η μάχη Τραμπ - Μπάιντεν που θα κρίνει πολλά για τα επόμενα χρόνια. Δεδομένα, ισορροπίες και κρίσιμα ερωτήματα στον δρόμο προς το τελικό αποτέλεσμα. Τι να περιμένουμε;

Επτά στους δέκα Αμερικανούς (ποσοστό 69% επί του συνόλου των ερωτηθέντων) εμφανίζονται να δηλώνουν ότι οι προεδρικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στις ΗΠΑ είναι «οι περισσότερο σημαντικές της ζωής τους». Την ίδια άποψη φαίνεται να συμμερίζονται και οι «άμεσα εμπλεκόμενοι» προεδρικοί υποψήφιοι, με τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν να μιλάει για «τις πιο σημαντικές εκλογές της ζωής μας» και τον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ για τη «με διαφορά πιο σημαντική ψήφο που έχει ρίξει κανείς υπέρ οποιουδήποτεσε οποιαδήποτε χρονική στιγμή».

Αναλυτές και ΜΜΕ δείχνουν επίσης να συμφωνούν. Το περιοδικό TIME άλλαξε για πρώτη φορά στα χρονικά το λογότυπό του, από «TIME» σε «VOTE», καλώντας τους Αμερικανούς να ψηφίσουν, με το περιοδικό Rolling Stone από την άλλη να παίρνει ξεκάθαρα θέση στο πλευρό του υποψηφίου των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, ενώ το συντηρητικό FOX news συνεχίζει να δίνειτη μάχη υπέρ του Τραμπ.

Η σύζυγος του Τζο Μπάιντεν AP

Οι στιγμές για τις ΗΠΑ, αλλά και για την υφήλιο ευρύτερα, είναι από πολλές απόψεις πρωτοφανείς. Από το τελικό αποτέλεσματων αμερικανικών προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου πρόκειται άλλωστε να κριθούν πολλά, πρωτίστως εντός των ΗΠΑ αλλά και εκτός των αμερικανικών συνόρων. Πολλά γύρω από τον τρόπο με τον οποίο οι ίδιες οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν τη θέση και τον ρόλο τους μέσα σε έναν μεταψυχροπολεμικό κόσμο που αλλάζει, αφήνοντας πίσω τον Φουκουγιάμα («Το Τέλος της Ιστορίας») και ανακαλύπτοντας εκ νέου τον Χάντιγκτον («Η Σύγκρουση των Πολιτισμών»).

Από το τελικό αποτέλεσμα πρόκειται άλλωστε να κριθεί και το πολιτικό μέλλον του φαινομένου που ακούει στο όνομα Ντόναλντ Τραμπ, το εάν και κατά πόσο δηλαδή αυτή η νοοτροπία της πρώτης τετραετίας Τραμπ στην προεδρία έχει έρθει για να μείνει.

Υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ AP

Τραμπ και Μπάιντεν οδεύουν στην κάλπη, με τον Δημοκρατικό υποψήφιο να διατηρεί σαφές προβάδισμα περίπου οχτώ ποσοστιαίων μονάδων έναντι του Ρεπουμπλικάνου (συγκεντρώνοντας ποσοστό περίπου 51% έναντι 43%). Περίπου 96 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει πρόωρα (με επιστολική ψήφο ή δια ζώσηςστα εκλογικά κέντρα), αριθμός ρεκόρ, γεγονός που εκτιμάται πως ευνοεί τους Δημοκρατικούς. Οι Ρεπουμπλικάνοι ωστόσο ελπίζουν σε μια ανατροπή της τελευταίας στιγμής. Ακόμη και λιγότερες ψήφους να λάβει ο εκλεκτός τους για την προεδρία, θα μπορούσε και πάλι να κερδίσει εάν καταφέρει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εκλεκτόρων.

Έχει ξανασυμβεί πολλάκις στο παρελθόν: το 2016 για παράδειγμα (με τον Τραμπ να παίρνει την προεδρία μέσα από τα χέρια της Χίλαρι) αλλά και το 2000 (με τον Τζορτζ Μπους τον νεότερο να «κλέβει» την εξουσία μέσα από τις αγκάλες του Αλ Γκορ). Ο Τραμπ άλλωστε, παρά τα όσα έχουν προηγηθεί ειδικά μέσα στο 2020 (τους περισσότερους από 236.000 νεκρούς από την πανδημία του κορονοϊού μόνο στις ΗΠΑ) αλλά και τα προηγούμενα χρόνια (τις ουκ ολίγες παραιτήσεις υπουργών και λοιπών κορυφαίων αξιωματούχων), εξακολουθεί να έχει στο πλευρό μια «άλλη Αμερική» που τον στηρίζει και ως φαίνεται θα συνεχίσει να τον στηρίζει ό,τι και αν γίνει στη χώρα.

Υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ AP


Το εάν θα καταφέρει βέβαια αυτή η «άλλη Αμερική» να του εξασφαλίσει μια νέα τετραετία στην εξουσία είναι κάτι αμφισβητείται πια για μια σειρά από λόγους, χωρίς ωστόσο να μπορεί να προδικάσει κανείς ως βεβαία τη νίκη του Τζο Μπάιντεν.

Αλλά ακόμη και αν τελικώς επικρατήσει στην κάλπη ο Μπάιντεν, τα ερωτήματα παραμένουν:

Θα καταφέρει ένας Δημοκρατικός πρόεδρος να αναιρέσει-αντιστρέψει όλα τα «κακά» της πρώτης τετραετίας Τραμπ;

Θα δεχθεί το στρατόπεδο του Ντόναλντ Τραμπ το εκλογικό αποτέλεσμα ή θα μήπως αντίθετα επιλέξει να αντιδράσει επενδύοντας σε τοξικές θεωρίες συνωμοσίας και fake news που επιτείνουν την πόλωση;

Και αν ο ηττημένος αμφισβητήσει το αποτέλεσμα (θέτοντας θέμα επανακαταμέτρησης ψήφων), μήπως τότε επαναληφθούν σκηνές όπως ήταν εκείνες του 2000 (καθυστερήσεις στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, επανακαταμετρήσεις, βολές εκατέρωθεν, δικαστικές διαμάχες που ίσως καταλήξουν και στο Ανώτατο Δικαστήριο), με φόντο ωστόσο πια μια εκρηκτικά πολωμένη Αμερική και «φιτίλι»τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ;

Και ποια στάση θα κρατήσει απέναντι σε μια διοίκηση Μπάιντεν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ δεδομένου ότι εκείνο πλέον ελέγχεται κατά πλειοψηφία από τους Ρεπουμπλικάνους;

Γκράφιτι προτρέπει τους Αμερικανούς να ψηφίσουν AP

Η ηλικία των προεδρικών υποψηφίων, του 74χρονου Τραμπ και του σχεδόν 78χρονου Μπάιντεν, είναι επίσης ένα στοιχείο που προβληματίζει, προσδίδοντας όμως μεγαλύτερο πολιτικό βάρος στους αρκετά νεότερους σε ηλικία υποψηφίους αντιπροέδρους που είναι πιθανό να κληθούν να αναλάβουν ενισχυμένο ρόλο στο μέλλον: την πολλά υποσχόμενη Δημοκρατική Κάμαλα Χάρις και τον ήδη δοκιμασμένο στην αντιπροεδρία συντηρητικό Μάικ Πενς.

Από εκεί πέρα, στα καθ’ ημάς, το κρίσιμο ερώτημα έχει βέβαια να κάνει και με τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει το εκλογικό αποτέλεσμα στα ελληνοτουρκικά… Για αυτό ωστόσο, όπως και για όλα τα άλλα, θα πρέπει να περιμένουμε άλλες λίγες ώρες…τουλάχιστον.
 

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα