Όλαφ Σολτς: Ποιος είναι ο διάδοχος του Σόιμπλε
Ποιος είναι ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός που αναμένεται να αναλάβει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ και τι δήλωνε για την Ελλάδα - ΥΠΕΞ ο Μάρτιν Σουλτς- Πώς μοιράζονται τα υπουργεία - Τα βασικά σημεία της συμφωνίας CDU-SPD
- 07 Φεβρουαρίου 2018 12:34
Σε συμφωνία για τη συγκρότηση κυβέρνησης ήρθαν μετά από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις συντηρητικοί και σοσιαλδημοκράτες.
Όπως μεταδίδουν γερμανικά Μέσα, το SPD φέρεται να πετυχαίνει μία σημαντική νίκη στις διαπραγματεύσεις καθώς αναλάμβάνει το υπουργείο Οικονομικών. Διάδοχος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναμένεται να είναι ο Όλαφ Σολτς, δήμαρχος της πόλης του Αμβούργου.
Ο 59 ετών Σολτς, θεωρείται ο δεύτερος ισχυρότερος άνδρας στο κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών, χωρίς όμως να έχει εκδηλώσει μέχρι τώρα πρόθεση να εγκαταλείψει τον δήμο του Αμβούργου. Ο Όλαφ Σολτς, επανεξελέγη αντιπρόεδρος του SPD τον περασμένο Δεκέμβριο και θεωρείται πιθανός υποψήφιος του κόμματος για την καγκελαρία στις επόμενες εκλογές.
Τι δήλωνε για την Ελλάδα
Σε συνάντηση που είχε με τον τότε έλληνα υφυπουργό Εξωτερικών Κυριάκο Κυριάκο Γεροντόπουλο, ο δήμαρχος του Αμβούργου ανέφερε χαρακτηριστικά: “Ευρώπη χωρίς Ελλάδα δεν υφίσταται”.
Τασσόμενος υπέρ της γερμανικής στήριξης στη χώρα μας, ο Σολτς είχε υπογραμμίσει ότι κατά την διάρκεια της κρίσης, ο ίδιος συνήθιζε να επαναλαμβάνει πως η Γερμανία οφείλει να στηρίζει την Ελλάδα, δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη της.
Μετά το ελληνικό δημοψήφισμα του 2015 και ερωτώμενος από την Die Welt εάν ένα πιθανό Grexit θα αποτελούσε την χειρότερη λύση για την Ελλάδα, δήλωνε: “Σίγουρα ναι. Η υποτίμηση του νομίσματος δεν θα βοηθούσε την ελληνική οικονομία, γιατί δεν είναι αρκετά προσανατολισμένη στις εξαγωγές. Για να το πούμε απλά, το πλεονέκτημα του ευρώ για την Ελλάδα είναι ότι κάποιος που έχει ένα εστιατόριο στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη παράγει ένα παγκοσμίως σταθερό νόμισμα. Με το ευρώ μπορεί να αγοράσει αγαθά από όλο τον κόσμο. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει να συνεισφέρει, ώστε άλλες και οι άλλες χώρες να τη βοηθούν. Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις”.
Πώς μοιράζονται τα υπουργεία
Το υπουργείο Εξωτερικών παραμένει στο SPD, και, μάλιστα, σύμφωνα με την Bild, πρόκειται να το αναλάβει ο Μάρτιν Σούλτς, αντικαθιστώντας τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Στο SPD περνάει και το υπουργείο Εργασίας. Στην νέα κυβέρνηση, οι Σοσιαλδημοκράτες θα έχουν τον έλεγχο των εξής υπουργείων:
Οικονομικών
Εργασίας
Εξωτερικών
Οικογένειας
Δικαιοσύνης
Περιβάλλοντος
Το κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών αναλαμβάνει τα υπουργεία:
Εσωτερικών
Μεταφορών/Ψηφιακής Πολιτικής και
Ανάπτυξης
Τέλος, οι Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, θα έχουν τα υπουργεία
Άμυνας
Οικονομίας
Υγείας
Παιδείας
Αγροτικής Πολιτικής
Τα βασικά σημεία της Συμφωνίας
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, τα σημεία κλειδιά της συμφωνίας μεταξύ των κομμάτων είναι τα εξής:
- Οι εξαγωγές όπλων θα περιοριστούν και θα αποκλειστούν χώρες που συμμετέχουν στον πόλεμο της Υεμένης
- Ο αριθμός των προσφύγων που φτάνουν στην Γερμανία μέσω των οικογενειακών επανενώσεων θα φτάνει τους 1.000 ανά μήνα.
- Δίκαιη φορολόγηση των επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδιαίτερα των τεχνολογικών κολοσσών όπως, η Google, Apple, Facebook και Αmazon
- Θα συνεχίσουν να ισχύουν οι διεθνείς στόχοι για την κλιματική αλλαγή
- Θα απαγορευτούν συγκεκριμένα φυτοφάρμακα
AP Photo/Michael Sohn